Fem tips för heta dagar
På sommaren njuter många av det varma vädret, men extrem hetta kan också tära på krafterna. Med hjälp av de här tipsen klarar du av heta dagar.
1. Svalka inomhuslokaler
Under heta dagar är det ofta varmare ute än inne. Då bör du stänga fönstren och skydda fönstren på solsidan med gardiner eller persienner. Man kan sätta solfilmer på fönstren i rum som lätt blir varma. När det blir svalare på kvällen kan du öppna fönstren och vädra hela bostaden med korsdrag. Släck onödiga lampor och stäng av elapparater.
Om du använder en kylande luftkonditionering för att sänka temperaturen ska du komma ihåg att hålla dörrar och fönster stängda. En fläkt underlättar tillvaron när inomhustemperaturen är under 35 grader. Om temperaturen är varmare än så ska man inte använda en fläkt, eftersom det ökar värmebelastningen i kroppen.
Fläkten ökar kroppens vätskeförlust. Kom alltså ihåg att dricka tillräckligt med vatten när du har på fläkten.
2. Undvik heta ställen och direkt solljus
Undvik att vistas utomhus under den varmaste tiden på dagen. Om din bostad är mycket varm, håll dig på svala ställen, till exempel i en skuggig park eller i offentliga lokaler med luftkonditionering.
Undvik att vara i gassande sol och stanna i skuggan när du är utomhus.
Om du måste utföra tungt fysiskt arbete kan du göra det på förmiddagen eller kvällen. Ta det lugnt under den varmaste tiden på dagen.
3. Drick tillräckligt och ät lätt
Drick tillräckligt under dagen. Kom ihåg att dricka redan innan du blir törstig. Särskilt äldre och barn bör dricka redan innan de känner törst.
En tillräcklig mängd vatten är vanligtvis 1–1,5 liter per dag. Om det är mycket varmt är det bra att dricka åtminstone några glas mer än detta. Om du svettas kraftigt kan du dricka ännu mer. Undvik dock att dricka litervis med vätska under en kort tid, det är farligt.
Du vet att du har druckit för lite när
- du är törstig eller din mun är torr
- urineringsbehovet minskar
- urinens färg blir mörkare.
Vanligt vatten är en bra törstsläckare. Undvik alkohol och koffein eftersom de torkar ut kroppen. Undvik också drycker som innehåller mycket socker.
Kom ihåg att äta tillräckligt så att kroppens saltbalans hålls normal. Ät små måltider ofta. Ät kalla rätter som innehåller rikligt med vatten, till exempel sallader och frukt. Undvik mat som innehåller rikligt med proteiner.
Läs mer om att hur du ska dricka när det är varmt.
4. Svalka kroppen
Klä dig lätt i lösa kläder som tillåter svettning. Naturmaterial, såsom linne och bomull, är svala på sommaren.
Skydda dig mot solen med en vidbrättad hatt, solglasögon samt kläder med långa ärmar och byxben. Strålsäkerhetscentralen har sammanställt anvisningar för hur du kan skydda dig mot UV-strålning.
Svalka kroppen till exempel med svala duschar, fuktiga kläder eller kalla omslag. Byt ut ditt täcke och dina lakan mot lätta textilier som är tillverkade av naturmaterial.
5. Bry dig om andra
Under heta dagar kan äldre och personer med nedsatt funktionsförmåga behöva hjälp. Fråga varje dag personer i din närhet som hör till riskgrupper hur de mår. Hjälp vid behov närstående att skydda sig mot värmen.
Barn förstår inte alltid att skydda sig mot värme och solljus. Uppmana barn att hålla sig i skuggan och se till att de dricker tillräckligt med vatten.
Lämna inte barn, äldre personer eller djur i en parkerad bil.
Om ditt barn sover i barnvagn ska du inte lämna vagnen i solen. Se till att luften kan cirkulera i vagnen.
6. Ta de hälsoproblem som värmen orsakar på allvar
Om du eller en närstående har en kronisk sjukdom ska du observera om symtomen förvärras. Det lönar sig att diskutera med läkaren i förväg om hur hetta påverkar sjukdomen och medicineringen.
Läkemedel ska i regel förvaras i temperaturer under 25 grader. Kontrollera förvaringsanvisningarna på läkemedelsförpackningen.
Symtom på värmesjukdom kan vara till exempel trötthet, svaghet, illamående, huvudvärk och stigande temperatur i kroppen. Om du får symtom, vila i ett svalt rum och drick mer vatten.
Här hittar du mer information om värmesjukdomar och hur de behandlas.
Om symtomen som tyder på en värmesjukdom är kraftiga och inte kan lindras eller om symtomen på grundsjukdomen förvärras ska du kontakta hälso- och sjukvården. Du kan ringa din egen hälsovårdscentral, jouren eller jourhjälpen på numret 116117.
Ring nödnumret 112 endast i brådskande situationer. Ring nödnumret omedelbart om personen är förvirrad eller om medvetandegraden är oklar.
Värmebölja