Lämpösairauksien oireet ja hoito
Kuumuus, runsas hikoilu sekä siitä aiheutuva neste- ja suolavajaus voivat johtaa eriasteisiin lämpösairauksiin. Tältä sivulta löydät tietoa niiden oireista ja hoidosta.
Elimistön lämpökuormitus myös pahentaa monien pitkäaikaissairauksien oireita. Lisäksi monet sairaudet tai niihin liittyvät lääkitykset heikentävät elimistön kykyä sopeutua kuumuuteen ja lisäävät lämpösairauksien riskiä. Jos perussairauden oireet pahentuvat voimakkaasti helteiden aikana, ota tarvittaessa yhteyttä lääkäriin.
Ihottuma
Voimakas hikoilu voi aiheuttaa ihottumaa, jossa pieniä punaisia näppylöitä ilmestyy kasvoihin, kaulalle, rintaan, rintojen alle, nivusiin tai kivespussiin. Ihottuma on yleisempää pienillä lapsilla.
Erityistä hoitoa ei tarvita, mutta ihottuma-alue kannattaa pitää kuivana. Antihistamiini- tai antiseptisesta voiteesta voi olla hyötyä.
Turvotus
Kuumuus voi aiheuttaa alaraajojen ja erityisesti nilkkojen turvotusta.
Yleensä turvotus helpottaa kehon sopeutuessa kuumuuteen tai kuumuuden hellittäessä, eikä vaadi erityistä hoitoa. Jos henkilöllä on nesteenpoistolääkitys, voi turvotus johtua myös perussairaudesta. Näissä tilanteissa lääkityksestä kannattaa keskustella lääkärin kanssa.
Lihaskrampit
Erityisesti fyysisen rasituksen jälkeen saattaa esiintyä lihasväsymykseen, nestehukkaan ja suolavajaukseen liittyviä lihaskouristuksia. Kouristuksia esiintyy useimmiten alaraajoissa, mutta joskus myös yläraajoissa tai vatsalihaksissa.
Kramppeihin auttaa lepo viileässä, nesteiden ja suolojen nauttiminen sekä hellävarainen hieronta ja venyttely. Jos krampit jatkuvat yli tunnin ajan, ota yhteyttä lääkäriin.
Pyörtyminen
Kuumuudesta johtuva verenpaineen lasku voi johtaa äkilliseen huimaukseen tai pyörtymiseen.
Lepää viileässä jalat kohotettuina ja juo lisää vettä. Jos olotila ei kohene, ota yhteyttä lääkäriin.
Auringonpistos
Auringonpistos johtuu päähän kohdistuvasta suorasta lämpösäteilystä ja keskushermoston ärsytyksestä. Erityisesti pienet lapset ovat herkkiä auringonpistokselle. Oireita ovat päänsärky, pahoinvointi, huimaus ja ärtyneisyys.
Auringonpistoksesta kärsivä tulee siirtää lepäämään varjoon ja viileään. Pää kannattaa asettaa kohoasentoon ja otsalle laittaa viileä kääre. Mikäli yleistila heikkenee, ota yhteyttä lääkäriin.
Lämpöuupumus
Lämpöuupumus kehittyy asteittain neste- ja suolavajauksen seurauksena. Mahdollisia oireita ovat voimakas jano, voimakas hikoilu tai viileä ja nihkeä iho, heikotus, päänsärky, huimaus, ärtyisyys ja pahoinvointi.
Lievän lämpöuupumisen oireet yleensä hellittävät, kun juo lisää vettä ja siirtyy viileään paikkaan lepäämään. Vaatteita tulee vähentää, ja kehon viilentymistä voi auttaa kastelemalla ihoa viileällä vedellä ja tuulettamalla tai kylmäkääreiden tai -pakkausten avulla.
Jos oireet ovat voimakkaita tai eivät hellitä, ota yhteyttä terveydenhuoltoon. Ota yhteyttä ensisijaisesti puhelimitse (oma terveyskeskus, päivystys tai 116117-Päivystysapu). Soita vain kiireellisessä hätätilanteessa hätänumeroon 112. Jos henkilö on sekava tai tajunnan taso on hämärtynyt, tulee välittömästi soittaa hätänumeroon.
Lämpöhalvaus
Lämpöuupumus voi pahentuessaan johtaa hengenvaaralliseen lämpöhalvaukseen. Raskaan fyysisen rasituksen seurauksena lämpöhalvaus voi kehittyä myös hyvin äkillisesti.
Lämpöhalvauksessa elimistö ei pysty riittävästi poistamaan lämpöä, hikoilu tyrehtyy ja kehon lämpötila nousee yli 40 asteeseen. Oireita voivat olla kuuma ja kuiva iho, heikotus, päänsärky, pahoinvointi, tasapainon heikentyminen, hengityksen vaikeutuminen, nopea ja heikko sydämen syke, poikkeava käytös tai sekavuus, kouristelu ja äkillinen tajunnan menetys.
Lämpöhalvausta epäiltäessä tulee välittömästi soittaa hätänumeroon 112.
Ambulanssia odottaessa:
- Henkilö tulee siirtää varjoon ja viileään, ottaa vaatteet pois ja aloittaa heti kehon viilentäminen. Kehoa saa viilennettyä suihkuttamalla tai valelemalla ihoa viileällä vedellä ja tuulettamalla. Niskaan, kainaloihin ja nivusiin voi asetella kylmäkääreitä tai kylmäpakkauksia.
- Hereillä oleva henkilö tulee asettaa puoli-istuvaan asentoon tai makuulle jalat hieman koholla, tajuton asetetaan kylkiasentoon.
- Tajuissaan olevalle kannattaa tarjota kylmää vettä tai muuta juotavaa (ei alkoholia tai kofeiinipitoisia juomia).
- Älä anna potilaalle kuumeen alentamiseen käytettäviä lääkkeitä, kuten parasetamolia tai aspiriinia.
Helteen terveyshaitat ja niiden ehkäisy Suomessa
Katsaus helteen terveyshaittoihin ja siihen, kuinka haittoja voidaan ehkäistä varautumisen avulla
Helteen vaikutukset ja varautuminen perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon sairaaloissa
Tutkimus siitä, kuinka helteisiin varaudutaan Suomessa tällä hetkellä
Public health advice on preventing health effects of heat (WHO)
Tietoa helteen terveyshaittojen ehkäisemisestä (englanniksi)