Omaishoidon tuen hoitopalkkion suhde muihin etuuksiin
Omaishoidon tukea – siitä maksettavaa palkkiota – ei voi sovittaa yhteen muihin sosiaaliturvaetuuksiin. Yhteensovituskielto merkitsee myös sitä, ettei esimerkiksi Kansaneläkelaitoksen maksamien erityishoitotukien saaminen estä omaishoidon tuen myöntämistä ja palkkion maksamista.
AOA 2.3.2012 Dnro 1230/4/11 – Omaishoidon tuki – Vammaistuki
Kantelija kertoi, että hän oli tiedustellut alaikäisen lapsensa mahdollisuuksia saada omaishoidontukea. Tässä yhteydessä hänelle oli ilmoitettu omaishoidontuen saamisen ehtona olevan kansaneläkelaitoksen ylimmän vammaistuen maksamisen. Apulaisoikeusasiamies totesi ratkaisussaan, että omaishoidon tuen saamisen edellytykseksi ei voi asettaa toisen henkilön saamaa etuutta, ellei siitä ole laissa säädetty. Lisäksi sosiaalihuollon viranhaltijan päätöksen on perustuttava aina asiakkaana olevan henkilön yksilöllisten olosuhteiden arviointiin.
EOA 14.12.2007 Dnro 932/4/06 – Omaishoidon tuki – Yhteensovituskielto – Hoitotuki – Vakuutusperusteinen hoitotuki
Oikeusasiamies totesi, että omaishoidon tuki on lakisääteinen sosiaalipalvelu, jonka järjestämisestä kunnan tulee huolehtia kunnan talousarviossa omaishoidon tukeen varattujen määrärahojen puitteissa. Tämä saattaa merkitä sitä, että kaikki lain edellytykset täyttävät hakijat eivät tosiasiassa saa omaishoidon tukea.
Vakiintuneen oikeuskäytännön mukaan, kuntien on katsottu voivan priorisoida sitä, kenelle omaishoidon tuki myönnetään, mikäli määrärahat eivät riitä tuen myöntämiseen kaikille hakijoille. Yksilöpäätöksiä tehtäessä kunnan harkintaa määrärahojen suuntaamisessa sitovat yleisestä järjestämisvelvollisuudesta annetut säännökset ja niiden tulkinnassa huomioon otettavat oikeusperiaatteet.
Oikeusasiamiehen näkemyksen mukaan, omaishoitolaista tai sen esitöistä ei kuitenkaan saa tukea sellaiselle tulkinnalle, että omaishoitajalle annettava hoitopalkkio voitaisiin yhteen sovittaa esimerkiksi hoidettavalle liikennevakuutuksen perusteella maksettavan hoitotuen kanssa.
Oikeusasiamies perusteli kantaansa sillä, että hoitopalkkio maksetaan omaishoitajalle hänen hoidettavalle antamastaan hoidosta, jota hän on kunnan kanssa tekemällään omaishoitosopimuksella sitoutunut antamaan, kun taas hoitotuki maksetaan hoidettavalle määritetyn vamman laadun ja siitä aiheutuneen avuntarpeen mukaan.
Koska omaishoitajalle annettavan hoitopalkkion määrä vaikuttaa omaishoitajan eläketurvaan, se ei saisikaan olla riippuvainen, oikeusasiamiehen käsityksen mukaan, esimerkiksi hoidettavalle maksettavasta hoitotuesta.
Oikeusasiamies totesi vielä, että vaikka omaishoitolaki ei siis sisällä nimenomaista säännöstä siitä, miten omaishoidon tukea saavan henkilön sosiaaliturvaetuudet ja vakuutuskorvaukset vaikuttavat omaishoidon tuen hoitopalkkion suuruuteen, hän katsoi, että omaishoitolain säännösten vastaisena on pidettävä kaupungin omaishoidon tuen myöntämisperusteita koskevaa ohjetta siltä osin, kuin siinä todettiin, että omaishoidon tuen palkkiota ei myönnetä henkilöille, jotka saavat tapaturma- tai liikennevakuutuksen kautta hoitotukea tai kodinhoitokustannusten korvausta.
Kunta ei voi yleisohjeellaan asettaa omaishoidon tuen saamisen ehdoksi ja järjestämisen edellytykseksi ensisijaisten (lähinnä Kansaneläkelaitos-etuuksien) maksamista.
Hämeenlinnan HAO 29.1.2007 Nro 07/0059/4 – Omaishoidon tuki – Yhteensovituskielto – Vakuutuskorvaus
Hallinto-oikeus katsoi, että tapaturmavakuutuslain mukaisen haittalisän eikä minkään muunkaan taloudellisen tuen tai edun saaminen ole este omaishoidon tuen myöntämiselle.
EOA 29.12.2006 Dnro 3461/4/05 – Omaishoidon tuki – Hoitotuki – Yhteensovituskielto
Tapauksessa oli kysymys kaupungin vahvistamista omaishoidon tuen myöntämistä koskevista ohjeista siltä osin, kuin niiden mukaan omaishoitopalkkion saamisen edellytyksenä oli, että hakija saa Kansaneläkelaitoksen myöntämää eläkkeensaajien hoitotukea, eläkkeensaajan erityishoitotukea tai lapsen erityishoitotukea.
Oikeusasiamies totesi, että omaishoidon tuki säilyi omaishoidon tukea koskevan lainsäädännön tultua voimaan 1.1.2006 määrärahasidonnaisena palveluna, jonka järjestämisestä vastaa kunta ja jonka myöntäminen perustuu kunnan harkintaan. Kunnan toimielin vahvistaa edelleen omaishoidon tuen myöntämisperusteet kunnassa säännösten sallimissa rajoissa.
Oikeusasiamies totesi, että omaishoidon tukeen sisältyy aina rahana suoritettava hoitopalkkio. Omaishoitolain hoitopalkkiota koskevan 5 §:n mukaan palkkion taso määräytyy hoidon sitovuuden ja vaativuuden mukaan.
Oikeusasiamies totesi, että kunnan omaishoidon tuen myöntämistä koskeva ohje oli ristiriidassa omaishoidon tukea koskevien säännösten kanssa siltä osin, kun omaishoidon tuen hoitopalkkion saamisen edellytyksenä oli, että hakija sai Kansaneläkelaitoksen myöntämää ohjeessa mainittua tukea.
Kunta oli kuitenkin korjannut ohjetta poistamalla tuen saamisen edellytyksenä olleen ensisijaisen etuuden maksamista koskevan maininnan. Oikeusasiamies katsoi, että asia oli korjaantunut.
AOA 30.8.1995 Dnro 1380/4/94 – Omaishoidon tuki – Yhteensovituskielto – Vammaistuki – Hoitotuki
Tapauksessa oli kysymys siitä, että sosiaali- ja terveyslautakunnan vahvistamissa omaishoitoa koskevissa ohjeissa oli todettu, että mikäli asiakas saa Kansaneläkelaitoksen maksamaa eläkkeensaajan hoitotukea, vammaistukea tai lapsen hoitotukea tarvitsemansa toisen henkilön antaman avun ja hoidon perusteella, tehdään yhteensovitus omaishoidon tuessa ohjeistossa tarkemmin ilmenevällä tavalla.
Apulaisoikeusasiamies totesi päätöksessään, että omaishoidon tukea koskevista säädöksistä ei löydy tukea tulkinnalle, jolla omaishoitajan palkkio voitaisiin yhteen sovittaa hoidettavalle mahdollisesti maksettavien muiden etuuksien kanssa.
Apulaisoikeusasiamies totesi, että koska omaishoidon tuen palkkio maksetaan sopimuksen perusteella hoitajalle, on yhteensovitusta pidettävä lainsäätäjän tarkoituksen vastaisena. Hoitopalkkion ja hoitotuen yhteen sovittaminen heikentää omaishoitajien eläketurvaa, joten menettely ei tästäkään syystä ole perusteltua.
Lähde
Räty, Tapio (2010) Vammaispalvelut. Vammaispalvelujen soveltamiskäytäntö. Kynnys ry.