Övergångsskeden för unga

Sidans innehåll

När en ung person börjar närma sig vuxen ålder förändras många saker. Med åldern får den unga nya rättigheter som också för med sig skyldigheter. Här tas centrala förändringar i servicen och den ungas självständighet upp. Den ungas övergång från att vara klient hos barntjänsterna till att vara klient hos tjänsterna för unga eller vuxna ska göras planenligt. Myndigheterna ska se till att den unga fortsättningsvis omfattas av de tjänster och det stöd som han eller hon behöver. 

Den unga fyller 16 år – mycket förändras i servicen och stödet

Det är bra om den unga med funktionshinder och hans eller hennes familj förbereder sig på förändringar i den ungas service och stöd. Åldern kan också medföra olika begränsningar när det gäller hobbyer och annan fritidsverksamhet.

När den unga fyller 16 år upphör förmånerna han eller hon fick som barn och under den tidiga ungdomen och den unga ska till exempel ansöka om förmåner från FPA på nytt. Förmånerna och stöden hör i regel ihop med utkomst, studier och stöd för det dagliga livet. Det kan också ske förändringar i socialvårdens samt hälso- och sjukvårdens tjänster. I det här skedet är den unga ofta fortfarande elev i den grundläggande utbildningen.

I skedet efter den grundläggande utbildningen är det viktigt att förbereda sig inför förändringarna i tid. På det sättet kan övergången ske så enkelt så möjligt och utan att det blir avbrott i tjänsterna och stödfunktionerna.

I de olika övergångsskedena deltar förutom den unga själv föräldrarna, undervisningspersonalen och andra personer som är viktiga i det här läget.

Tre viktiga födelsedagar för unga

16 år

  • Inom hälso- och sjukvården går den unga över från barntjänsterna till vuxentjänsterna. På sjukhus får den unga till exempel vård på vuxenavdelningen.
  • Den unga får FPA:s sjukförsäkringskort och är försäkrad för ålderdom, arbetslöshet och arbetsoförmåga.
  • Den unga kan få FPA:s rehabiliteringspenning om hans eller hennes arbetsförmåga eller möjligheter att välja yrke är väsentligt försämrade på grund av sjukdom eller skada och den unga behöver intensifierad bedömning av arbetsförmågan och yrkesinriktad rehabilitering.
  • Den unga har rätt till FPA:s sjukdagpenning.
  • Den unga kan ha rätt till FPA:s handikappbidrag för personer över 16 år.
  • Den unga kan ha rätt till FPA:s sjukpension och vårdbidrag för pensionstagare.
  • Den unga får ett skattekort.

17 år

  • Det statliga barnbidraget upphör genast när den unga fyller 17 år. Om den unga beviljas pension och vårdbidrag för pensionstagare som 16-åring upphör barnbidraget redan då.

18 år

  • Den unga är myndig och får bestämma över det som rör honom eller henne själv och sin egendom.
  • Den unga har rösträtt. Den unga kan rösta och kandidera i val. En ung person under förmyndarskap (som har en intressebevakare) kan inte kandidera.
  • Den unga har rätt att gifta sig eller registrera ett parförhållande.
  • Läroplikten upphör om den unga inte innan dess med godkänt resultat har avlagt en examen på andra stadiet (studentexamen eller yrkesexamen).
  • Den unga får köpa svag alkohol och tobak.
  • Den unga kan få ett bank- eller kreditkort.
  • Den unga kan skaffa körkort för personbil, lastbil eller motorcykel. Med specialtillstånd kan den unga få körkort redan som 17-åring. Den unga kan ansöka om ersättningar för att skaffa en bil, hjälpmedel och för ändringsarbeten.
  • Den unga kan utträda eller gå med i en kyrka eller religionssamfund utan föräldrarnas tillstånd.
  • Män inkallas i armén. En man blir värnpliktig från början av det år då han fyller 18 år. Kvinnor får gå med i armén frivilligt.

Att beakta när tjänster för unga planeras

1.Serviceplan

Det är viktigt att uppdatera serviceplanen och se till att de stöd och tjänster den unga och familjen får fortsätter flexibelt och utan onödiga avbrott.

I synnerhet bör man diskutera den ungas mål, hobbyer och intressen. Med hjälp av dem kan man ta reda på vilket behov av hjälp och stöd den unga har och bedöma möjligheten till exempel till personlig assistans samt transport- och följeslagarservice.

2. FPA:s stöd och ersättningar till personer över 16 år

Det är viktigt att den unga kontaktar FPA:s personliga rådgivning där den ungas helhetssituation kartläggs och ansökningarna uppdateras. Personlig FPA-rådgivning är en tjänst som särskilt riktar sig till personer som har en funktionsnedsättning eller sjukdom.  Vid rådgivningen är det bra att ta upp till exempel handikappbidraget, rehabiliteringspenningen, bostadsstödet, eventuell pension och vårdbidrag i samband med den, studiestöd, hjälpmedel för studier och tolkningstjänst.

3. Rehabiliteringsplan

Det är skäl att uppdatera den rehabiliteringsplan som hälso- och sjukvården gjort upp. Planen behövs som bilaga till flera ansökningar. För rehabiliteringspenning för unga behövs en personlig studie- och rehabiliteringsplan som läroanstalten är med och utarbetar.

4. Ansökan till utbildning

En elev i den grundläggande utbildningen har möjlighet att få information om fortsatta studier och yrkesval av en studiehandledare.

När  den grundläggande utbildningen är avklarad bör den unga söka sig till studier på andra stadiet, det vill säga gymnasiet eller en yrkesutbildning. Vid behov är det möjligt att få specialundervisning i båda. Den unga kan också söka sig till en specialyrkesskola, en läroavtalsutbildning eller till undervisning som ordnas i tränings- och rehabiliteringssyfte.

Studerande som har en funktionsnedsättning och studerande som av någon annan anledning är i behov av särskilt stöd har rätt till de biträdestjänster, andra undervisnings- och elevvårdstjänster samt särskilda hjälpmedel som studierna kräver.

Den unga kan ha rätt till FPA:s studiestöd. Till studiestödet hör studiepenning, bostadstillägg och statsgaranti för studielån. En ung person som får pension kan inte få studiestöd, men kan få rehabiliteringspenning under studietiden. Det är också möjligt att ansöka om stipendier för studierna. De beviljas av flera olika organisationer.

5. Flytt till självständigt boende

Att flytta ut ur barndomshemmet är alltid ett stort steg som det är bra att planera omsorgsfullt. Man ska diskutera med den unga var och hur han eller hon skulle vilja bo och vilket slags stöd som behövs för boendet.

Som stöd för flytten kan bostadsbedömning eller träning beviljas (s.k. boendeträning eller flyttningsträning).

6. Sjukpension eller rehabiliteringspenning 

Den unga kan ha rätt till FPA:s sjukpension om en sjukdom, eller funktionsnedsättning förhindrar arbete som tryggar en skälig utkomst.

Personer som är blinda eller har rörelsehinder har dock rätt till sjukpension enligt folkpensionslagen även om han eller hon arbetar. FPA:s sjukpension är följaktligen inget hinder för studier eller sysselsättning.

I allmänhet beviljas inte unga under 20 år pension innan möjligheterna till yrkesinriktad rehabilitering har utretts. Under den yrkesinriktade utbildningen eller rehabiliteringen kan FPA betala ut rehabiliteringspenning till unga med svår funktionsnedsättning.

Skribent:
Pietiläinen Erja, specialsakkunnig, barn- och familjepolitiska ärenden,
Förbundet Utvecklingsstörning rf./Kehitysvammaliitto ry.

Redaktionen för Handbok om funktionshinderservice har uppdaterat texten gällande de delar som rör den nya läropliktslagen (1214/2020) som trädde i kraft den 1.8.2021.