Bilstöd enligt handikappservicelagen
Sidans innehåll
- Stöd för anskaffning av bil
- Hjälpmedel och ändringsarbeten i bilen
- Körundervisning i form av anpassningsträning
Enligt 9 § i handikappservicelagen ersätts en person med funktionsnedsättning, enligt det behov som följer av hans eller hennes funktionsnedsättning eller sjukdom, helt eller delvis för sina kostnader för anskaffning av redskap, maskiner och anordningar som personen behöver för att klara de dagliga funktionerna. Med stöd av handikappservicelagen kan en person med funktionsnedsättning beviljas ersättning för kostnader för anskaffning av bil. För att beviljas ersättning krävs att
- personen på grund av sin funktionsnedsättning och sjukdom är i behov av ett rörelsehjälpmedel för att klara av sina dagliga sysslor
- detta behov av rörelsehjälpmedel är kontinuerligt, dagligt och ofta återkommande.
Förutsättningen är således inte en svår funktionsnedsättning, vilket gäller för färdtjänst.
Stöd för anskaffning av bil
Enligt handikappservicelagen kan man bevilja stöd för anskaffning av begagnad bil eller av ny bil. Ersättningsbeloppet är hälften av de faktiska kostnader som uppkommer vid anskaffningen av bilen.
Som avdrag beaktas återbäring på bilskatt, eventuell kreditering för gammal bil som ges i utbyte och eventuellt annat stöd för bilen. Man kan ansöka om stöd för anskaffning av bil trots att man inte har fått återbäring på bilskatt.
Hjälpmedel och ändringsarbeten i bilen
Med stöd av handikappservicelagen ersätts nödvändiga ändringsarbeten i en bil av standardmodell som är nödvändiga med tanke på funktionsnedsättningen eller skadan (bl.a. manövreringsanordningar, servostyrning, svängbart bilsäte, lyftanordning för rullstol/hiss).
Nödvändiga ändringsarbeten är sådana tekniska lösningar, som gör det möjligt för personen med funktionsnedsättning att över huvud taget använda bilen. Ändringsarbeten i bilen ersätts i sin helhet inom ramen för tillgängliga anslag.
Ersättning enligt handikappservicelagen för nödvändig tilläggsutrustning eller ändringsarbeten i bilen ordnas inom ramen för de anslag välfärdsområdet har reserverat för ändamålet.
Källor
Särskilda krav vid bilkörning – guide. AKE (Fordonsförvaltningscentralen) och Invalidförbundet
Räty, Tapio (2010) Vammaispalvelut. Vammaispalvelujen soveltamiskäytäntö. Tröskeln rf.