Hjälpmedel och utrustning för fritidsaktiviteter
Sidans innehåll
På sin fritid ska alla ha möjlighet att göra sådant som man själv tycker om att göra. Fritid är den tid då man inte är på daghemmet, i skolan eller på arbetsplatsen. Sakkunniga inom olika branscher kan främja möjligheterna för alla individer och familjer att göra sådant som dessa är intresserade av.
Om en funktionsnedsättning eller skada på ett betydande sätt försvårar en persons rörlighet, kan han eller hon för att kunna röra sig och delta vara i behov av en annan persons hjälp och av eventuella hjälpmedel.
Det är viktigt att hela familjen har möjligheter till gemensam tid i vardagen. Ett barn eller en ung person med svår funktionsnedsättning har stor behållning av ett samspel, som sker tillsammans med de mest närstående personerna i vardagen. Att göra saker och ting tillsammans kan även utöka hela familjens resurser.
På samma sätt ska också vuxna personer med svår funktionsnedsättning ha möjligheter att delta i fritidsaktiviteter. Man bör även tänka på att personer som bor i boendeenheter ska ha rätt att tillbringa sin fritid utanför hemmet. Det är viktigt att man berättar om denna möjlighet och stödjer de önskemål de boende i boendeenheten har.
Möjligheter till fritidsaktiviteter
Då man har funnit ett trevligt sätt att tillbringa sin fritid på, måste man fundera över hur detta ska lyckas.
- Finns det behov av en assistent?
- Kräver deltagandet tolkning eller färdtjänst?
- Finns det behov av hjälpmedel eller utrustning som möjliggör deltagande?
- Vad för slag av annat stöd behöver personen i fråga för att kunna delta?
- Får personen själv fatta beslut och uttrycka sin vilja?
Användningen av hjälpmedel och utrustning kan ha rehabiliterande verkningar och verkningar som främjar den psykiska hälsan och den sociala funktionsförmågan. Med hjälp av rätt utrusning möjliggör man likvärdigt deltagande och rätt till rekreation och erfarenheter för alla. Lösningen på deltagande kan vara enkel och lätt att finna själv – bara det finns lite vilja och kreativitet!
Anskaffning av hjälpmedel och utrustning för fritidsaktiviteter
Många personers möjligheter till fritidsintressen är beroende av tillräckligt stöd och lämpliga hjälpmedel och lämplig utrustning. Men att skaffa dessa kan ofta vålla huvudbry.
Först och främst gäller det att ta reda på om den sökande är berättigad till hjälpmedel med stöd av förordningen om medicinsk rehabilitering. Denna rätt konstateras på medicinska grunder och målet är att eliminera hinder i vardagen som personens funktionsnedsättning ger upphov till. Förordningen gäller även hjälpmedel för rehabilitering. Om en person med funktionsnedsättning har fritidsintressen främjas även hans eller hennes rehabilitering.
I de fall kriterierna för att få hjälpmedel via den medicinska rehabiliteringen inte uppfylls, har den sökande möjligheter att få hjälpmedel och utrustning med stöd av handikappservicelagen. Den sökande har också möjlighet att få nödvändiga ändringsarbeten utförda på det hjälpmedel han eller hon är i behov av.
Om myndigheten inte känner till hjälpmedel för de sökandes fritidsaktiviteter är det bäst att dessa lämnar in tilläggsuppgifter. Välfärdsområdet kan då överväga hur pass nödvändigt hjälpmedlet i fråga är för de sökande och ersätta exempelvis hälften av priset på hjälpmedlet.
Om användningen av hjälpmedlet är sporadiskt, kan den mest behändiga lösningen vara att hyra hjälpmedlet i fråga. På webbplatsen valineet.fi finns information om var man kan hyra hjälpmedel och utrustning för fritidsaktiviteter. Välfärdsområdet eller den person som hyr ett hjälpmedel står för hyran eller fraktkostnaderna för hjälpmedlet. Med stöd av handikappservicelagen kan den person som hyr ett hjälpmedel ansöka om stöd för utgifterna.
Det finns också andra sätt att lösa den sökandes hjälpmedelsproblem. Om man inte finner medel att skaffa hjälpmedel inom ramen för lagstiftningen, kan den sökande uppmanas att pröva andra sätt. Ett hjälpmedel kan skaffas för en grupp, varvid det betjänar många användare.
Gruppboenden, föreningar, verksamhetscenter eller skolor kan samla in finansieringsmedel med hjälp av olika medelanskaffningsevenemang eller ansöka om finansiering av företag. Även en enskild person kan ansöka om finansiering från olika håll. Idémakaren kan även själv uppfinna och bygga sig ett lämpligt hjälpmedel.
Det är viktigt att man för den sökande berättar om olika möjligheter att skaffa ett hjälpmedel för fritidsaktiviteter. Då man gör upp en serviceplan för en person med funktionsnedsättning, kan behovet av hjälpmedel förutses i god tid. Serviceplanen är också ett stöd för budgeteringen. Med hjälp av samarbete mellan olika sektorer och myndigheter är det möjligt att reda ut vilken lösning som är den mest ändamålsenliga med tanke på klientens bästa.
Henna Ikävalko, planerare
Kehitysvammaisten Tukiliitto/Malike
En tillgänglig miljö för alla (Helsingfors för alla)
För tillgänglig kultur på lika villkor (Kultur för alla)
Hjälpmedel för anpassad motion (på finska, Finlands Paralympiska Kommitté)
Staten som främjare av anpassad motion och handikappidrott (på finska, Statens idrottsråd)
Uthyrning av utrustning och redskap (på finska, Välineet.fi)
Webbtjänst inom specialomsorgsbranschen (på finska, verneri.net)