Främjande av motion och idrott i kommuner – TEA 2024

Förvaltnings- och handledningspersonalen inom motion och idrott har ökat

Det har skett förändringar i antalet anställda inom förvaltning och handledning av motion och idrott jämfört med år 2021. Den största förändringen under två års tid har skett i antalet anställda inom idrottshandledningen. Den genomsnittliga arbetsinsatsen bland personalen inom idrottshandledning (t.ex. idrottsinstruktörer och specialidrottsinstruktörer) var 3,1 årsverken per 10 000 invånare i kommunerna år 2023. Två år tidigare var motsvarande siffra 2,4 årsverken. År 2023 var arbetsinsatsen i kommunerna i genomsnitt 1,2 årsverken inom förvaltning och planering av motion och idrott. Två år tidigare var motsvarande siffra 1,0 årsverken. 

I mindre kommuner var arbetsinsatsen större i förhållande till invånarantalet än i större kommuner (figur 1). Den största förändringen under två års tid i antalet anställda inom idrottshandledning har skett i medelstora kommuner med 10 000–19 999 invånare, där personalstyrkan har ökat med 0,9 årsverken. År 2023 var deras arbetsinsats 3,3 årsverken, medan motsvarande siffra år 2021 var 2,4 årsverken. Arbetsinsatsen inom förvaltning och handledning av motion och idrott har ökat mest i små kommuner med färre än 5 000 invånare. År 2023 var deras arbetsinsats 1,6 årsverken, medan motsvarande siffra två år tidigare var 1,2 årsverken.

Det fanns skillnader mellan välfärdsområdena i antalet anställda inom förvaltning och planering  av motion och idrott år 2023. I förhållande till folkmängden hade kommunerna i Mellersta Österbottens välfärdsområde den största arbetsinsatsen inom idrottshandledning, där den genomsnittliga siffran var 5,8 årsverken. Helsingfors hade den motsvarande minsta arbetsinsatsen inom idrottshandledning, dvs. 0,6 årsverken. Arbetsinsatsen inom förvaltning och planering av motion och idrott var störst i kommunerna i Östra Nylands välfärdsområde (2,2 årsverken/10 000 invånare) och minst i Helsingfors samt i Mellersta Nylands och Päijänne-Tavastlands välfärdsområden, där arbetsinsatsen var 0,6 årsverken.

Kommunspecifika uppgifter finns i TEAviisari

Ladda ner hela statistikrapport (på finska)

Arbetsinsats för förvaltnings-, planerings- och handledningspersonal inom motion och idrott (person/10 000 invånare, median) enligt kommunstorlek år 2023.

Figur. Arbetsinsats för förvaltnings-, planerings- och handledningspersonal inom motion och idrott (person/10 000 invånare, median) enligt kommunstorlek år 2023.

Tabeller

Bakgrundsinformation

Statistikbeskrivning

Materialet Främjande av motion i kommunerna innehåller information om kommunernas verksamhet av främjande av motion och skapa förutsättningar för motion och idrott. Informationen avser kommunernas verksamhet för att främja motion och idrott för bred befolkningsgrupp.

Uppgifterna används bl.a. för uppföljning av genomförandet av riktlinjer för nationella motion som främjar hälsan och välbefinnandet 2020 (Förändring i rörelse 2013) och för Statens idrottsråds utvärdering av idrottslagen (390/2015). Del av uppgifterna används också i uppgiftsunderlaget för tilläggsdelen som gäller främjande av välfärd och hälsa (hälso- och välfärdskoefficienten) och som utgör grund för kommunernas statsandelar. Statistiken innehåller uppföljningsdata sedan 2010.

Statistiken publiceras vartannat år i jämna år.

Källa

Liikunnan edistäminen kunnissa – TEA 2024
Främjande av motion och idrott i kommuner – TEA 2024
Promotion of Sports and Physical Activity in Municipalities – TEA 2024

Statistikrapport 46/2024, 2.10.2022.

Ytterligare information

Timo Ståhl
tfn 029 524 7128
e-post: [email protected]

KVALITETSBESKRIVNING

PÅ ANDRA WEBBPLATSER

Sotkanet.fi
Statistik- och indikatorbank för övervakning av regionernas välfärd

Enkäten av Hälsa i skolan 
Uppföljningsinformation om ungas välfärd

Terveytemme.fi (på finska)