Internationell narkotikapolitik

Det bedrivs mycket internationellt samarbete för att minska efterfrågan på och utbudet av narkotika samt förebygga riskerna och skadorna i anslutning till dessa. I sin narkotikapolitik följer Finland Förenta nationernas konventioner mot narkotika, samarbetar internationellt och deltar aktivt i planeringen och genomförandet av Europeiska unionens gemensamma narkotikapolitik.

Förenta nationerna (FN)

Den internationella narkotikaövervakningen grundar sig på FN:s tre konventioner: narkotikakonventionen 1961, psykotropkonventionen 1971 och konventionen mot olaglig hantering av narkotika och psykotropa ämnen 1988. FN:s narkotikakommission CND (Comission on Narcotic Drugs) analyserar narkotikasituationen i världen och lägger fram förslag för att stärka det internationella systemet för narkotikakontroll. CND ställer narkotika och psykotropa ämnen under internationell kontroll enligt rekommendationer från Världshälsoorganisationen (WHO). Narkotikaprekursorer ställs under kontroll enligt rekommendationer från internationella nämnden för kontroll av narkotika (INCB). 

Europeiska unionen (EU)

Europeiska unionens råd har godkänt en narkotikastrategi för åren 2013–2020, som genomförs enligt åtgärdsprogrammet för 2021-2025. EU:s narkotikastrategi framhåller ett kontrollpolitiskt och folkhälsomässigt balanserat tillvägagångssätt och användning av evidensbaserade metoder. 
Den horisontella narkotikaarbetsgruppen (HDG) är det huvudsakliga beslutsforumet för att föra vidare kommissionens och medlemsländernas gemensamma initiativ. HDG koordinerar EU:s narkotikapolitiska åtgärder, EU:s samarbete med internationella organisationer och samarbetet med tredje länder. EU har sitt eget system med vilket nya designdroger kan ställas under kontroll inom EU.

Europeiska centret för övervakning av narkotika och narkotikamissbruk (EMCDDA, European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction) samlar som stöd för det narkotikapolitiska beslutfattandet in jämförbar och tillförlitlig information från EU:s medlemsländer om narkotikaanvändning och narkotikaskador och om metoder för att förebygga användning och skador. EMCDDA publicerar årligen en rapport om narkotikasituationen i EU. 

Europarådet

Europarådet behandlar narkotikafrågor i den mellanstatliga gruppen Pompidou. Pompidou har permanenta arbetsgrupper och nätverk. Dessutom ordnar Pompidou-gruppen ämnesspecifika temamöten och driver forskningsprojekt.