Svårigheter vid läggdags
- Det kan finnas flera orsaker till barnets svårigheter vid läggdags
- Mot lugnare kvällar
- Om barnet är ängsligt inför att sova
- Problem relaterade till barnets dygnsrytm
- Beröm uppmuntrar barnet
- Mer information
Svårigheter vid läggdags är ett vanligt problem i familjer med barn i lekåldern. Kvällssysslorna drar ut på tiden och barnet vill inte komma till ro i sängen, vilket leder till att läggningen drar ut på tiden. Barnet kan vara kissnödigt, törstigt eller önska att föräldrarna är nära och en del barn smiter i väg från sina sängar. För en del av barnen hänger läggningssvårigheterna ihop med rädslor.
I svåra situationer kan läggningen bli en flera timmar lång nattningskamp som resulterar i att barnets sömnrytm förskjuts eller att sovtiden förkortas. Det här kan i sin tur leda till sömnbrist. Också förälderns krafter ställs på prov om kvällarna upprepade gånger drar ut på tiden.
Det kan finnas flera orsaker till barnets svårigheter vid läggdags
Ett barn i lekåldern kan förutse att läggdags närmar sig, vilket gör att problemen med läggningen ofta börjar i den här åldern. Problemen kan uppkomma i och med trotsåldern, när barnet flyttar från spjälsäng till barnsäng eller från föräldrarnas rum till barnrummet. En del barn fantiserar mycket och rädslor kan dyka upp i barnets fantasi när det ska sova.
Svårigheterna vid läggdags kan också bero på att dagssömnen lämnats bort eller på för långa eller många tupplurar på dagen. Att komma till ro och somna kan vara svårt om barnet är övertrött eller för piggt.
Eftersom det kan finnas många bakomliggande orsaker till problemen vid läggdags är det bra att föräldern först funderar över vad som kan ligga bakom barnets svårigheter: är barnet ängsligt när det ska sova eller kan orsaken vara för långa tupplurar på dagen?
Mot lugnare kvällar
Ett bra allmänt råd för alla familjer som lider av sitt barns insomnings- och läggdagsproblem är att skapa kvällsrutiner, alltså regelbundna kvällssysslor.
Utöver det kan man tillfälligt senarelägga läggningen så mycket att barnet är trött då det går och lägger sig och därför somnar enkelt. När insomnandet tar ungefär en kvart kan man så småningom flytta tillbaka tiden för läggdags, till exempel med 15 minuter per kväll, mot den tid man har som målsättning.
Ifall svårigheterna vid läggdags beror på trotsåldern kan situationen kräva att man gör upp tydliga regler. Även för ett trotsigt barn är förälderns uppmuntrande attityd viktig.
Om barnet är ängsligt inför att sova
Det är svårt för barnet att somna om det är ängsligt. Då behöver barnet föräldern för att känna sig tryggt och förstärka känslan av att allt är som det ska. Så småningom är det ändå bra att vänja barnet vid att somna själv på samma plats där han/hon vaknar.
En del av de ängsliga barnen kryper ner bredvid föräldrarna på natten när de vaknar. Ett mycket skrämt barn behöver förälderns närhet för att lugna ner sig. Det är viktigt att tala om för barnet att allt är bra, att det inte finns något att vara rädd för. När barnet lugnat ner sig kan man föra det tillbaka till sin egen säng.
Det är också viktigt att barnet känner att sovrummet är tryggt. Dunkel belysning eller ett bekant kramdjur kan ge ett ängsligt barn trygghet. Det är också bra att på dagen prata med barnet om rädslorna det har inför att somna.
Problem relaterade till barnets dygnsrytm
För ett barn i lekåldern kan också det att dagssömnen lämnas bort leda till problem vid läggdags, eftersom det är svårt för barnet att komma till ro och somna om det är övertrött. En liten stund för lugn och ro i början av kvällen kan underlätta situationen, oftast på några månader.
Ifall det bakomliggande problemet istället är för långa och/eller för många tupplurar på dagarna lönar det sig att begränsa sömntiden. För lång dagssömn och svårigheter med att somna på kvällarna kan bilda en ond cirkel. En långt utdragen kväll gör att nattsömnen blir kortare och barnet lider av sömnbrist på dagen. Det här kan leda till långa och onödiga tupplurar på dagarna och göra det ännu svårare att somna på kvällarna.
Å andra sidan kan också en sen dygnsrytm försvåra somnandet på kvällen: barnet sover gott och tillräckligt, men sömnen koncentreras till en tid som är besvärlig för resten av familjen. I det sammanhanget kan vårdmetoden att flytta rytmen användas. Till en början väcker man barnet lite tidigare på morgonen, och efter ett par dagar kan man också lägga barnet tidigare.
När man flyttar på rytmen är det viktigt att göra tillräckligt små förändringar åt gången, ungefär 10–15 minuter, och se till att inte barnets totala sömnmängd minskar. En regelbunden sömnritual stöder barnet i att hitta rytmen.
Beröm uppmuntrar barnet
Även om utdragna kvällar kan vara tålamodsprövande för föräldrarna, lönar det sig att vara konsekvent och tålmodig i läggdagssituationen. Det är också viktigt att berömma och belöna barnet när kvällen går bra.
Mer information
Mindfulnessövning för barn och vuxna (Neuvokas perhe, Hjärtförbund)
Lapsi pelkää (Mannerheims Barnskyddsförbundet) (på finska)
Lapsella on vaikeuksia nukahtaa (Mannerheims Barnskyddsförbund) (på finska)