Utred epidemimisstanke och rapportera resultaten
I tabellen nedan finns en förteckning över skedena i utredningsarbetet.
Faserna i utredningsarbetet pågår ofta samtidigt. Uppfattningen om epidemin kompletteras under utredningens gång.
1. DEFINITION AV PROBLEM OCH OMEDELBARA FÖRSTA ÅTGÄRDER |
Säkerställande av epidemi |
Säkerställande av diagnos |
Bedömning av behovet av fortsatta åtgärder och undersökningar |
Omedelbara bekämpningsåtgärder för att förhindra spridning av epidemi |
2. INSAMLING AV UPPGIFTER |
Sjuka och exponerade personer söks upp och en förteckning görs |
Falldefinition utarbetas |
En förteckning av fallen görs |
Djupintervjuer |
Bestämning av gruppen som är mottaglig |
Analys av uppgifter |
Tabeller över beskrivande uppgifter om person, tidpunkt och plats görs upp |
Laboratorieundersökningar och typning av stammar |
Provtagning av livsmedel och miljön och hygienkontroller |
3. SKAPA EN HYPOTES |
Beskrivande uppgifter och djupintervjuer utnyttjas |
Smittkällan och spridningssättet bedöms |
Kontaminationsmekanismen bedöms |
4. ANALYTISK EPIDEMIOLOGISK UNDERSÖKNING |
Val av forskningsupplägg och kontrollgrupp (kohort eller fall-kontrollgruppsstudie) |
Testning av hypoteser |
5. BEKÄMPNINGSÅTGÄRDER |
Förhindra spridning av epidemi |
Avlägsna smittkällan |
Skydda mottagliga eller exponerade personer |
Intensifierad uppföljning av nya sjukdomsfall |
6. INFORMATION OCH RAPPORTERING AV RESULTATEN |
THL informerar om epidemiutredningar i Infektionsnyheterna |
Rapportering om epidemier
För matförgiftningsepidemier ska en utredningsrapport göras i RYMY-systemet.
Kommunens utredningsgrupp upprättar utredningsrapporten. Utredningsrapporten om en matförgiftningsepidemi ska göras så snart som möjligt efter utredningen, dock senast tre månader efter att epidemin upphört.
Livsmedelsverket upprätthåller ett nationellt register bestående av rapporter om matförgiftningsepidemier och som omfattar både livsmedels- och vattenburna epidemier.
Uppgifterna i RYMY-systemet kan granskas av det regionförvaltningsverk som ansvarar för kommunen som gjort anmälan, Livsmedelsverket och THL. Valvira kan granska utredningar om vattenburna epidemier.
Experthjälp
Ruska Rimhanen-Finne
Epidemiologiveterinär
Enheten för smittskydd och vaccinationer
THL
tfn 029 524 8942
fornamn.efternamn(at)thl.fi
Annika Pihlajasaari
Överinspektör
Enheten för mikrobiologisk livsmedelssäkerhet
Livsmedelsverket
tfn 040 3516 884
fornamn.efternamn(at)ruokavirasto.fi
Vattenburna epidemier (Miljöhälsa)
Utredning av badvattenburen epidemi (Valvira)
Anvisning till myndigheterna (Valvira)
Livsmedels- och vattenburna epidemier i Finland 2014–2016 (pdf 1,8 Mb, på finska)
Anmälan och rapportering av livsmedels- och vattenburna epidemier
Viktigt folkhälsoarbete att utreda epidemier (pdf 266 kb, på finska)
Livsmedels- och hushållsvattenburna epidemier i Finland 2011–2013 (pdf 2,5 Mb, på finska)