Utred epidemimisstanke och rapportera resultaten

I tabellen nedan finns en förteckning över skedena i utredningsarbetet. 

Faserna i utredningsarbetet pågår ofta samtidigt. Uppfattningen om epidemin kompletteras under utredningens gång.

Skedena i utredningsarbetet
1. DEFINITION AV PROBLEM OCH OMEDELBARA FÖRSTA ÅTGÄRDER
Säkerställande av epidemi
Säkerställande av diagnos
Bedömning av behovet av fortsatta åtgärder och undersökningar
Omedelbara bekämpningsåtgärder för att förhindra spridning av epidemi
2. INSAMLING AV UPPGIFTER
Sjuka och exponerade personer söks upp och en förteckning görs
Falldefinition utarbetas
En förteckning av fallen görs
Djupintervjuer
Bestämning av gruppen som är mottaglig
Analys av uppgifter
Tabeller över beskrivande uppgifter om person, tidpunkt och plats görs upp
Laboratorieundersökningar och typning av stammar
Provtagning av livsmedel och miljön och hygienkontroller
3. SKAPA EN HYPOTES
Beskrivande uppgifter och djupintervjuer utnyttjas
Smittkällan och spridningssättet bedöms
Kontaminationsmekanismen bedöms
4. ANALYTISK EPIDEMIOLOGISK UNDERSÖKNING
Val av forskningsupplägg och kontrollgrupp (kohort eller fall-kontrollgruppsstudie)
Testning av hypoteser
5. BEKÄMPNINGSÅTGÄRDER
Förhindra spridning av epidemi
Avlägsna smittkällan
Skydda mottagliga eller exponerade personer
Intensifierad uppföljning av nya sjukdomsfall
6. INFORMATION OCH RAPPORTERING AV RESULTATEN
THL informerar om epidemiutredningar i Infektionsnyheterna

Rapportering om epidemier

För matförgiftningsepidemier ska en utredningsrapport göras i RYMY-systemet.

Kommunens utredningsgrupp upprättar utredningsrapporten. Utredningsrapporten om en matförgiftningsepidemi ska göras så snart som möjligt efter utredningen, dock senast tre månader efter att epidemin upphört. 

Livsmedelsverket upprätthåller ett nationellt register bestående av rapporter om matförgiftningsepidemier och som omfattar både livsmedels- och vattenburna epidemier. 

Uppgifterna i RYMY-systemet kan granskas av det regionförvaltningsverk som ansvarar för kommunen som gjort anmälan, Livsmedelsverket och THL. Valvira kan granska utredningar om vattenburna epidemier.

Experthjälp

Ruska Rimhanen-Finne
Epidemiologiveterinär
Enheten för smittskydd och vaccinationer
THL
tfn 029 524 8942
fornamn.efternamn(at)thl.fi

Annika Pihlajasaari
Överinspektör
Enheten för mikrobiologisk livsmedelssäkerhet
Livsmedelsverket
tfn 040 3516 884
fornamn.efternamn(at)ruokavirasto.fi