Uppföljning av användningen av antimikrobiella läkemedel

Användningen av antimikrobiella läkemedel har en anmärkningsvärd inverkan på uppkomsten av antimikrobiell resistens. Antimikrobiella läkemedel med brett spektrum skapar resistenta mikrobstammar och får dem att föröka sig. 

På sjukhusen kan man genom valen av antimikrobiella läkemedel förebygga att multiresistenta mikrobstammar blir vanligare. Merparten av användningen av antimikrobiella läkemedel sker dock utanför sjukhusen. Antimikrobiella läkemedel som används för produktionsdjur påverkar också utvecklingen av resistens. 

Användningen av antimikrobiella läkemedel följs upp på europeisk nivå 

I EU följs användningen av antimikrobiella läkemedel upp under ledning av Europeiskt centrum för förebyggande och kontroll av sjukdomar ECDC. EU/EES/EFTA-länderna lämnar rapporter årligen om bakterie-, svamp- och virusläkemedel. De bildar det gemensamma uppföljningsnätverket ESAC-Net.

Uppföljningen av användningen grundar sig på nationell försäljnings- och ersättningsstatistik. Informationen samlas in separat för sjukhus och för den öppna sektorn. I jämförelsen används indikatorsiffror som ställs i relation till befolkningen. 

Den så kallade “defined daily dose” (DDD), eller den genomsnittliga dagsdosen för en vuxen, möjliggör en jämförelse av användningen av olika läkemedelsformer och läkemedel när de ställs i relation till befolkningen: till exempel DDD/1000 invånare/dygn. 

Rapporterna ger information om användningen av antimikrobiella läkemedel

ECDC publicerar årligen en sammanfattande rapport och upprätthåller en databas som gör det möjligt att granska användningen av antimikrobiella läkemedel i olika länder, regioner och för olika läkemedelsgrupper. Registret innehåller data från och med 1997. 

Därtill har ECDC, Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet EFSA och Europeiska läkemedelsverket EMA publicerat gemensamma rapporter om användning av och resistens mot antimikrobiella läkemedel som har rapporterats hos människor och djur. Rapporterna grundar sig på en uppföljning som samlats in åren 2011–2015. Finland deltar i uppföljningen ESAC-Net.

I november 2018 publicerades den första nationella rapporten med en översikt av användningen av antimikrobiella läkemedel i Finland åren 2010–2017 i de olika regionerna. 

Det har även gjorts en nationell kartläggning av hur allmän användningen av antimikrobiella läkemedel är nationellt i samband med prevalensundersökningar av infektioner. 
Video: Uppföljning av användningen av antimikrobiella läkemedel och regional rapportering (YouTube)