Forskningsgruppen för antimikrobiell resistens FiRe

FiRe – Finnish Study Group for Antimicrobial Resistance eller forskningsgruppen för antimikrobiell resistens är ett samarbetsorgan som grundar sig på frivillighet. Till den hör finländska laboratorier i klinisk mikrobiologi och Institutet för hälsa och välfärd. 

FiRe grundades 1992 och ett av dess första mål var att standardisera metoderna för bestämning av läkemedelskänslighet vid diagnostiska bakteriefynd i Finland. 

FiRe-standarden färdigställdes 1996 och har sedan dess använts vid alla FiRe-laboratorier. Standarden grundar sig på den amerikanska standarden CLSI (tidigare NCCLS) för känslighetsbestämning. År 2011 övergick alla FiRe-laboratorier till att använda den europeiska standarden EUCAST.

FiRe producerar information och rekommendationer 

FiRe:s främsta uppgift är att producera tillförlitlig och jämförbar information om förekomsten av de kliniskt sett viktigaste bakteriernas läkemedelsresistens i Finland. 

Av resistensdatan sammanställs årligen rapporten Finres. FiRe rapporterar om invasiva fynd i patientprover till ECDC:s uppföljningsnätverk EARS för de bakterier som är märkta med en stjärna (*). 

Databasen EARS-Net är fritt tillgänglig via ECDC:s webbplats. Det finns uppföljningsdata om antimikrobiell resistens i Europa från och med 2005. 

Bakterier som undersöks:

Streptococcus pneumoniae*
Streptococcus pyogenes
Escherichia coli*
Klebsiella pneumoniae*
Klebsiella oxytoca
Pseudomonas aeruginosa*
Staphylococcus aureus*
Haemophilus influenzae
Moraxella catarrhalis
Neisseria gonorrhoeae
Neisseria meningitidis
Enterococcus faecalis/faecium*
Acinetobacter*
Enterobacter cloacae

En annan viktig uppgift som FiRe har är att upprätta och upprätthålla nationella anvisningar och rekommendationer till exempel när det gäller nya resistensproblem, som de som orsakas av bakterierna ESBL och CPE.

THL koordinerar FiRe-nätverket 

FiRe utgörs av 23 finländska laboratorier för klinisk mikrobiologi samt enheten för bakteriologi vid Institutet för hälsa och välfärd.
FiRe-laboratorierna 

Gruppen samlas två gånger om året för överläggningar och utbildning. FiRe:s verksamhet leds av en styrelse som utses för tre år.

Institutet för hälsa och välfärd (THL) koordinerar FiRe-nätverket och erbjuder både tekniskt stöd och expertstöd. THL upprätthåller och utvecklar databasen Finres för känslighetsbestämning. FiRe har inga samarbetsavtal med industrin. 

FiRe har även fått pengar till utvecklingsprojekt åren 2009–2012 från social- och hälsovårdsministeriets (SHM) anslag för övervakning av smittsamma sjukdomar.