Vanliga frågor om HPV-vaccinets säkerhet

Kan man ge HPV-vaccinet till en person som redan fått smittan?

Det kan man. Vaccinet förorsakar ingen skada fast man redan fått smittan.

Kan man ge HPV-vaccinet till en person som har nedsatt immunförsvar

Det kan man eftersom vaccinet inte innehåller levande sjukdomsalstrare. Vaccinresponsen kan emellertid vara sämre eftersom en person med nedsatt immunförsvar har en försämrad förmåga att bilda antikroppar. Det lönar sig att vid behov konsultera läkaren som ansvarar för patienten.

En person vars motståndskraft har försvagats på grund av sjukdom eller vård tillfrisknar inte lika lätt från  papillomainfektioner eller lindriga förstadier som en frisk person i samma ålder. Därför är skyddet som HPV-vacciner ger mycket viktigt för dem.

Kan man ta HPV-vaccinet om någon autoimmun sjukdom förekommer i släkten eller hos den personen som skall vaccineras?

Det kan man. Enligt populationsstudier har man inga indikationer på att vaccinet skulle leda till att en autoimmun sjukdom bryter ut eller förvärras.

Vem övervakar HPV-vaccinets säkerhet i Finland?

I Finland övervakas läkemedlens och vaccinens säkerhet av Säkerhets- och utvecklingscentret för läkemedelsområdet Fimea. Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA övervakar vaccin- och läkemedelssäkerheten inom EU.

Varför inledde EMA en tilläggsutredning av HPV-vaccinets säkerhet i juli 2015?

EMA inledde en tilläggsutredning av HPV-vaccinens säkerhet på begäran av läkemedelsmyndigheterna i Danmark. Utredningen inleddes när Danmark rapporterat om fall av POTS som uppkommit efter att HPV-vaccinationerna påbörjats. POTS (Postural Orthostatic Tachycardia Syndrome) är en ovanlig störning i det autonoma nervsystemet som ger upphov till intolerans i stående läge. Också de finländska medierna rapporterade om fallen under vårvintern 2015.

EMA har redan innan dess under flera år fått kännedom om enstaka observationer av POTS och CRPS (Complex Regional Pain Syndrome) som uppkommit efter HPV-vaccination. Syndromen förekommer dock både hos vaccinerade och ovaccinerade.

EMA har redan tidigare behandlat de danska observationerna som en del av HPV-vaccinens regelbundna säkerhetsövervakning, och har inte funnit någon evidens för att vaccinen skulle orsaka POTS. Den vetenskapliga evidensen stödde inte heller antagandet att det skulle finnas ett orsakssamband mellan HPV-vaccinationerna och CRPS.

Vilken slutsats drog EMA i sin tilläggsutredning som publicerades i november 2015?

Utredningen visade att det saknas orsakssamband mellan HPV-vaccin (Cervarix, Gardasil/Silgard och Gardasil 9) och utvecklingen av CRPS och POTS-syndrom. Enligt EMA medför utredningen inga förändringar i användningen av HPV-vaccin eller i informationen om preparaten.

En tilläggsutredning som inleddes på sommaren och avslutades i november 2015 samlade in den senaste vetenskapliga informationen om båda syndromen: deras orsaker, diagnostik och behandling samt om hur allmänna de är. Samtidigt utvärderade man om POTS och CRPS förekommer mer än väntat bland personer som fått HPV-vaccinet.

Säkerhetsövervakningen av vaccinerna fortsätter som normalt.

Har andra ovanliga neurologiska syndrom beskrivits efter HPV-vaccination? 

I Finland har det förts en diskussion om kroniskt trötthetssyndrom bland barn och unga (ME/CFS chronic fatigue syndrome / och om ovanliga och relativt okända syndrom som PANDAS (pediatric autoimmune neuropsychiatric disorders associated with streptococcal infections), PANS (pediatric acute-onset neuropsyciatric syndrome) och CANS (childhood acute neuropsychiatric symptoms). 

En del av dessa akuta neuropsykiatriska symtombilder som varierar till sin etiologi saknar officiell sjukdomsklassificering. Orsaken till dem är okänd, men man förmodar att stress och infektion ligger bakom. Det har inte påvisats något orsakssamband mellan HPV-vaccinationer och syndromen. 

Vad anser Världshälsoorganisationen (WHO) om HPV-vaccinens säkerhet?

WHO:s kommitté för vaccinsäkerhets har publicerat flera rapporter om HPV-vaccinets säkerhet. Kommittén har konstaterat att HPV-vaccinerna är mycket säkert. 

Rapporterna tog ställning till olika rykten om och oro för HPV-vaccinets säkerhet. Kommittén konstaterade att bevisen är otillräckliga för bakgrunden till oron för HPV-vaccinets säkerhet. WHO rekommenderar fortsättningsvis HPV-vaccination som den bästa metoden att förebygga livmoderhalscancer och andra cancerformer som orsakas av HPV-virus.

Ytterligare information och sammanfattning av WHO:s vaccinsäkerhetskommittés (GAVS) rapporter (WHO, på engelska)

Har man lagt till en varning i HPV-vaccinets produktresumé om de biverkningar som uppkommit i och med att vaccinet tagits i bruk i stor skala?

Ja, det har man. När flera svimningsfall anmälts till säkerhetsövervakningen krävde läkemedelsmyndigheterna en varning om svimning i HPV-vaccinets produktresumé.

Svimningsfallen har konstaterats ha ett samband med det allmänna spänningstillståndet som vaccinationen eller injektionstillfället förorsakar, och inte med själva vaccinet.

Kan man lita på de nyheter om nackdelar som dagstidningarna gått ut med?

När det gäller de enskilda patientfall som publicerats i tidningar i olika länder är orsakssambandet med vaccinationen ofta osäkert och det går därför inte att dra några slutsatser om vaccinets säkerhet. I Finland klandrade till exempel Opinionsnämnden för massmedier 2013 tidningen Iltalehti för att ha publicerat ogrundade uppgifter om nackdelar med pneumokockvaccinet. Bakom nyheten låg en finländsk aktör som förhåller sig kritiskt till vaccinationer. I många länder finns det föreningar som motsätter sig vaccinationer och som via medierna strävar efter att ifrågasätta vaccinsäkerheten.

THL uppger att det är mycket ovanligt med allvarliga biverkningar. Vilka är dessa allvarliga biverkningar?

På samma sätt som alla läkemedel och vaccin kan också HPV-vaccinet orsaka en allvarlig akut reaktion, dvs. anafylaxi. Vid anafylaxi är det fråga om en allergisk överkänslighet som innebär att allvarliga allmänsymtom uppkommer snabbt. Det är mycket sällsynt, med det måste ändå finnas beredskap för anafylaxi i alla vaccinationssituationer.

Efter HPV-vaccinationen kan det till exempel förekomma lokala reaktioner, feber, illamående eller huvudvärk. Det är också vanligt att man svimmar efter injektionen, och krampaktiga rörelser kan då förekomma. De symtom som beskrivs ovan är inte i sig allvarliga, men utredningen eller behandlingen av dem kan kräva sjukhusobservation. I det fallet klassificeras händelsen som allvarlig.

Kan vaccinet leda till försämrad fertilitet eller orsaka barnlöshet?

Nej, det kan det inte. Däremot leder livmoderhalscancer ofta till att livmodern måste tas bort, vilket betyder att man inte längre kan få barn. Dessutom medför behandlingen av förstadier till livmoderhalscancer en ökad risk för graviditetskomplikationer och för tidig förlossning.

Mera information om ämnet: