Vanliga frågor om HPV-vaccinationerna

På den här sidan:

Vanliga frågor om HPV-vaccinationerna

Får vårdnadshavarna ta ställning till HPV-vaccinet? 

Vid den omfattande hälsoundersökningen i årskurs 5 kan vårdnadshavarna fråga läkaren om till exempel den sjukdomsbörda som papillomviruset ger upphov till eller om vaccinets effekt och säkerhet. Samtidigt kan vårdnadshavarnas inställning till HPV-vaccinationen antecknas. Vaccinet kan ges vid hälsoundersökningen eller vid en annan tidpunkt.
Broschyr för föräldrar till barn i klass 5 - 6 (pdf 477 kb)

Information om papillomviruset och olika typer av cancer so de kan förorsaka, samt information om HPV-vaccinet:
Papillomvirus och HPV-vaccin på olika språk

När kan barnet eller den unga själv besluta om sin vaccination?

Ett barn kan fatta beslut om sin vaccination när en yrkesutbildad person inom hälso- och sjukvården bedömer att hen med avseende på sin ålder och utvecklingsnivå kan fatta beslut i frågan. Lagen känner ingen åldersgräns för beslutsförmåga utan en yrkesutbildad person gör alltid en individuell bedömning.

När ett barn eller en ungdom kommer ensam till mottagningen skall beslutsförmågan alltid bedömas. Om den minderåriga konstateras kunna fatta beslutet själv, kan vårdnadshavarna endast kontaktas med hens tillstånd.

Utvärdering av en minderårigs beslutsförmåga inom hälso- och sjukvården

Ska en kvinna fortfarande regelbundet ta papa-prov fast hon har fått HPV-vaccin?

Det skall hon. Vaccinet skyddar inte mot alla papillomvirusinfektioner och inte heller mot andra sexsjukdomar.

Varför ta HPV-vaccin, räcker det inte att ta papa-prov? 

Trots att Finland har en mycket omfattande, dyr och arbetsdryg screening, ökar cancer i livmoderhalsen hela tiden bland 30–40 åringar. 

Utöver livmoderhalscancer orsakar papillomvirus flera andra typer av cancer, till exempel i huvud- och halsområdet och i ändtarmsöppningen. Dessa hittas inte genom papa-screening. 

Genom ett enskilt papa-prov hittas endast ungefär hälften av de förstadier som papillomviruset orsakar. Om förstadiet inte upptäcks kan det utvecklas till cancer. Med hjälp av ett HPV-test kan man förbättra resultatet av screeningen.

Med hjälp av screening kan cancersjukdomen hittas i tid, och då leder den inte till döden. Screening varken avlägsnar eller förebygger papillomvirusinfektion. Det gör däremot vaccinet. Därför kan man med vaccinering undvika största delen av uppföljningen av förstadier, kirurgiska ingrepp samt eventuella operationer och tunga cytostatika- och strålbehandlingar, som ofta blir aktuella vid cancer. 

Skyddar kondom mot smittan? 

Kondomen eller skydd vid munsex kan förhindra papillomvirus från att smitta vid sex. Eftersom viruset kan smitta även via händerna kan man inte, trots skyddet, helt förhindra smitta.

Lönar det sig att ta HPV-vaccinet då det vaccin som erbjuds inom det nationella vaccinationsprogrammet endast innehåller två typer av papillomvirus?

Det är just dessa två typer av papillomvirus, HPV-16 och HPV-18, som orsakar tre fjärdedelar av alla fall av livmoderhalscancer i Europa. De förstadier som HPV-16 ger upphov till utvecklas allra snabbast till cancer. HPV-18 ger å sin sida upphov till förstadier som är svårast att hitta genom till exempel papa-screening. 

Vaccinet är uppbyggt av två typer av papillomvirus, men det skyddar också mot de näst vanligaste papillomvirustyperna som ger upphov till cancer, bland annat HPV-typerna 31, 33 och 45. Dessa är ”släkt” med virustyperna 16 och 18, och därför kan vaccinet till 50–80 procent förebygga också de infektioner som dessa ger upphov till. Detta kallas för korsskydd.

Tack vare korsskyddet kan det vaccin som ges inom det nationella vaccinationsprogrammet förebygga nio av tio former av livmoderhalscancer.

Vaccinet skyddar även mot andra cancertyper i vagina, vulva, anus, penis och cancer i huvud- och halsregionen. I framtiden kommer allt färre att insjukna och dö i ovannämnda sjukdomar. Samtidigt behöver allt färre personer stora operationer samt strål-och cellgiftbehandlingar.

Då så många som möjligt tar vaccinet minskas effektivt virusets kretslopp, papillomvirusinfektionerna och cancertyperna.

Varför valdes Cervarix-vaccinet, fastän Gardasil också skyddar mot kondylom?

Social-och hälsovårdsministeriet väljer ut vaccinen i det nationella vaccinationsprogrammet genom konkurrensutsättning. I konkurrensutsättningen beaktades också den sjukdomsbörda som kondylom ger upphov till och dess kostnader. 

Cervarix förebygger å sin sida olika typer av cancer i livmoderhalsen i aningen större utsträckning än Gardasil. Också dessa former av cancer samt den sjukdomsbörda de ger upphov till beaktades i konkurrensutsättningen. Cervarix som gav det lägsta prisanbudet vann upphandlingen. 

Det räknades också ut ett jämförelsepris för det nyaste preparatet, det vill säga Gardasil 9. Tillverkaren erbjöd emellertid inte detta i konkurrensutsättningen.

Hur länge har Cervarix vaccinet varit i användning och hur många doser har givits? 

Vaccinet har fått försäljningstillstånd i Europa redan år 2007. I Finland har HPV-vaccinationerna hört till vaccinationsprogrammet sedan år 2013, och över en miljon vaccinationsdoser har givits. Totalt har över 100 miljoner vaccindoser redan getts globalt. 
HPV-vaccinet

Om en person inte har rätt till HPV-vaccin enligt vaccinationsprogrammet, men vill köpa vaccinet själv, upp till vilken ålder kan vaccinet ännu ges?

I princip finns det ingen övre åldersgräns. I praktiken blir vaccinets skyddseffekt sämre ju äldre personen som tar vaccinet är. Om en person redan har de HPV-virus som vaccinet skyddar mot i sin kropp så hinner vaccinet inte längre verka. Om man köper Gardasil 9-vaccinet själv på apoteket kostar tre doser cirka 600 euro.

Frågor om HPV-vaccinationsserien

Hur bra skydd ger HPV-vaccinationen?

Forskningsresultaten visar att en serie med två doser ger ett nästan 100-procentigt skydd mot infektioner som de HPV-serotyperna som ingår i vaccinet förorsakar. 

Vaccinets effekt är bäst då man får vaccinet som ung, då man troligtvis ännu inte har utsatts för smittan. Som ung bildar även kroppen effektivare antikroppar. Forskningsresultaten visar att en serie med två doser Cervarix-vaccin ger ett lika bra vaccinationsskydd för 11-12- åringar som en serie med tre doser ger för 15 år fyllda och äldre personer. 

Varför behöver en person som fyllt 15 år en serie på tre doser?

För att få ett bra skydd behöver en 15-åring en serie på tre doser. En serie med två doser är tillräcklig om Cervarix-vaccinet ges vid en yngre ålder (se även följande fråga)

Hur länge skyddar Cervarix-vaccinet?

Skydd som två doser ger har undersökts under en längre tid ända fram till dessa dagar. Eftersom skyddseffekten inte i någon högre grad minskat under det första årtiondet är skyddet troligtvis långvarigt, d.v.s. flera tiotals år.

Får invandrare HPV-vaccinet, om de ännu inte fått en finsk personbeteckning och ett FPA-kort?

Ja, det får de. I Finland har alla barn rätt att få de vaccin som ingår i det nationella vaccinationsprogrammet.

Ett barn som är 12 år och invandrat från utlandet har fått en dos Garasil-vaccin. Skall hen nu här få en eller två doser Cervarix-vaccin?

Hen ges en dos tidigast fem månader efter Gardsildosen. Schemat för 12-åringar, för båda vaccinerna, är två doser.

Behöver en ungdom som fått två doser med en månads mellanrum ytterligare en tredje dos?

En tredje dos behövs. Två doser räcker bara om de har getts med minst 5 månaders intervall. Då förstärker den senare dosen tillräcklig den första dosens effekt. 

Om doserna ges med kort intervall bildas troligtvis inte ett tillräckligt långtidsskydd, och de får åtminstone inte tillstånd ett s.k. krosskydd, d.v.s. ett partiellt skydd även mot HPV-serotyperna 31,33 och 45.

Mera information om ämnet 

På dessa sidor

Vanliga frågor om HPV-vaccinets säkerhet