Beredning och samarbete
I arbetet med dataspecifikationerna skapas nya specifikationer eller bearbetas och förenhetligas tidigare specifikationer för olika ändamål.
Ändringar i dataspecifikationerna och utvecklingsbehov uppstår oftast till följd av att lagar och förordningar ändras, Kanta-tjänsterna utvecklas, statistikföringskraven för social- och hälsovården ändras, hälso- och sjukvårdens eller social- och hälsovårdens gemensamma specifikationer ändras samt målområdets övergripande arkitektur, rekommendationer och standarder ändras. Dessutom kan experter, forskare, utvecklare och datasystemleverantörer inom socialvården och hälso- och sjukvården begära en beredning av dataspecifikationer.
Behovet av förslag till dataspecifikationer och tidpunkten för genomförandet bedöms före den egentliga behandlingen. THL säkerställer att specifikationerna är av hög kvalitet och lämpliga i praktiken till exempel genom att
- höra intressentgrupper
- säkerställa att de är enhetliga med andra befintliga specificationer och standarder
- beakta annan dokumentation med anknytning till specifikationerna, såsom funktionella specifikationer och dokumentationsanvisningar.
THL bereder dataspecifikationer i samarbete med olika expertgrupper inom social- och hälsovården.
Tidtabeller för beredningen
För största delen av dataspecifikationerna finns inga regelbundna tidtabeller, utan tidtabellen för behandlingen påverkas bland annat av hur kritiskt och omfattande ärendet är. En expertgrupp bedömer prioritetsordningen och till exempel de ändringar som lagen kräver är brådskande.
Därefter bereds behovet av att uppdatera dataspecifikationerna av kodtjänstgruppen enligt årsklockan. Den senaste versionen av helheterna kan laddas ner från kodservern under följande månader:
- Vårdarbete (maj och november)
- THL Åtgärdsklassifikation (juni)
- Radiologi och laboratorium (juni och november)
- Klassifikation av åtgärder i mun och käkar (juni)
- Diagnosklassifikationen ICD (juli)
- Snomed CT (december)
Nya handlingsstrukturer publiceras i tjänsten Sosmeta (mars, juni, september och december).
Övriga dataspecifikationer behandlas vid kodtjänstgruppens möten två gånger i månaden. Kodtjänstgruppen behandlar alla ändringar om vilka ska beslutas. Information om koder som kan laddas ner fås genom att beställa meddelanden från kodtjänsten eller på webbplatsen om aktuella ärenden i Kodtjänsten.
Deltagande och respons
Du kan delta i beredningen av nationella dataspecifikationer genom att ge respons eller föreslå ändringar i gällande dataspecifikationer. Du kan också påverka genom att delta i expertgrupper. THL kallar experter till arbetsgrupper då nya sådana inrättas. Expertgrupper är till exempel
- expertgruppen för mun- och tandvård
- expertnätverket för informationshantering inom socialvården
- arbetsgruppen för radiologisk klassifikation
- arbetsgruppen för nomenklaturen för laboratorieundersökningar
- arbetsgruppen för nomenklaturerna för specialarbetare inom rehabilitering och vård
- FinCC-expertgruppen för klassifikation av vårdarbete.
I fråga om betydande nya dataspecifikationer ordnas också remiss- och kommentarsrundor innan de publiceras.
Du kan föreslå en ny dataspecifikation, en ändring av en befintlig specifikation eller ge annan respons via följande blanketter:
- Respons gällande Termeta
- Respons gällande Sosmeta
- Respons gällande ordlistorna för social- och hälsovården
- Respons gällande kodtjänsten
Mer information:
På adressen [email protected] hittar du mer information och kan beställa meddelanden om nya koder från kodtjänsten.