Dataspecificationer
Med dataspecifikationer beskrivs vilka uppgifter som ska antecknas och i vilken form de ska antecknas på ett strukturerat sätt. Strukturerad dokumentation är en förutsättning för all användning av förädlad data. Nationella dataspecifikationer säkerställer, att uppgifter som har antecknats i olika organisationer och i olika sammanhang är enhetliga och jämförbara.
Vad är en dataspecification?
En dataspecifikation beskriver strukturen i en viss ärendehelhet och olika slag av delar i den. En dataspecifikation behövs i situationer, där uppgifter lagras i ett informationssystem eller flyttas mellan olika informationssystem.
Användning av och fördelar med en enhetlig dataspecification
Med hjälp av nationella dataspecifikationer beskrivs begrepp och datastrukturer koncentrerat så, att
- specificationerna är fritt tillgängliga för olika aktörer
- samma saker avses med samma begrepp och termer
- samma saker antecknas vid samma situationer
- samma uppgifter antecknas om samma saker
- uppgifter om samma sak antecknas med samma struktur och samma enheter, klassificeringar och kodverk
Med de dataspecifikationer som publiceras nationellt samordnas ett enhetligt sätt att anteckna jämförbara strukturerade data. Data kan därmed utnyttjas för olika ändamål:
- i vetenskapliga undersökningar
- utvärdering och utveckling av vårdpraxis
- som stöd för beslutsfattande i systemen
- i ekonomiförvaltning
- i utveckling av informationshantering
- styrning av verksamhet och kunskapsbaserad ledning
- jämförelse av olika tjänster i den riksomfattande statistikföringen
THL utarbetar de nationella dataspecificationerna
THL har till uppgift att förmedla nationellt enhetliga datastrukturer som behövs i klient- och patientdatasystemen inom social- och hälsovården. Kodtjänsten utnyttjar för närvarande kodservern samt Termeta- och Sosmeta-tjänsten som distributionsplattformar. Ordlistorna distribueras i tjänsten sotesanastot.fi.
De specifikationer för informationsinnehåll, kodverk och klassificeringar som distribueras på kodservern bildar en enhetlig helhet av finländska och nationella strukturer som används primärt för anteckningar i tjänsterna. Kodservern sörjer för datastrukturernas kvalitet, utveckling och underhåll.
Vem har nytta av dataspecificationerna?
De enhetliga datastrukturer som har publicerats på kodservern är behändigt tillgängliga för olika leverantörer av informationssystem: klient- och patientdatasystemen kan anslutas till kodservern så att uppdateringarna sköts så gott som automatiskt.
När leverantörerna av informationssystem och social- och hälsovårdsorganisationerna använder färdiga strukturer, ordlistor, terminologier, klassificeringar, kodverk, standarder och definitioner för gränssnitt i klient- och datasystemen, skapas ett nationellt interoperabelt system för service till medborgarna.
Dataspecificationerna är till nytta i alla skeden av social- och hälsovårdstjänsterna. Särskilt yrkesutbildade personer inom social- och hälsovården har stor nytta av dataspecificationerna i det skede då uppgifter eller data uppkommer. Ju noggrannare man följer dataspecificationerna, desto mindre är behovet av kompletteringar och korrigeringar i efterhand.
Dataspecificationerna är till nytta för de som i sitt arbete:
- Antecknar klient- och patientuppgifter
- Utvecklar informationssystem
- Utvecklar servicesystem och rapportering, levererar uppgifter för sekundära användningsändamål
- Samordnar informations- och servicesystem i regionerna
- Anskaffar informationssystem
- Deltar i samarbete och samutveckling av olika skeden i informationsprocessen
- Söker information
- Underhåller register
- För statistik
- Behandlar, analyserar och distribuerar data för ursprungliga och nya ändamål