Ekonomiskt våld

Ekonomiskt våld innebär situationer där våldsutövaren kontrollerar, berövar eller förstör den andras ekonomiska resurser i syfte att försämra dennes ekonomiska självständighet eller för att själv gynnas ekonomiskt. Ekonomiskt våld ses oftast som en våldsform i parförhållanden med det kan också förekomma gentemot till exempel barn, föräldrar och mor- och farföräldrar. Ekonomiskt våld är till exempel att hindra självständig penninganvändning, hindra deltagande i ekonomiska beslut, att tvinga någon att ge sina egna pengar till någon annan, hot om ekonomiskt våld eller utpressning.

I Finland finns det relativt lite vetenskaplig information tillgänglig om ekonomiskt våld. Internationell forskning visar att det nästan alltid förekommer någon form av ekonomiskt våld i samband med våld i nära relationer. Pengar är ett vanligt konfliktämne i relationer som lätt eskalerar och ökar risken för fysiskt våld. Det kan användas för att utöva makt och kontroll.

Ekonomiskt våld är en av de mest förekommande orsakerna till att den våldsutsatta stannar i ett våldsamt förhållande. Brist på ekonomiska resurser kan vara en betydande orsak till att den utsatta känner att hen inte har något annat val än att stanna med våldsutövaren. Ekonomiskt våld är inte beroende av fysisk kontakt och kan således också fortsätta långt efter att förhållandet upphört. Det finns också mycket skam förknippat med fenomenet, vilket höjer tröskeln för att berätta om sina erfarenheter.

Ekonomiskt våld är inte enbart begränsat till parrelationer och våld efter separation. Det förekommer också mellan föräldrar eller mor- och farföräldrar och i många andra nära relationer, från vänner till assistenter och egenvårdare. Romans- eller kärleksbedrägerier kan också betraktas som ekonomiskt våld. Även om det troligen ligger organiserad brottslighet bakom bluffen har upplevelsen av en nära relation varit genuin för den som utsätts. 

Former av ekonomiskt våld

Ekonomiskt våld förekommer i många olika former och i olika nära relationer. Berövande av ekonomiskt oberoende är ett starkt sätt att kontrollera en annan. 

Undersökningar visar att i nära relationer där det förekommer psykiskt och/eller fysiskt våld så förekommer det nästan alltid också någon form av ekonomiskt våld. Således är ekonomiskt våld tydligt kopplat till andra former av våld i nära relationer, men det kan också inträffa utan andra former av våld. Det tenderar också att förvärras när det fortsätter, precis som andra former av våld i nära relationer.
 

Former av ekonomiskt våld

Kontroll av pengar
Ekonomiskt utnyttjande
Ekonomiskt våld efter separation
Störande av arbete eller studier

Orsaker och konsekvenser av ekonomiskt våld

Genom att förstå orsakerna bakom det ekonomiska våldet kan vi bättre ta oss an situationen. En anledning kan vara maktutövning och att skada partnern med hjälp av pengar. I vissa fall kan det också handla om ren ekonomisk vinning.

I bakgrunden kan det finnas:

  • missbruksproblematik
  • oförmåga att komma över separationen
  • interaktionsproblem
  • psykiska problem
  • personlighetsproblem eller hämnd.

Orsaken kan också vara bristande förståelse eller förnekande av det skadliga i det egna beteendet.

Ekonomiskt våld har en mängd olika negativa konsekvenser för de utsatta, till exempel för deras hälsa, arbete, utbildning samt ekonomiska och sociala situation. Ekonomiskt våld gör det också svårt att lämna en våldsam relation.

De fysiska konsekvenserna för hälsotillståndet kan till exempel uppträda som stress och försämring av det allmänna hälsotillståndet. Psykologiska konsekvenser kan visa sig som oro, rädsla, skuld och känslor av maktlöshet och värdelöshet, till och med självmordstankar. De ekonomiska konsekvenserna för de utsatta kan vara fattigdom, skulder, betalningsanmärkningar och till och med hemlöshet.

Konsekvenserna av ekonomiskt våld är ofta långvariga och återspeglas även i familjens barn, och försämrar barnens välbefinnande. Konsekvenserna kan också återspeglas i arbetsrelationer eller studier och orsaka problem i dem. Socialt får det ekonomiska våldet stora konsekvenser. Att upprätthålla ett socialt liv kan bli svårt på grund av ekonomiska och psykiska problem.

Speciellt utsatta grupper

Till sårbara grupper för att bli utsatt för ekonomiskt våld hör bland andra äldre människor, barn, funktionshindrade, personer med missbrukssjukdomar, personer med psykisk ohälsa och invandrarkvinnor. Ekonomiskt våld är en av de vanligaste formerna av våld bland äldre. En äldre persons välvilja, hjälpbehov, tillit eller nedsatt omdöme på grund av sjukdom kan användas för ekonomisk vinning.

Barnet kan i sin familj bevittna ekonomiskt våld som begås gentemot ena föräldern eller som begås gentemot barnet själv. Båda dessa har mycket negativa effekter på barnets välbefinnande. Barnet används tyvärr också ofta som mellanhand för ekonomiskt våld. Personer med nedsatt funktionsförmåga löper en högre risk att utsättas för ekonomiskt våld, eftersom de kan behöva förlita sig mer på andra människors vård.

Alkohol- och drogberoende och spelberoende är missbruk som ofta dyker upp i bakgrunden av ekonomiskt våld. Olika kulturer har olika uppfattningar om hur ekonomin bör skötas i familjen. Många kulturer är kollektiva, där gemenskap också kan ses i styrningen av ekonomin. I många kulturer fattar mannen familjens ekonomiska beslut.

Källförteckning 

  • Amanda Stylianou – Judy Postmus –Sarah McMahon, Measuring abusive behaviors: Is economic abuse a unique form of abuse? Journal of interpersonal violence 16/2013, s. 3186–3204, 3200.
  • Breckenridge, J., Singh, S., Lyons, G., Suchting, M. 2021. Understanding Economic and Financial Abuse and Disability in the Context of Domestic and Family Violence. Sydney: Gendered Violence Research Network, UNSW Sydney.
  • Fernqvist, Stina & Näsman, Elisabet. 2008. Ekonomiskt våld och barns utsatthet. Teoksessa Eriksson, Maria, Källström Carter, Åsa, Dahlkild-Öhman, Gunilla & Elisabet Näsman (toim.). Barns röster om våld – att tolka och förstå. Malmö: Gleerups. 158-177.
  • Heiskanen, Amanda & Periviita, Jenna. 2021. "Miten teillä noi raha-asiat hoidetaan?": taloudellisen väkivallan ilmiön määrittelyä väkivaltatyötä tekevien sosiaalialan ammattilaisten näkökulmasta. 
  • Jokinen, Arto. 2000. Panssaroitu maskuliinisuus: Mies, väkivalta ja kulttuuri. Vammala: Vammalan Kirjapaino Oy.
  • Kaittila, A. & Nyqvist, L. 2014. Taloudellinen väkivalta parisuhteessa – kirjallisuuskatsaus.
  • Kaittila, A. 2017. Rahakonfliktit ja taloudellinen väkivalta parisuhteissa. Turun yliopisto.
  • Kaittila, A. 2021. Taloudellinen väkivalta ja lapset.
  • Kalliokoski, S. & Kivimäki, M. 2021. Ikäihminen taloudellisen kaltoinkohtelun uhrina. Pro gradututkielma. Tampereen yliopisto.
  • Nikupeteri, A., Lappi, C., Lohiniva-Kerkelä, M., Kauppi, A. & Laitinen, M. 2017. Potentiaalisesti tappava parisuhde? Erotilanteenuhkaavuus ja uhrien suojaamisen edellytykset sukupuolistuneen väkivallan viitekehyksessä. Oikeus. 290–309.
  • Surviving economic abuse organisation. s.a. Economic abuse: A global perspective. Findings on the prevalence and nature of economic abuse, and responses to it.

Innehållet är gjort i projektet "Känn det ekonomiska våldet (2021-2024)"