Sexuellt våld
Sexuellt våld är en kränkning av den sexuella självbestämmanderätten och integriteten. Tillit är en central del av trygghetskänslan, och våldshandlingar förstör den.
Sexuellt våld är särskilt traumatiserande, eftersom hela den mänskliga naturen kränks när en persons sexualitet kränks. När det gäller sex grundar sig handlingarna på frivillighet och tillfredsställelse, men vid sexuellt våld visar handlingarna prov på makt och styrka och orsakar rädsla.
Sexuellt våld orsakar skuld och skam, vilket också leder till hemlighetsmakeri. Man vågar inte söka och be om hjälp.
På denna sida:
- Sexuellt våld
- Sexuellt våld mot barn
- Sexuella trakasserier
- Sexuella trakasserier i sociala medier
- Lagstiftning om sexuellt våld och sexuella trakasserier
- Förekomsten av sexuellt våld och trakasserier bland barn och unga
- Sexuellt våld och special- och riskgrupper
- Till personer som upplevt sexuellt våld och deras närstående
Sexuellt våld
Sexuellt våld är våld som tar sig uttryck i uppsåtlig kränkning av en persons sexuella integritet eller självbestämmanderätt. När termen sexuellt våld används är det skäl att komma ihåg att det inte är fråga om en sexuell handling eller sexuell upplevelse för den som utsätts för våldet.
Den straffrättsliga termen sexuellt utnyttjande rekommenderas inte, eftersom den ger en felaktig bild av vad det sexuella våld som definieras här omfattar.
Ordlista över våldsbegrepp (Julkari)
Sexuellt våld mot barn
Sexuellt våld mot barn är ett omfattande begrepp som avser alla handlingar som kränker barnets sexuella integritet. Handlingarna kan innefatta trakasserier, närmanden, beröring, tvingande till beröring samt påtryckningar eller tvång att utföra sexuella handlingar.
Sexuella trakasserier
Sexuella trakasserier avser i allmänhet verbalt, icke-verbalt eller fysiskt oönskat beteende av sexuell natur som avsiktligt och/eller i realiteten kränker en persons psykiska eller fysiska integritet. Att skicka sexuellt bildmaterial till ett barn är sexuella trakasserier och kan också uppfylla ett brottsrekvisit.
Ofta används begreppen sexuellt våld och sexuellt utnyttjande används om sexuellt våld. Termerna tyder på att våldet är en sexuell handling eller upplevelse, men det är det inte ur offrets synvinkel.
Sexuella eller könsbaserade trakasserier kan utgöras av blickar, gester eller förslag som den som utsätts för dem upplever som obehagliga och ångestskapande. De orsakar förvirring och rädsla, och inverkar negativt på den egna upplevelsen av integritet och trygghet.
Sexuella trakasserier i sociala medier
Sexuella trakasserier i sociala medier kan omfatta många slags handlingar, exempelvis nedsättande och antydande kommentarer eller sexuella gester eller miner. Det kan vara sexuellt färgade skällsord eller att man ber offret utföra handlingar via webbkamera eller någon annan digital enhet.
Grooming innebär att en vuxen person medvetet och målinriktat försöker få sexuell kontakt med ett barn eller att ett barn lockas att utföra sexuella handlingar. Barnet kan också utsättas för utpressning med sexuella bilder (sextortion).
Brottsprocess (Brottsofferjouren)
Lagstiftning om sexuellt våld och sexuella trakasserier
Vad som helst som offret upplever som störande kan vara sexuellt våld eller trakasserier. Handlingar eller prat som inte uppfyller straffkriterierna enligt strafflagen kan också vara traumatiserande och orsaka otrygghet. I 20 kap. i strafflagen definieras sexualbrott och gränserna för straff som döms ut för dem.
Förekomsten av sexuellt våld och trakasserier bland barn och unga
Det är vanligt med erfarenheter av sexuellt våld och sexuella trakasserier. I enkäten Hälsa i skolan (THL 2021) rapporterade en betydande del av de unga att de upplevt sexuellt våld och trakasserier.
- 42 procent av flickorna i årskurs 8–9 och på yrkesläroanstalter och 40 procent av flickorna som studerade i gymnasiet hade upplevt sexuella trakasserier via mobilen eller på internet under året.
- 21 procent av flickorna i årskurs 8–9, 25 procent av flickorna på yrkesläroanstalter och 29 procent av flickorna i gymnasiet hade upplevt sexuella trakasserier i en offentlig miljö.
- Under året hade 48 procent av flickorna i årskurs 8–9, 50 procent av flickorna på yrkesläroanstalter och 51 procent av flickorna på gymnasiet utsatts för sexuella förslag eller sexuella trakasserier.
- 13 procent av flickorna i årskurs 8–9, 19 procent av flickorna på yrkesläroanstalter och 14 procent av flickorna i gymnasiet hade upplevt sexuellt våld under året.
Även antalet fall av sexuellt våld som kommit till polisens kännedom har ökat. Orsaken till ökningen anses vara att tröskeln för att göra anmälan har blivit lägre.
- Välbefinnandet bland barn och unga - Enkäten Hälsa i skolan 2021
- Resultaten av enkäten Hälsa i skolan
Sexuellt våld och special- och riskgrupper
Barn och unga med funktionsnedsättning samt unga som tillhör sexuella minoriteter och könsminoriteter löper särskild risk att falla offer för sexuellt våld. Deras sårbarhet förvärras av ett tänkesätt som betraktar specialgrupper som icke-sexuella och försvarslösa. Det kan leda till att sexualundervisning inte når unga i särskilt utsatt ställning eller att sexualundervisning till och med helt förvägras dem.
Till personer som upplevt sexuellt våld och deras närstående
Du som är barn eller ung, misstänker du att du fallit offer för brott? (Brottsofferjouret)