Opioidien yliannostuskuolemien ehkäisy

Tämä artikkeli on THL:n asiantuntijoiden koostama katsaus aiheeseen liittyvistä artikkeleista arvostetuissa alan julkaisuissa. THL ei ole osallistunut alkuperäisten artikkelien tuottamiseen tai niissä kuvattuihin tutkimuksiin, eikä vastaa niiden sisällöistä.

Ensimmäisen aihepiirin tiedot on poimittu Euroopan huumausaineiden ja niiden väärinkäytön seurantakeskuksen (EMCDDA) Best practices -sivustolta sekä ´Health and social responses to drug problems. A European guide’ -oppaasta. Kunkin käytännön osalta esitellään ensin kansainvälisiin kokemuksiin ja tutkimuksiin perustuvat tiedot ja lopuksi on pohdintaa siitä miten kyseiset käytännöt ovat sovellettavissa Suomeen.

Opioidien yliannostuskuolemien ehkäisy 

Opioidien yliannostuksesta johtuvat kuolemat ovat yksi keskeisimmistä ehkäistävissä olevista ennenaikaisen kuoleman syistä aikuisväestössä. Vuosittain 1–2% opioidien väärinkäyttäjistä kuolee yliannostukseen, koko Euroopassa yhteensä noin 7000 henkeä vuodessa. 

Menetelmiä, joilla voidaan ehkäistä opioidikuolemia: 

  • Korvaushoitoon pääseminen ja siinä pysyminen. Tärkeää on varmistaa korvaushoidon jatkuvuus myös vankilassa ja sieltä vapauduttaessa 
  • Käyttäjien tietoisuuden lisääminen sellaisista päihdeyhdistelmistä ja tilanteista, joiden myötä yliannosriski kasvaa. Erityisesti raittiin jakson (esimerkiksi päihteetön hoito- tai vankilajakso) jälkeen yliannostusriski kasvaa kun käyttäjän toleranssi opioideille on laskenut. Lisäksi tietoisuuden lisääminen alkoholin ja bentsodiatsepiinien yhtäaikaisen käytön yliannostusriskiä kasvattavasta vaikutuksesta. 
  • Naloksonin (vastalääke) saatavuuden ja sen oikean käyttötavan osaamisen varmistaminen. Saatavuus ja osaaminen on varmistettava sellaisille ammattiryhmille, jotka kohtaavat työssään opioidien käyttäjiä. Tällaisia ovat erityisesti ensihoidon sekä muun terveydenhuollon ja päihdehoidon työntekijät.
  • Opioidien käyttäjien, heidän vertaistensa ja perheenjäsenten kouluttaminen yliannostuksen tunnistamiseen ja toimintakykyyn yliannostilanteissa. Käyttäjille ja heidän läheisilleen jaettavan naloksonin (ei toistaiseksi mahdollista Suomessa) oikeaoppinen käyttö ambulanssia odotettaessa. 
  • Turvallisemman pistämisen mahdollistavat käyttäjähuoneet, joissa on läsnä terveydenhuollon tai muuta osaavaa henkilökuntaa (ei toistaiseksi mahdollista Suomessa).

Lähteet:

Julkaisu: Health and social responses to drug problems. A European guide, sivu 51. EMCDDA 2017 (englanniksi)

EMCDDA - Best practice portal (englanniksi)

Opioids: health and social responses (englanniksi)

Näin meillä?

Suomessa kuolee vuosittain noin 150 henkilöä huumeiden ja lääkkeiden päihdekäytön aiheuttamissa tapaturmaisissa myrkytyksissä. Euroopassa eniten kuolemia aiheuttava opioidi on heroiini, mutta Suomessa yleisin syy opioidikuolemiin on buprenorfiinin ja jonkin muun keskushermostoa lamaavan päihteen yhteiskäyttö. Heroiinin käyttö on Suomessa vähäistä.  

Huumekuolemien ehkäisyyn on olemassa tutkitusti tehokkaita menetelmiä, joiden käyttöä tulisi edistää Suomessa. Suomen malli huumekuolemien ehkäisemiseksi -julkaisuun on koottu suosituksia poliittisen päätöksen teon tueksi sekä kuntien ja hyvinvointialueiden palveluiden suunnittelun ja kehittämisen tueksi, jotta huumekuolemia voidaan ehkäistä tehokkaammin. 

Tämän julkaisun sisällön muodostavat seuraavat menetelmät ja kokonaisuudet: 

  • opioidikorvaushoito ja muut päihdepalvelut 
  • käyttöhuone 
  • huumeiden käyttäjien terveysneuvonta 
  • naloksoniohjelma 
  • avun hälyttämisen esteiden vähentäminen 
  • tiedottaminen ja kampanjat 
  • yhteistyö poliisin kanssa 
  • huumeita käyttäviin ihmisiin kohdistuvan negatiivisen leiman vähentäminen

Huumekuolemien ehkäisyn Suomen malli (pdf 265kt)