Päihde- ja muiden riippuvuuksien ehkäisy, hoito ja kuntoutus
Päihteistä ja riippuvuuksista aiheutuviin ongelmiin ja sairauksiin apua ja hoitoa tarvitsevia ihmisiä ja heidän läheisiään voidaan kohdata monenlaisissa sosiaali- ja terveys-, varhaiskasvatus-, koulutus- tai työvoimapalveluissa.
Vaikuttavien hoitopalveluiden lähtökohta on helppo saatavuus ja saavutettavuus. Päihteisiin tai riippuvuuksiin liittyvien ongelmien tunnistaminen ja puheeksiottaminen voi käynnistää hoitoprosessin missä tahansa sosiaali- ja terveydenhuollon toimipisteessä tai muissa palveluissa. Hoitoonohjausprosessit eri palveluista on tärkeää miettiä valmiiksi.
Hyvä hoitosuhde on yhteydessä hyviin hoitotuloksiin
Päihde- ja riippuvuusongelmien hoito ja siihen liittyvät palvelut voidaan jakaa
- varhaisvaiheen palveluihin
- haittojen vähentämiseen
- hoitoon ja kuntoutukseen
- asumisen tukemiseen sekä
- arjessa selviytymistä ja toipumista tukeviin palveluihin.
Hoito ja kuntoutus suunnitellaan asiakkaan/potilaan yksilölliset tarpeet huomioiden. Erilaisissa tilanteissa voidaan tarvita erilaisia hoito- ja kuntoutuspalveluja.
- Selviämishoitoa tarvitaan akuutissa päihtymystilanteessa. Sitä voidaan toteuttaa päivystysyksiköiden lisäksi katkaisu- ja vieroitushoitoyksiköissä. Selviämisyksiköitä saattaa olla myös poliisin säilytyssuojien välittömässä läheisyydessä.
- Katkaisu- ja vieroitushoidolla pyritään pysäyttämään päihteiden käyttökierre ja luomaan edellytyksiä toipumiselle.
- Pidempiaikaisen päihdekuntoutuksen avulla autetaan toipumaan päihderiippuvuudesta ja selviytymään päihteiden aiheuttamista pidempiaikaisista elämäntilanteen ongelmista. Avomuotoisen kuntoutuksen tukena voidaan käyttää ympärivuorokautisia kuntoutuksen jaksoja.
- Jälkikuntoutuksen tehtävänä on helpottaa toipujan itsenäisen elämän ja uuden arjen rakentamista siinä vaiheessa, kun päihteiden käyttö on jo loppunut. Tähän voi sisältyä myös ammatillista kuntoutusta
- Päihteistä aiheutuvia sairauksia – kuten maksa- ja haimasairauksia, elimellisiä aivo-oireyhtymiä, päihtymystä, alkoholiriippuvuutta tai myrkytyksiä hoidetaan sairaaloiden poliklinikoilla ja terveyskeskusten ja sairaaloiden vuodeosastoilla.
- Tarkemmin rajatulle kohderyhmälle olevia päihdepalveluja ovat esimerkiksi päihteitä käyttäville raskaana oleville naisille tarkoitetut palvelut tai muut naisille tarkoitetut palvelut.
Kaikissa psykososiaalisissa hoito- ja kuntoutusmuodoissa tärkeää on hoidon jatkuvuus sekä hyvä yhteistyö. Vaikuttavien hoitomenetelmien lisäksi merkityksellistä on hoitosuhteen laatu.
Laadukkaat päihdepalvelut
- kunnioittavat asiakkaan oikeuksia
- lisäävät osallisuutta
- tarjoavat toipumista ja kuntoutumista tukevia mahdollisuuksia sekä
- vähentävät eriarvoisuutta.
Psykososiaalisten hoitomenetelmien lisäksi päihdehoidossa voidaan käyttää lääkehoitoa. Päihde- ja riippuvuusongelmiin liittyy myös monia psykiatrisia ja somaattisia sairauksia sekä sosiaalisia ongelmia. Vaikeiden päihdeongelmien hoito vaatiikin monialaista yhteistyötä.
Lääkäriseura Duodecimin julkaisemat Käypä hoito -suositukset ja terveydenhuollon palveluvalikoimaneuvoston (Palko) suositukset: