Aseptiikka rokotustoiminnassa

Aseptiikka on osa potilas-, asiakas- ja työturvallisuutta. 

Aseptiikalla tarkoitetaan esimerkiksi toimenpiteen yhteydessä tehtäviä toimia, joilla suojellaan asiakasta ja potilasta mikrobien aiheuttamalta kontaminaatiolta.

Hyvää aseptiikkaa tulee noudattaa myös rokotustoiminnassa hoitoon liittyvien infektioiden välttämiseksi ja rokotteiden kontaminoitumisen ehkäisemiseksi ja säilyvyyden varmistamiseksi.

Hygieniahoitajat ovat asiantuntijoita aseptiikkaan liittyvissä kysymyksissä, toimintaohjeita laadittaessa ja uusia työntekijöitä perehdytettäessä.

Tällä sivulla:

Käsihygienia on tärkeä osa aseptiikkaa

Käsihygieniasta huolehtiminen on tärkeä osa aseptiikkaa. Hyvään käsihygieniaan kuuluu käsien asianmukainen desinfektio. 

Jotta käsien desinfektio onnistuu, käsissä ei saa olla sormuksia, käsikoruja, rannekelloa eikä rannekkeita esimerkiksi kuntoilu- tai älyrannekkeita. Lyhyet ja lakkaamattomat kynnet on helpompi pitää puhtaana. Geeli- ja rakennekynnet haittaavat käsihygieniasta huolehtimista ja niitä ei saisi olla. 

Desinfioi kädet aina ennen työvaihetta, jossa käsittelet rokotusvälineitä, rokotteita tai saatat ne käyttökuntoon. Desinfioi lisäksi kädet aina ennen asiakkaan koskettamista eli ennen rokottamista, sekä asiakkaan koskettamisen jälkeen eli rokottamisen jälkeen. Suojainten käyttö ei poista käsien desinfektion tarvetta. Desinfioi kädet myös aina ennen ja jälkeen suojainten pukemisen ja niiden riisumisen.

Ennen käsihuuhteen ottamista varmista, että kätesi ovat kuivat, koska kosteus voi heikentää käsihuuhteen tehoa. Ota käsihuuhdetta riittävästi, esimerkiksi pumppupullosta vähintään kaksi painallusta. Hiero kädet kuiviksi ja kiinnitä erityisesti huomioita sormenpäihin ja kämmeniin. Käsien desinfektio vie aikaa n. 20–30 sekuntia.

Käsihygieniaohjeet ammattilaisille

Pese kädet haalealla vedellä ja saippualla silloin, kun kätesi ovat näkyvästi likaiset tai tuntuvat likaisilta. Jos kädet ovat pelkästään tahmeat käsihuuhteen käytöstä, riittää käsien huuhtelu haalealla vedellä. 

Aseptiikka rokotustoiminnassa (Diasarja, SlideShare)
Aseptiikka rokotustoiminnassa (YouTube-video 14 min)
Käsienpesu (YouTube-video, 1 min)

Huolehdi myös käsien ihon kunnosta. Perusvoiteella voit suojella käsiä liialliselta kuivumiselta. On tärkeä hoitaa käsien ihorikko kuntoon. Tarvittaessa sinun kannattaa ottaa yhteyttä työterveyshuoltoon.

Juliste: Pysäytä käsi-ihottuma - hoida ja suojaa käsien ihoa (Työterveyslaitos)

Työvaatetus ja henkilökohtainen hygienia ovat osa aseptista toimintaa

Siisti työvaatetus on osa aseptista toimintaa. Työnantaja huolehtii yleensä työvaatteiden saatavuudesta ja huollosta. Vaihda työvaatteet käyttötilanteiden mukaan ja tarvittaessa, jos ne likaantuvat. 

Työasussa on hyvä olla lyhyet hihat, tai vaihtoehtoisesti voit kääriä pitkät hihat kyynärpäihin asti. Useilla työnantajilla on aiheeseen liittyvä hallinnollinen ohje, jota työntekijät noudattavat. 

Henkilönsuojaimia tarvitaan harvoin rokottamisessa

Terve iho on paras suoja mikrobeja vastaan. 

Suojakäsineiden käyttö ei ole tarpeellista rokotustoiminnassa. Suojakäsineet eivät poista esimerkiksi käsihuuhteen käytön tarvetta, koska kädet tulee desinfioida aina ennen ja jälkeen suojakäsineiden käyttöä. Suojakäsineet voivat myös antaa liiallista turvallisuuden tunnetta. Lisäksi suojakäsineiden käyttö voi tehdä rokottamisesta jopa hankalampaa. Jos kuitenkin käytät suojakäsineitä, vaihda ne jokaisen asiakkaan välissä.  

Rokotustoiminnassa ei normaalisti ole tarvetta käyttää kirurgisia suu-nenäsuojaimia, FFP2-hengityssuojaimia tai kokokasvovisiiriä. Poikkeusolosuhteissa esimerkiksi pandemia- tai epidemiatilanteessa noudatetaan kyseisten suojainten käytöstä annettuja ohjeita.

Hengityssuojaimien käyttö 

Säilytä rokotusvälineet ja rokotteet oikein - pidä jääkaappi puhtaana 

Toimintayksikössä on hyvä olla ohjeet varastojen säännöllisestä tarkistamisesta, ja vastuuhenkilöt nimettynä. On tärkeä huolehtia henkilökunnan ohjeistuksesta ja perehdytyksestä koskien välineistön ja rokotteiden säilytystä.

Rokotusvälineet säilytetään omissa pakkauksissaan kaapissa tai vetolaatikoissa.  Kannattaa ottaa kulloinkin vain tarpeellinen määrä tarvikkeita käyttöön. 

Kun otat ruiskun ja neulan käyttöön, tarkista aina viimeinen käyttöpäivä. Välinevarasto on tarkistettava säännöllisesti ja vanhentuneet välineet on hävitettävä paikallisten ohjeiden mukaan asianmukaisesti.   

On tärkeää muistaa huoltaa ja puhdistaa rokotejääkaappi säännöllisesti. Ovenkahva pyyhitään yleispuhdistusaineella päivittäin. Rokotejääkaapin rokotteet on syytä käydä läpi vähintään kerran kuukaudessa ja samalla kannatta tarkistaa myös jääkaapin siisteys. Perusteellinen puhdistaminen on hyvä tehdä kaksi kertaa vuodessa ja aina tarvittaessa, jos rokotejääkaappi on likainen.  

Rokotejääkaapissa saa säilyttää vain rokotteita ja lääkeaineita. 

Rokotteiden käsittely oikein

Käsittele rokotusvälineitä ja rokotteita aina aseptisesti 

Käsittele rokotusvälineitä ja rokotteita aseptisesti. Rokote pitää saattaa käyttövalmiiksi aseptisesti.

Avaa ruiskun pakkaus männän puoleisesta päästä ja neulan pakkaus kannan puoleisesta päästä. Älä revi tai paina ruiskua ja neulaa pakkauksen läpi. 

Vaihda neula, jos neulansuojaa poistettaessa tai muussa rokottamisen vaiheessa neula osuu esimerkiksi rokottajan iholle. 

Vältä turhaa aerosolin muodostusta mm. puhumista, kun otat rokotetta rokotepullosta lähellä kasvoja.

Koronavirusrokotteiden kohdalla desinfioi kumitulppa aina ennen lävistystä. Kumitulppa on desinfioitunut, kun sen pinta on kuiva ja alkoholi on haihtunut. Muiden rokote- ja kuiva-ainepullojen kumitulppaa ei tarvitse desinfioida. Erityisesti elävien heikennettyjen rokotteiden kohdalla voi olla vaara, että desinfiointiainetta pääsee sekoittumaan itse rokotteeseen ja rokote voi menettää tehonsa. 

Jos käytössä on tufferinkostuttajia, sen puhtaanapidossa tulee huomioida valmistajan antamat huolto-ohjeet desinfektioaineen täyttökertojen välissä.

Pistopaikkaa ei tarvitse desinfioida – selvästi likainen iho puhdistetaan

Pistokohtaa ei tarvitse desinfioida rokotuksen yhteydessä. Iholle jäänyt desinfiointiaine voi heikentää elävän heikennetyn rokotteen tehoa ja RNA-rokotteen mRNA-voi hajota desinfektioaineen vaikutuksesta. Jos kuitenkin desinfioit pistokohdan, pyyhi pistokohta yhdellä vedolla ylhäältä alaspäin. Pistokohdan on oltava täysin kuiva ennen rokottamista.

Jos pistokohta on näkyvästi likainen, puhdista iho vedellä ja saippualla ja anna kuivua ennen rokottamista.

Huolehdi rokotustilan siisteydestä

Työhuoneen tasot, pinnat ja laitteet mm. puhelin ja näppäimistö, joita kosketellaan usein, pyyhitään päivittäin yleispuhdistusaineella. Pintadesinfektioaineita käytetään usein käytännön ja helppouden vuoksi, mutta lähes aina pintadesinfektioon riittää yleispuhdistusaine. Tarkista sopiiko käytettävä tuote eri pinnoille ja laitteille. Konsultoi tarvittaessa hygieniahoitajaa.

Jos rokoteainetta roiskahtaa pinnoille, pyyhi pinta desinfioivalla pesuaineella. Huuhdo Iholle tullut roiske vedellä, kuivaa ja pyyhi iholle soveltuvalla desinfiointiaineella. 

Eritteet, oksennus, ulosteet ja veri poistetaan pinnoilta heti. Käytä eritetahrojen poiston yhteydessä kertakäyttöisiä suojakäsineitä. Pyyhi eritteet ensin pois esim. käsipyyhepaperilla ja tämän jälkeen pyyhi alue pintadesinfektioaineella. Tarkemman eritetahranpoisto-ohjeen saat hygieniahoitajalta.