Palvelukokonaisuus

Perhekeskuksen palvelukokonaisuuteen kuuluvat seuraavat palvelut ja toiminta:

Hyvinvointialueet

Kunnat

Muut toimijat

Kohtaamispaikkatoiminta
Sähköiset palvelut.

Perhekeskuksen palvelukokonaisuus

Kuvio: Perhekeskuksen palvelukokonaisuus. Klikkaamalla kuviota, saat sen suuremmaksi.

Lasten, nuorten ja perheiden perustason sosiaali- ja terveyspalvelut 

Terveyspalveluista perhekeskukseen kuuluvat ainakin:

Sosiaalipalveluista perhekeskukseen kuuluvat ainakin:

Erityis- ja vaativan tason palvelut

Perhekeskuksessa on saatavilla myös asiantuntemusta erityis- ja vaativan tason palveluista.  Lasten, nuorten ja perheiden sote-palvelut muodostavat hyvinvointialueella yhteen sovitetun palvelukokonaisuuden, johon sisältyvät perhekeskusten palvelujen lisäksi:

Lasten, nuorten ja perheiden erityistason sote-palvelut

  • lastensuojelu
  • muut sosiaalihuollon erityistason palvelut kuten vammaispalvelut, jotka muodostavat toimivan kokonaisuuden järjestöjen ja yksityisten erityistason palveluiden kanssa
  • lasten ja nuorten erikoissairaanhoito.

Lasten, nuorten ja perheiden vaativan tason sote-palvelut

Osaamis- ja tukikeskukset (OT) ovat yhteistyöalueille valmisteilla oleva yhteensovittava verkostorakenne lasten, nuorten ja perheiden kaikkein vaativimpien sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden mahdollistamiseen, toiminnassa tarpeelliseen tutkimus- ja kehittämistoimintaan sekä palveluiden koordinointiin. OT-keskuspilotointi päättyi vuoden 2023 lopussa.

Erityis- ja vaativan tason sote-palveluiden osalta tulee huolehtia

  • palveluiden lapsi-, nuori- ja perhelähtöisestä yhteen sovittamisesta, erityisesti monialaisesta palvelun ja hoidon tarpeen arvioinnista. 
  • yhteistoiminnallisesta työskentelystä ja yhteisistä toimintatavoista
    • monialaisen asiakastyön osaaminen 
    • jalkautuvan työn toimintamuodot 
  • asiakastyön roolien ja vastuiden määrittely 
  •  asiantuntijuuden jakamisesta
    •  työparityöskentely, tiimityö ja konsultaatiotoiminta 
  • yhteisen kouluttautumisen ja kehittämisen toimintamalleista.

Lasten, nuorten ja perheiden sote-palveluille (perhekeskus, erityis- ja vaativan tason palvelut) luodaan linjajohtamisen rinnalle yhteensovittavan verkostojohtamisen ja koordinaation rakenteet, joilla on yhteys muuhun johtamiseen. 

Sivistystoimi sekä kuntien muut palvelut 

Varhaiskasvatus, esi- ja perusopetus, toisen asteen koulutus ja muu sivistystoimi ovat perhekeskuksen palveluiden keskeisiä yhteistyötahoja. Lisäksi yhteistyötahoja ovat nuoriso-, liikunta- ja kulttuuritoimi. Lainsäädäntö takaa lapsille ja nuorille oikeuden saada monialaista tukea kehitykseensä, oppimiseensa ja hyvinvointiinsa varhaiskasvatus-, koulu-, oppilaitos- ja muissa opiskeluympäristöissä. Tukea voidaan parhaiten tarjota kehittämällä toimivat yhteistyön käytännöt perhekeskustoimijoiden kanssa.

Opiskeluhuolto

Opiskeluhuolto edistää ja turvaa opiskelijan hyvää oppimista, psyykkistä ja fyysistä terveyttä sekä sosiaalista hyvinvointia esi- ja perusopetuksessa sekä toisen asteen oppilaitosyhteisössä. 

Opiskeluhuoltoa toteutetaan ensisijaisesti ennaltaehkäisevänä koko oppilaitosyhteisöä tukevana yhteisöllisenä opiskeluhuoltona. Lisäksi opiskelijoilla on oikeus yksilökohtaiseen opiskeluhuoltoon eli opiskeluhuoltopalveluihin ja monialaiseen yksilökohtaiseen opiskeluhuoltoon.

Opiskeluhuoltoa toteutetaan kuntien opetustoimen, ammatillisen koulutuksen järjestäjien sekä hyvinvointialueiden sosiaali- ja terveystoimen monialaisena suunnitelmallisena yhteistyönä. Yhteistyössä ovat mukana opiskelijoiden ja heidän huoltajiensa lisäksi tarvittaessa muut yhteistyötahot. 
Opiskeluhuolto

Kuntien terveyttä ja hyvinvointia edistävä toiminta

Terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen on kuntien ja hyvinvointialueiden yhteinen lakisääteinen tehtävä. Kunnan kulttuuripalvelut, ulkoilu- ja liikuntapaikat, ateriapalvelut, kaavoitus- ja liikenneratkaisut ja asumisympäristö vaikuttavat merkittävästi lasten ja perheiden terveyteen ja hyvinvointiin.

On tärkeää, että hyvinvointialueiden ja kuntien hyte-toimijat tekevät säännöllistä yhteistyötä: 

  • perhekeskustoimijoiden ja hyvinvointialueiden sekä kuntien hyte-koordinaattoreiden toimijoiden säännöllinen yhteistyö
  • teemakohtainen yhteistyö; esimerkiksi turvallisuutta vahvistava työ ja ehkäisevä päihdetyö
  • asukkaiden terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen huomioiminen perhekeskuksen toimintaa suunniteltaessa
  • alueen kuntien tuottaman tiedon, hyvinvointikertomuksien, hyödyntäminen.

Järjestöjen ja seurakuntien toiminta ja palvelut

Perhekeskus toteuttaa tehtäviään yhteistyössä järjestöjen ja seurakuntien kanssa. Sen myötä ennaltaehkäisevä toiminta sekä varhainen tuki perheille lisääntyy ja monipuolistuu. Samalla lasten, nuorten ja perheiden vertaistuki ja osallisuus lisääntyvät. Järjestöt ja seurakunnat järjestävät monipuolista arjen tukea, kohtaamispaikkoja ja tekemistä lapsiperheille: mm. ryhmämuotoista toimintaa, yksilöllistä tukea, apua ja digitaalisia auttavia palveluita. Monet järjestöjen toiminnat mahdollistavat vapaaehtoistoiminnan ja vertaistuen kohtaamispaikoissa ja ottavat huomioon erilaisissa elämäntilanteissa olevat perheet. Seurakuntien perheasiain neuvottelukeskukset ja järjestöt tarjoavat ammatillista parisuhteen ja vanhemmuuden tukea. 

Ammatillinen koulutus 

Ammatillisen koulutuksen järjestäjät ovat myös perhekeskuksen palveluiden tärkeitä yhteistyötahoja. Lainsäädäntö takaa nuorille oikeuden saada monialaista tukea kehitykseensä, oppimiseensa ja hyvinvointiinsa myös ammatillisen koulutuksen oppilaitos- ja opiskeluympäristöissä. Tukea voidaan parhaiten tarjota kehittämällä toimivat yhteistyön käytännöt perhekeskustoimijoiden kanssa.

Kelan etuudet

Kela tukee lapsiperheitä useilla etuuksilla perheiden eri elämänvaiheissa. Kelasta voi saada etuuksia myös perheenjäsenten sairauden, vamman tai toimintakyvyn heikentymisen takia. 
Kela

Kohtaamispaikkatoiminta

Kohtaamispaikkatoimintaa järjestetään perheille lähipalveluna järjestöjen, kuntien, seurakuntien ja hyvinvointialueiden tuottamana.
Kohtaamispaikka

Sähköiset palvelut

Sähköiset palvelut ovat perheiden tarpeisiin rakennettuja ajasta ja paikasta riippumattomia palveluita.  Sähköinen perhekeskus on perheiden, perhettä suunnittelevien, nuorten sekä ammattilaisten verkkopalvelu. Se kokoaa luotettavan tiedon, tuen ja palvelut yhteen paikkaan.  Sähköinen perhekeskus ohjaa alueellisiin, kunnallisiin ja järjestöjen palveluihin.

Sähköisen perhekeskus jakautuu kolmeen osa-alueeseen:

  • Perheellisten ja perhettä perustamassa olevien asiointikokonaisuus (Omaperhe)
  • Nuorten asiointikokonaisuus (Omahelpperi)
  • Ammattilaisten osio

Sähköistä perhekeskusta kehitetään yhteistyössä hyvinvointialueiden, perhekeskusverkoston, järjestöjen, seurakuntien ja kansallisten toimijoiden kanssa. DigiFinland Oy vastaa kansallisen sähköisen perhekeskuksen toteutuksesta. Jotkut hyvinvointialueet ovat toteuttaneet oman sähköisen perhekeskuksensa.
Sähköinen perhekeskus (DigiFinland)