Tutkimukset ja aineistot
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tutkii kulttuurisesti moninaisen väestön terveyttä ja hyvinvointia. Tietoa kerätään esimerkiksi väestökyselyillä. Tältä sivulta löydät tietoa aiheeseen liittyvistä tutkimuksistamme ja aineistoistamme.
Kulttuurinen moninaisuus väestötutkimuksissa
Tutkittua tietoa tarvitaan muun muassa yhdenvertaisemman palvelujärjestelmän kehittämiseksi.
Tutkimuksia Suomen ulkomaalaistaustaisesta väestöstä
Ulkomaalaistaustaisen väestön terveyttä ja hyvinvointia on tutkittu THL:ssä vuodesta 2010. Pyrimme tuottamaan säännöllisesti tietoa muun muassa aikuisen ulkomailla syntyneen väestön terveydestä, hyvinvoinnista, työ- ja toimintakyvystä, syrjintäkokemuksista ja sosiaali- ja terveyspalvelukokemuksista.
Seuraava MoniSuomi-tutkimuksen tiedonkeruu on suunnitteilla vuodelle 2026.
Tutustu tutkimuksiin niiden omilla tutkimussivuilla:
- Kansallinen tutkimus ulkomailla syntyneiden terveydestä, hyvinvoinnista ja palveluista (MoniSuomi) (2022)
- Koronaepidemian vaikutukset ulkomailla syntyneiden hyvinvointiin (MigCOVID) (2020–2021)
- Ulkomailla syntyneiden hyvinvointitutkimus (FinMonik) (2018–2020)
- UTH - Ulkomaista syntyperää olevien työ ja hyvinvointi -tutkimus (2014–2015)
- Maahanmuuttajien terveys- ja hyvinvointitutkimus (Maamu) (2010–2012)
Tutkimus turvapaikanhakijoiden terveydestä ja hyvinvoinnista
Tutkimus tuotti väestötasoista tietoa uusien turvapaikanhakijoiden terveyden ja hyvinvoinnin tilasta, terveyden riskitekijöistä ja palvelutarpeista vuonna 2018. Kohderyhmänä olivat kaikki maahan vasta saapuneet turvapaikanhakijat.
Turvapaikanhakijoiden terveys- ja hyvinvointitutkimus (TERTTU-tutkimus)
Tutkimus Suomen romaniväestöstä
Tutkimus tuotti väestötasoista tietoa aikuisen romaniväestön hyvinvoinnista, terveydestä, toiminta- ja työkyvystä sekä palvelujen käytöstä vuonna 2018.
Romanien hyvinvointitutkimus Roosa
Kulttuurinen moninaisuus lasten ja nuorten tutkimuksissa
- Kouluterveyskysely (KTK)
- Suomi seuraavan sukupolven kasvuympäristönä : Seuranta Suomessa vuonna 1997 syntyneistä lapsista, joilla on ulkomailla syntynyt vanhempi
Laadullinen tutkimus
THL:ssä on tehty yksittäisiä laadullisia tutkimuksia eri teemoista. Aiheina ovat olleet muun muassa pakolaistaustaisten ihmisten ja turvapaikanhakijoiden mielenterveys sekä sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen kokemukset.
Mistä löydän tutkimustuloksia?
Tutkimusten tuloksista kerrotaan tämän sivuston lisäksi erilaisissa tulosraporteissa, tulospalvelussa Terveytemme-palvelussa, tietokantaraporteissa.
- THL:n Maahanmuutto ja kulttuurinen moninaisuus -sivuston sisältö perustuu tutkimustuloksiin. Sivustolla tuloksia esitellään aiheittain.
- Aineistoista tehdyt julkaisut on listattu Julkaisut-sivullemme.
- THL:n tuottaa ja julkaisee laajasti tilastotietoa ulkomaalaistaustaisen väestön terveydestä ja hyvinvoinnista Suomessa. Aihealueesta saadaan lisäksi tilasto- ja tutkimustietoa erilaisista kyselyistä sekä rekistereistä.
Ulkomaalaistaustainen väestö (Tilastot) - MoniSuomi-tutkimuksen tuloksia on koottu THL:n tulospalvelun sivulle indikaattoritaulukkoina, jotka sisältävät kunkin indikaattorin tulokset iän, sukupuolen, koulutuksen, taustamaan ja maahantulosyyn mukaan. Lisäksi tietoja on saatavana 12 hyvinvointialueelta sukupuolittain.
Monisuomi 2022, Tulokset (THL) - Terveytemme.fi -palveluun on koottu tietoa maahanmuuttaneiden ihmisten terveyteen ja hyvinvointiin liittyvistä teemoista. Tiedot pohjautuvat THL:n ja Tilastokeskuksen kansallisiin tietoaineistoihin.
FinMonik -tulokset (Terveytemme-palvelu)
Maamu ja UTH -tulokset (Terveytemme-palvelu)
Mistä saan lisätietoa tutkimusten aineistoista?
THL:n maahanmuuttoa ja kulttuurista moninaisuutta käsittelevistä aineistoista vastaa Maahanmuutto ja kulttuurinen moninaisuus -tiimissä toimiva aineistotiimi.
Jos sinulla on kysymyksiä esimerkiksi aineistojen saamisesta tutkimuskäyttöön, ota yhteyttä verkkosivujemme palautelomakkeen kautta.
Palautelomake (THL)