Ilmastoystävällinen ja terveellinen ruokavalio

Ruokavaliossa siirtyminen ilmastoystävälliseen ja kestävään suuntaan ehkäisisi ravitsemuksen ongelmien aiheuttamaa sairastavuutta ja kuolemia, edistäisi kestävää kehitystä ja hillitsisi ilmastonmuutosta.

Erityisesti enemmän kasviksia ja kasviperäisiä proteiineja ja vähemmän punaista ja prosessoitua lihaa sisältävät ruokavaliot edistäisivät terveyttä ja ilmastonmuutoksen hillintää. Näitä asioita suositellaan Pohjoismaisissa ravitsemussuosituksissa. Ravitsemussuositusten suuntaan ruokavalinnoissa pyrkiminen edistää niin terveyttä kuin ruokavalion kestävyyttä.

Monissa maissa kehitetään myös niin sanottua planetaarista ruokavaliomallia paikallisiin ruokajärjestelmiin sopivaksi. Planetaarisessa ruokavaliossa yhdistyvät mahdollisimman ympäristöystävällinen ja samalla ravitsemuksellisesti hyvä ruokavalio.

Ilmastonmuutoksen suorista vaikutuksista väestön ravitsemukseen ei tiedetä, mutta lämpötilan nousu todennäköisesti muuttaa ruoan saatavuutta ja hintaa maailmanlaajuisesti. Se voi vähentää etenkin hedelmien, vihannesten ja kasvisten käyttöä Suomessa.

THL:ssä pyrimme vaikuttamaan siihen, että yhteiskunnassa tuettaisiin verotuksellisin keinoin terveellisten valintojen tekemistä sekä lisättäisiin kestävyyttä ja terveellisyyttä joukkoruokailussa ja ruokatuotannossa.

On myös hyvä huomata, että muutokset kohdistuvat yhteiskunnassa eri ryhmiin eri tavoin ja ihmisillä on eri lähtökohdat ilmastonmuutoksen vaikutuksiin sopeutumiseen.

Lämpenevä ilmasto vaikuttaa unenlaatuun ja siten ruokavalintoihin

Ilmastonmuutos saattaa lisätä uniongelmia. Unen laatu vaikuttaa ihmisten ruokavalintojen tasapainoisuuteen.

Liian vähäinen tai huonolaatuinen uni voi vaikeuttaa painonhallintaa, sillä nälkä iskee lyhyen yöunen jälkeen tavallista voimakkaammin. Pitkittyessään väsymyksen aiheuttama kova näläntunne voi vaikuttaa myös painonnousuun. Yhä yleistyvä lihavuus aiheuttaa merkittävää haittaa terveydelle ja hyvinvoinnille sekä lisää terveydenhuollon kustannuksia.

Epätasapainoinen uni myös lisää kuolleisuutta ja sairastuvuutta useisiin tarttumattomiin tauteihin. Niistä aiheutuu myös aineenvaihdunnallisia riskitekijöitä, kohonnutta verenpainetta ja korkeaa verensokeria. Näitä on mahdollista ennaltaehkäistä ravitsemussuositusten mukaisella ruokavaliolla.