Klimatvänlig och hälsosam kost
En övergång till en hållbar kost skulle förebygga sjuklighet och dödsfall, främja en hållbar utveckling och begränsa klimatförändringen.
Särskilt kost som innehåller mer grönsaker och växtbaserade proteiner och samtidigt mindre rött och processat kött skulle främja hälsan och minska klimatpåverkan. En sådan diet rekommenderas i de nordiska näringsrekommendationerna.
I många länder anpassas också rekommendationerna baserade på den så kallade planetära hälsodieten så att de är anpassad till de lokala livsmedelssystemen. Planetär hälsodiet innebär att kosten är så miljövänlig som möjligt och samtidigt hälsofrämjande och näringsrik.
Det är oklart vilka direkta konsekvenser klimatförändringen har för befolkningens nutrition, men med all sannolikhet påverkar temperaturstegringen tillgången på mat och matpriserna globalt. Detta kan leda till att i synnerhet frukt och grönsaker konsumeras mindre i Finland.
Vid THL vill vi bidra till att samhället med skattemässiga och andra styrningsmetoder stöder sunda och hållbara val också inom bespisning och matproduktion.
Det är också bra att observera att olika grupper i samhället påverkas av förändringarna på olika sätt och att människorna har olika förutsättningar att anpassa sig till konsekvenserna av klimatförändringen.
Sömnkvaliteten och därmed matvalen påverkas av att klimatet blir varmare
Klimatförändringen kan öka sömnproblemen, som i sin tur kan påverka människornas matval.
För lite sömn eller sömn av dålig kvalitet kan försvåra viktkontrollen, eftersom man vanligen är hungrigare än vanligt efter en kort natt. Om den kraftiga hungerkänslan som orsakas av trötthet är ihållande kan den också leda till att vikten ökar. Som en följd av att övervikten ökar bland finländare försämras hälsan och välbefinnandet samtidigt som hälso- och sjukvårdskostnaderna ökar.
En obalanserad sömn ökar också dödligheten och risken för flera icke-smittsamma sjukdomar. Riskfaktorerarna är förknippade med ämnesomsättningen, förhöjt blodtryck och högt blodsocker. Dessa kan förebyggas med kost som följer näringsrekommendationerna.
Näringsrekommendationer (Livsmedelsverket)
Klimatförändringens inverkan på befolkningens motion, näring och sömn (på finska, Julkari)
En hälsofrämjande och hållbar handlingsmodell för mattjänster och småbarnsfostran (Ruoka-askel.fi)
Projektet Leg4Life – bönor som gynnar planeten (på finska, Leg4Life.fi)