Trihalometaanit
Trihalometaanit ovat klooratussa talousvedessä tavallisimmin esiintyviä sivutuotteita. Niiden määrä on kuitenkin yleensä hyvin pieni. Trihalometaaneja ovat kloroformi, klooridibromimetaani, bromidikloorimetaani ja bromoformi. Kloroformi on niistä yleisin. Tyypillisiä trihalometaanien pitoisuuksia suomalaisessa klooratussa talousvedessä:
- Kloroformi 2–30 mikrogrammaa litrassa (µg/l)
- Klooridibromimetaani 0,05–3 µg/l
- Bromidikloorimetaani 1–3 µg/l
- Bromoformi alle 0,5 µg/l
Trihalometaanien enimmäispitoisuudet
Trihalometaanien laatuvaatimus eli suurin sallittu pitoisuus vesilaitosten jakamalle vedelle on enintään 100 µg/l (STMa 1352/2015). Laatuvaatimus koskee kloroformin, bromoformin, dibromikloorimetaanin ja bromidikloorimetaanin summaa. Asetuksessa suositellaan pyrkimään tätä pienempään pitoisuuteen, jos se on mahdollista ilman, että desinfiointiteho heikkenee.
Trihalometaanien terveyshaitat
Trihalometaaneille altistutaan juomalla niitä sisältävää vettä. Kloroformi haihtuu vedestä erittäin helposti, joten sille voi altistua myös hengittämällä haihtuvaa kloroformia suihkussa tai uima-altaan pinnalla, jos altaan vesi on kloorattua. Kloroformi pääsee helposti elimistöön myös ihon läpi esimerkiksi kylpyammeessa tai uima-altaassa.
Kloroformi1 ja bromidikloorimetaani2 on luokiteltu ihmiselle mahdollisesti syöpää aiheuttavaksi aineeksi (luokka 2B). Tämä tarkoittaa, että niiden pitkäaikainen, vuosikymmeniä kestävä liiallinen saanti saattaa lisätä syöpäriskiä. Koe-eläimillä kloroformi ja bromidikloorimetaani aiheuttavat munuais- ja maksakasvaimia, mutta vasta huomattavasti suuremmilla annoksilla kuin mille ihmiset altistuvat.
Klooridibromimetaanin ja bromoformin syöpävaarallisuutta ihmiselle ei ole voitu arvioida (luokka 3), koska tietoa arviointiin ei ole ollut riittävästi3.
Trihalometaanien on eläinkokeissa havaittu lisäävän keskenmenoja, mutta vasta huomattavasti suuremmilla annoksilla kuin mille ihmiset altistuvat talousveden kautta. Ei tiedetä, aiheuttavatko talousvedessä todetut pienet pitoisuudet samankaltaisia haittoja ihmisellä. Todennäköisesti keskenmenojen riski on hyvin pieni.
Lisätietoja
- IARC Monographs 73: Some Chemicals that Cause Tumours of the Kidney or Urinary Bladder in Rodents and Some Other Substances (Chloroform)
- IARC Monographs 52: Chlorinated Drinking-water; Chlorination By-products; Some Other Halogenated Compounds; Cobalt and Cobalt Compounds (Bromodichloromethane)
- IARC Monographs 71: Re-evaluation of Some Organic Chemicals, Hydrazine and Hydrogen Peroxide (Part 1, Part 2, Part 3)
Talousvesiasetus
Sosiaali- ja terveysministeriön asetus 1352/2015 talousveden laadusta ja valvonnasta sekä rakennusten vesilaitteistojen riskinhallinnasta
Talousvesiasetuksen soveltamisohje
Valviran julkaisema ohje kuntien terveydensuojeluviranomaisille, talousvettä toimittaville laitoksille ja muille asiantuntijoille