Tapahtumat
SOILAssa tapahtuu!
SOILA-koordinaatiohake tukee Turvaverkkoja nuorten tulevaisuuteen rahoitushaussa myönteisen päätöksen saaneita hankkeita. Samalla jatketaan hankevalmisteluita uusien hankeideoiden äärellä tulevia hakuja ajatellen sekä kootaan valtakunnallisesti toimijoita lastensuojelun kehittämisen ja uudistamisen äärelle avoimiin tilaisuuksiin ja prosesseihin.
Teams -tapahtumia ei pääsääntöisesti tallenneta jälkikäteen katsottaviksi.
Kaikille avoimet tilaisuudet
Miten lasten suojelun kustannukset kertyvät II -julkaisuwebinaari
29.1.2025 klo 13.00-14.25
Edellinen kustannusselvitys herätti paljon huomiota vuonna 2012. Sittemmin lasten suojelun keskeisten tunnuslukujen kehitys on kulkenut huolestuttavaan suuntaan. Kasvussa ovat niin kustannukset kuin kiireellisten sijoitusten ja lastensuojeluilmoitusten määrä. Samalla lasten ja perheiden palveluihin kohdistuu leikkauspaineita. Mutta mitä jos inhimillisesti kestävämpi on myös kustannuksiltaan edullisempaa?
Uusi raportti julkaistaan webinaarissa, jonka jälkeen se on ladattavissa Lastensuojelun Keskusliiton verkkosivuilta.
Lisää tietoa tilaisuudesta Lastensuojelun Keskusliiton verkkosivuilla.
Ilmoittaudu tilaisuuteen Webropolissa
Vanhemmuuden tuen foorumi
17.3.2025 klo 14.30–16.00
THL:n kehittämispäällikkö Hanne Kalmari avaa kansallista näyttöön perustuvien psykososiaalisten mallien käyttöönottoa ja kirjaamiskäytäntöjä. Turvaverkkoja nuorten tulevaisuuteen aluehankkeilta toivotaan tiiviitä kuvauksia, millä tavoin vanhemmuuden tukea hankkeissa uudistetaan ja kehitetään. Tilaisuus toteutetaan Teams-yhteydellä.
Lisätiedot ja ilmoittautuminen THL:n tapahtumakalenterissa
Hankesparraukset
Hankesparraukset hanketta suunnitteleville ja käynnissä oleville hankkeille
Tule sparraamaan hanketta tai hankeideaa SOILA-koordinaatiohankkeen asiantuntijoiden kanssa! Hankesparraukset on tarkoitettu Turvaverkkoja nuorten tulevaisuuteen (TL 5.1) hankerahoitusta hakeville ja hanketta suunnitteleville sekä käynnissä oleville rahoituksen saaneille hankkeille. Hankesparraukseen voi siis tulla missä vaiheessa tahansa. Sparraukset järjestetään Teams-yhteydellä.
Sparrauksissa voidaan käsitellä esimerkiksi seuraavia kysymyksiä:
- kokemusasiantuntijuuteen ja yhdessä kehittämiseen liittyvät kysymykset
- hankkeen kehittämisen kaari ja seuranta
- hankeidean reflektointi ja sopivuus TL 5.1. -ohjelmaan
- hankehakemuksen täyttämiseen liittyvät kysymykset
- mahdolliset rahoittajan täydennyspyyntöihin liittyvät sparraukset.
Mikäli teillä on kysymyksiä, joihin kaipaatte sparrauksessa vastauksia, kirjoittakaa ne lomakkeelle jo varatessanne sparrausaikaa. Sparrausajat pyydetään varaamaan mielellään edeltävän viikon perjantaihin mennessä.
Valitse aika täyttämällä lomakkeen tiedot, niin olemme sinuun yhteydessä.
(Ajan varaus hanketta suunnitteleville ja käynnissä olevien hankkeiden ensisparrauksiin, sparrauksen kesto 45 min)
(Ajan varaus käynnissä oleville hankkeille, syventyminen hankkeen kehittämistyöhön, sparrauksen kesto 1,5 h)
Tuki käynnissä oleville hankkeille
Turvaverkkoja nuorten tulevaisuuteen - hankejohdon tukireflektiot
Hankejohdon tukireflektiot ovat tarkoitettu Turvaverkkoja nuorten tulevaisuuteen ESR+ TL 5.1 ohjelmakauden käynnissä olevien tai rahoituspäätöksen saaneiden hankkeiden johtajille. Tavoitteena on parantaa lastensuojelun uudistamisen laatua muuttuvassa toimintaympäristössä ja ratkoa yhdessä Turvaverkkoja nuorten tulevaisuuteen -hankkeiden haasteita.
Noin kerran kuukaudessa järjestettävissä kokoontumisissa nostetaan esiin hankkeiden tarpeen mukaisia kysymyksiä yhdessä ratkottavaksi. Tilaisuuksien sisällöt tarkentuvat yhdessä sopien.
Kalenterikutsut lähetetään ennakkoon kaikille Turvaverkkoja nuorten tulevaisuuteen ESR+ TL 5.1 hankkeiden projektipäälliköille, jotka jakavat kutsun muille tarvittaville henkilöille.
2025
Ke 15.1. klo 14-15.30
Ke 12.2. klo 14-15.30
Ke 16.4. klo 14-15.30
Ke 21.5. klo 14-15.30
Ke 18.6. klo 14-15.30
Jälkihuollon ajankohtaisreflektio
21.1. klo 13.30–15.30
Hyvinvointialueiden lastensuojelun jälkihuollon johtajien ja aluehankkeiden yhteinen kutsutilaisuus. Lisätietoa: hankekoordinaattori Niina Weckroth [email protected]
Turvaverkkoja nuorten tulevaisuuteen hanketoimijat lastensuojelulain uudistamisen äärellä – työpajapäivä
28.1. klo 12.00–15.00
Kalenterikutsu ja ennakkotehtävä lähetetty projektipäälliköille sähköpostitse. Lisätietoa:
hankepäällikkö, Tanja Hirschovits-Gerz, [email protected]
Strategisten tavoitteiden mukaiset oppimisverkostot
Lisätietoa kokoontumisista ja toiminnasta hankkeiden Howspacessa. Tapaamiset Teams-yhteydellä.
- Tavoite 1: Avohuollon kehittäminen Ma 10.2. klo 9–10
- Tavoite 2: Vanhemmuuden tuki Ke 5.2. klo 9–10.30
- Tavoite 3: Jälkihuollon uudistaminen Ke 5.2. klo 14–16
Viestintäpaja 3
11.2. klo 13–14
Viestintäpajat on suunnattu kaikille Turvaverkkoja nuorten tulevaisuuteen -hankkeiden viestintää toteuttaville. Mukaan voi tulla useampikin henkilö hankkeesta. Viestintäpajoissa saat vinkkejä hankeviestintään ja pääset konkreettisesti työskentelemään oman hankkeen viestinnän edistämiseksi.
Helmikuussa järjestettävän viestintäpajan teemana on yhdessä viestiminen.
Ilmoittaudu tilaisuuteen Webropolissa.
Nuorten ja vanhempien kokemusasiantuntijuus -hanketuki
13.2. klo 12–14 ja 10.4. klo 13–15.
Tilaisuudessa tuetaan Turvaverkkoja nuorten tulevaisuuteen -ohjelmakauden käynnistyneitä hankkeita käynnistämään kehittämistyötä yhdessä nuorten ja vanhempien kanssa.
Ilmoittaudu tilaisuuksiin Webropolissa
Kokeiluvauhdittamo
25.–26.3.2025
Kokeiluvauhdittamossa pureudutaan Turvaverkkoja nuorten tulevaisuuteen hankkeiden kokeiluihin ja niiden edistämiseen. Lisätietoa tulossa pian. Tilaisuus toteutetaan läsnätapahtumana.
Ilmoittaudu tilaisuuteen Webropolissa
Kohti nuorten ja vanhempien kokemusasiantuntijuutta -koulutus
24.4. klo 9–15
Koulutus on suunnattu Turvaverkkoja nuorten tulevaisuuteen -ohjelmakauden käynnissä oleville (ja erityisesti keväällä 2025 aloittaville) hankkeille. Saman sisältöiset koulutukset on järjestetty myös syksyllä 2024.
Koulutuspäivän tavoitteena on tarjota kattavasti perustietoa koskien nuorten ja vanhempien kokemusasiantuntijuutta lastensuojelussa ja antaa työntekijöille valmiuksia nuorten ja vanhempien kanssa tehtävään kehittämistyöhön. Koulutuksessa käydään läpi erilaisia kokemusasiantuntijuuden muotoja ja ulottuvuuksia sekä reunaehtoja kuten osallisuutta, eettisyyttä, suhdeperusteisuutta ja systeemisyyttä. Aamupäivän osuus painottuu luentoihin ja iltapäivästä työstetään hankkeiden omia suunnitelmia kokemusasiantuntijuuden ja yhdessä kehittämisen edistämiseksi.
Ilmoittaudu tilaisuuteen Webropolissa
Kokoontumisajot II Helsingissä
6.-7.5.2025
Tarkastelussa mm. oppimisverkostojen eteneminen ja hankkeiden toiminnan vakiinnuttamisen ennakointi.
SOILA yhteistyössä
Valtakunnalliset nuorisopäihdepsykiatria- ja lastensuojelupäivät
30.-31.1.2025
Valtakunnalliset Nuorisopäihdepsykiatria- ja lastensuojelupäivät 2025 tarjoaa 14 asiantuntijaluentoa ajankohtaisilla teemoilla.
SOILA -koordinaatiohankkeella on standi ja puheenvuoro: Lastensuojelu ja oireilevat teinit – Miten haasteisiin vastataan kansallisella kehittämistyöllä?
Seminaariin osallistui vuonna 2024 yli 200 henkilöä nuorten päihdepalveluista, erikoissairaanhoidosta, perusterveydenhuollosta, opiskelija terveyshuollosta ja erilaisista lastensuojelupalveluista. Tapahtuma on maksullinen.
Katso lisätiedot ja ilmoittautuminen: Addiktum koulutus.
Kohti parempaa huomista: Lastensuojelun kehitysnäkymät
6.2.2025 9.30-16.00
Millaisia kehitysnäkymiä lastensuojelulla on? Miltä lastensuojelun tulevaisuus näyttää?
Näistä keskustellaan 6.2.2025 webinaarissa Kohti parempaa huomista: Lastensuojelun kehitysnäkymät. Käsittelyssä toimenpiteet inhimilliseen ja kustannustehokkaampaan tapaan tuottaa lastensuojelun palveluita! Tapahtuma on maksuton.
SOILA-koordinaatiohankkeen asiantuntijapuheenvuoron pitää Petri Paju: Miten lastensuojelun kustannukset syntyvät?
Lisää tietoa tilaisuudesta Lastensuojelun Keskusliiton verkkosivuilla.
Sosiaalialan asiantuntijapäivät 2025
Tampere-talo ja verkko ti-ke 11.-12.3.2025
Sosiaalialan asiantuntijapäivät on valtakunnallinen täydennyskoulutustapahtuma, joka järjestetään kahdesti vuodessa, maaliskuussa Tampereella ja marraskuussa Oulussa.
Asiantuntijapäivillä on ajankohtaista ja monipuolista ohjelmaa, kohtaamisia, ideoita ja työkaluja päivittäiseen työhön ja tekemiseen. Tarjolla on teemoja ja huippupuhujia sosiaalialan eri sektoreilta. Mukana on myös kattava ammattinäyttely.
SOILA -koordinaatiohankkeella on standi ja puheenvuoro: Lastensuojelun jälkihuolto arjen ja ihmissuhteiden tukena – institutionaaliset rakenteet mahdollistajina ja rajaajina.
Voit osallistua tapahtumaan myös verkon välityksellä, sillä neljän salin ohjelma striimataan suorana verkkoon. Tapahtuma on maksullinen.
Lastensuojelun kansallisen kehittäjäverkoston työskentelyn tuotokset ja suuntaviivat
28.3.2025 klo 8.30–11.30
Avoimessa webinaarissa esitellään kansallisen tason lastensuojelun kehittämistä, sen suuntaviivoja ja tulevia tuotoksia.
Webinaarissa esitellään lastensuojelun kansallisen kehittäjäverkoston työskentelyn tämänhetkistä tilannetta ja avataan sisältöjä – tavoitteena on tarjota osallistujille näkymiä kansallisen tason lastensuojelun kehittämiseen, sen suuntaviivoihin ja tuleviin tuotoksiin.
Tilaisuus on kaikille avoin ja tarjoaa mahdollisuuden tulla kuulemaan ja keskustelemaan kehittämisryhmän työskentelyn sisällöistä ja etenemisestä.
Menneet tapahtumat
Tilaa SOILA-hankkeen verkostokirje ja saat ajantasaista tietoa muun muassa tulevista tapahtumistamme:
Tilaa verkostokirje
Ota SOILAn tapahtumien materiaalit käyttöösi:
Tapahtumien materiaalit