Vammaisuus yhteiskunnassa -uutiskirje 3/2023
Tämän sivun sisältö
- Hallitusohjelma: Uusi vammaispalvelulaki siirretään tulemaan voimaan 1.10.2024
- Työpaperi: Vammaisten henkilöiden asumisyksiköt ja niiden johtaminen COVID-19-epidemian aikana
- Toimintakortit: Uudet suositukset tukevat vammaisten ja maahanmuuttaneiden ihmisten selviämistä häiriötilanteissa ja poikkeusoloissa
- Osallisuuden edistäjän opas
- Selvitys: Henkilöstöpula ja palveluiden heikko kohdentuminen heikentävät vammaispalveluja
- Muita uutisia
- Uusinta oikeuskäytäntöä
- Tapahtumat
- Vammaisuus yhteiskunnassa -blogisarja
- Muita uutiskirjeitä
- Palautetta uutiskirjeestä
Kevään viimeinen uutiskirje kokoaa yhteen Vammaisuus yhteiskunnassa -tiimin toimintaa sekä ajankohtaisia vammaisalan tapahtumia, uutisia ja uusinta oikeuskäytäntöä. Vammaisuus yhteiskunnassa -tiimi toivottaa kaikille oikein mukavaa kesää!
Hallitusohjelma: Uusi vammaispalvelulaki siirretään tulemaan voimaan 1.10.2024
Uusi vammaispalvelulaki on säädetty tulemaan voimaan 1.10.2023. Hallitusohjelmaan on kuitenkin kirjattu, että uusi vammaispalvelulaki siirretään tulemaan voimaan 1.10.2024.
Hallitus käynnistää kiireellisesti lainvalmistelun, jonka tarkoituksena on turvata vammaisten oikeuksien toteutuminen ja palveluiden saatavuus. Priorisoidaan uuden vammaispalvelulain valmistelua lainvalmisteluprosessissa. Huomioidaan uuden vammaispalvelulain valmistelussa vammaispalvelulain 675/2023 eduskuntakäsittelyn aikana tehdyt lisäykset.
Lainvalmistelun kustannusvaikutus nykytilanteeseen verrattuna saa olla 100 miljoonaa euroa vuosittaisia menoja kasvattava valtiovarainministeriön arvion mukaan.
Vammaispalvelulainsäädännön uudistus -sivulta voit seurata lain siirtämisen etenemistä.
Vammaispalvelulainsäädännön uudistus (THL)
Vammaispalvelujen käsikirja jatkaa uuden vammaispalvelulain mukaisten tekstien tuottamista niin kauan kun lain voimaantulon ajankohta varmistuu. Olemme julkaisseet jo verkkosivuillamme luonnostekstejä näistä materiaaleista.
- Lisää uuden vammaispalvelulain mukaisia sisältöjä julkaistu (THL)
- Uuden vammaispalvelulain mukaisia sisältöjä julkaistu (THL)
Vahva ja välittävä Suomi: Neuvottelutulos hallitusohjelmasta 16.6.2023 (pdf 1,7 Mt)
Uutinen: Poimintoja hallitusohjelmasta vammaisiin henkilöihin liittyen
Työpaperi: Vammaisten henkilöiden asumisyksiköt ja niiden johtaminen COVID-19-epidemian aikana
Uusimmassa raportissamme kuvataan vammaisten henkilöiden asumisyksiköiden korona-ajan tilannetta yksikön johtajille toteutettujen haastattelujen perusteella. Haastattelujen kiinnostuksen kohteena olivat yksikön toiminta ja sen johtaminen sekä asiakkaiden selviytyminen korona-aikana.
Haastateltavien kokemusten perusteella korona-ajan haasteiksi asumisyksikön toiminnan ja sen johtamisen näkökulmasta muodostuivat etenkin
- valmiiden toimintamallien puute,
- ohjeistusten sekavuus,
- henkilöstövaje sekä
- työn kuormittavuuden lisääntyminen.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella tehty tutkimus on toteutettu osana Vammaisten ja ulkomaalaistaustaisten ihmisten selviäminen poikkeus- ja kriisitilanteissa – Tulevaisuutta luomassa covid-19-kokemusten pohjalta -hanketta. Hanke on saanut rahoituksen Euroopan sosiaalirahastolta ja sitä on toteutettu Kehitysvammaliiton, Kuntaliiton sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen yhteistyönä.
Uutinen: Vammaisten henkilöiden asumisyksiköt ja niiden johtaminen COVID-19-epidemian aikana (THL)
Toimintakortit: Uudet suositukset tukevat vammaisten ja maahanmuuttaneiden ihmisten selviämistä häiriötilanteissa ja poikkeusoloissa
Koronaepidemian aikana sen epäsuotuisat vaikutukset hyvinvointiin korostuivat heikommassa asemassa olevilla ihmisillä. Pandemia opetti, että hyvinvointialueiden ja kuntien tulisi huomioida vammaiset ja maahanmuuttaneet ihmiset paremmin osana varautumissuunnitelmiaan, jotta häiriö- ja poikkeustilanteen aikana tieto tavoittaa jokaisen.
Kehitysvammaliitto, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ja Kuntaliitto ovat koonneet tuoreeseen julkaisuunsa keskeisiä tehtäviä, toimintatapoja ja ehdotuksia selviytymisen tukemiseen sekä varautumisen kehittämiseen hyvinvointialueilla ja kunnissa.
Ohjeistukset on tiivistetty toimintakorteiksi, jotka käsittelevät kolmea keskeistä osa-aluetta:
- Toimintakortti 1. Saavutettava viestintä häiriötilanteissa ja poikkeusoloissa
- Toimintakortti 2. Ammattilaisten yhteistyö häiriötilanteissa ja poikkeusoloissa
- Toimintakortti 3. Palvelujen turvaaminen häiriötilanteissa ja poikkeusoloissa
Toimintakortit sisältävät konkreettisia tehtäviä, toimintatapoja ja ehdotuksia selviytymisen tukemiseen sekä varautumisen kehittämiseen.
Tutustu toimintakortteihin Julkarissa!
Osallisuuden edistäjän opas
Opas tarjoaa tietoa osallisuuden edistämiseen esimerkiksi kunnissa, hyvinvointialueilla, muissa julkisissa organisaatioissa, järjestöissä ja asukasyhteisöissä.
Saat oppaasta vinkkejä muun muassa osallisuutta edistävään hallintoon ja johtamiseen, kokemusosaamisen hyödyntämiseen, asiakastyön ja palvelujen uudistamiseen, kansalaisvaikuttamisen tukemiseen ja kaikille avoimien tilojen luomiseen. Erityisenä fokuksena on heikoimmassa asemassa olevien osallisuuden lisääminen.
Opas kokoaa yhteen Sokra-koordinaation ja Euroopan sosiaalirahaston osallisuushankkeiden kehittämistyötä vuosilta 2014–2023.
Osallisuuden edistäjän opas (THL 2023)
Selvitys: Henkilöstöpula ja palveluiden heikko kohdentuminen heikentävät vammaispalveluja
Huoli henkilöstön riittävyydestä ja vaikeus saada vammaisille henkilöille sopivia palveluja erityistilanteissa tulivat esiin vammaispalvelujen järjestäjille ja työntekijöille suunnatussa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kyselyssä. Erityistä huolta koettiin henkilöstön riittävyydestä asumispalveluissa.
”Palvelujen käyttäjille on oleellisen tärkeää, että prosessi palvelujen tarpeen arvioinnista aina itse palvelun toteutukseen on mahdollisen toimiva ja asiakkaiden tarpeista lähtevä”, toteaa Päivi Nurmi-Koikkalainen.
Yhdeksi haasteeksi selvityksessä osoittautui se, että vammaispalvelut on laaja kokonaisuus, joka koostuu sosiaalityön lisäksi hyvin monenlaisista palveluista. Eri palveluiden laatu vaihtelee, ja niitä toteutetaan eri tavoin. Esimerkiksi henkilöstön riittävyyden ongelmat vaikeuttavat palveluiden toteuttamista.
Selvitys: Henkilöstöpula ja palveluiden heikko kohdentuminen heikentävät vammaispalveluja (THL)
Muita uutisia
STM:n uutta vammaispalvelulakia koskevan koulutuksen tekstitetty tallenne julkaistu
Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) pitämän kaikille avoimen koulutuksen tekstitetty tallenne on valmistunut ja tallenne löytyy YouTubesta.
Vammaispalvelulain kaikille avoin toimeenpanon koulutus (YouTube)
Linkki tallenteeseen löytyy myös STM:n tapahtumakalenterista koulutustapahtuman tiedoista.
Vammaispalvelulain kaikille avoin toimeenpanon koulutus (STM)
Harvinaisten sairauksien kansallinen ohjelma 2024–2028: strategiset tavoitteet kommenteille
Harvinaisten sairauksien kolmas kansallinen ohjelma vuosille 2024–2028 on kirjoitusvaiheessa ja olemme julkaisseet ohjelman tavoitteet. Tavoitteet löytyvät pdf-tiedostona Harvinaissairauksien kansallinen koordinaatio -hankesivulta. Tavoitteiden sisältöjä voi kommentoida ja niihin voi esittää parannusehdotuksia 6.8.2023 asti.
Kommentit ja parannusehdotukset: satu.wedenoja(at)thl.fi.
Harvinaissairauksien kansallinen koordinaatio -hankesivu (THL)
Tilastoraportti: Kehitysvammaisten asiakkaiden määrät laitoshoidossa pysyneet samalla tasolla edellisvuoden kanssa
Sosiaalihuollon laitos- ja asumispalveluja koskevassa tilastoraportissa on mukana kehitysvammaisten laitos- ja asumispalvelut sekä vammaispalvelulain mukainen vaikeavammaisille tarkoitettu palveluasuminen. Tilastoraportin mukaan kehitysvammaisten asiakkaiden määrät laitoshoidossa ja autetussa asumisessa eli asumispalveluissa olivat vuonna 2022 lähes samalla tasolla kuin vuonna 2021.
HYVIL: Vammaisten lasten aamu- ja iltapäivätoiminnan järjestäminen kunnan ja hyvinvointialueen yhdyspintayhteistyönä
Kuntaliitto ja Hyvinvointialueyhtiö Hyvil Oy ovat laatineet muistion vammaisten lasten aamu- ja iltapäivätoiminnan järjestämisestä kunnan ja hyvinvointialueen yhdyspintayhteistyönä.
STM: YK:n yleissopimus vammaisten ihmisten oikeuksista julkaistu selkokielellä
Sosiaali- ja terveysministeriö on julkaissut selkokielisen version Yhdistyneiden kansakuntien yleissopimuksesta vammaisten ihmisten oikeuksista.
STM: YK:n yleissopimus vammaisten ihmisten oikeuksista julkaistu selkokielellä (THL)
Uusinta oikeuskäytäntöä
Uusia ratkaisuja eduskunnan oikeusasiamieheltä (THL)
Tapahtumat
YK:n vammaissopimuksen osapuolikokous (COSP16) järjestettiin 13-15. kesäkuuta New Yorkissa
YK:n vammaissopimuksen 16. osapuolikokous (Conference of States Parties to the Convention on the Rights of Persons with Disabilities) järjestettiin 13.- 15.6.2023 New Yorkissa YK:n päämajassa.
Tapahtuman pääteema: Vammaisyleissopimus (CRPD) ja kansalliset toimintamallit ja strategiat: saavutukset ja haasteet
Tapahtuman alateemat olivat:
Alateema 1: Vammaisten henkilöiden seksuaali- ja lisääntymisterveyspalvelujen yhtäläisen saatavuuden varmistaminen
Alateema 2: Digitaalinen saavutettavuus vammaisille henkilöille
Alateema 3: Aliedustettujen vammaisryhmien tavoittaminen
YK:n vammaissopimuksen osapuolikokous (COSP16) 13-15.6.2023 (englanniksi, YK)
Tapahtumassa järjestettiin pohjoismainen sivutapahtuma:Digitaalisten ratkaisujen luominen vammaisille henkilöille - käytännöt ja strategiat tulevaisuuden digitaalisiin haasteisiin.
Lisätietoa:
Suomi oli mukana seuraavissa sivutapahtumissa:
- Osallistava kaupankäynti ja vammaiset henkilöt
- Vammaisuuden asettaminen Ukrainan elvytyssuunnitelmien ytimeen
- Helposti ymmärrettävä viestintä saavutettavuuden parantamiseksi: Hyvät käytännöt ja suositukset (englanniksi, Down Syndrome International)
- Liikkuminen ja yhteenkuuluvuus vammaisuudessa, rauhassa ja turvallisuudessa (englanniksi, Harvard Law School Project on Disability)
- Vammaisten henkilöiden oikeuksiin kohdentaminen: Vuoden 2023 Disability Data Initiative -raportin julkaisu (englanniksi, Disabilitydata)
Verkostoituvat vammaispalvelut
Tilaisuus on tarkoitettu kaikille vammaispalveluista kiinnostuneille, erityisesti ammattilaisille ja järjestöedustajille. Kuukausittaisten tilaisuuksien ohjelma sisältää vaihtuvan ajankohtaisen teeman lisäksi Hyvilin (Hyvinvointialueyhtiö Hyvil Oy) ja THL:n terveiset sekä sosiaali- ja terveysministeriön ajankohtaisia asioita. Syksyn Verkostoituvat vammaispalvelut tapaamiset:
- Verkostoituvat vammaispalvelut 08.09.2023 (THL-tapahtumakalenteri)
- Verkostoituvat vammaispalvelut 29.09.2023 (THL-tapahtumakalenteri)
- Verkostoituvat vammaispalvelut 13.10.2023 (THL-tapahtumakalenteri)
- Verkostoituvat vammaispalvelut 17.11.2023 (THL-tapahtumakalenteri)
Vertailukehittämisen RAI-seminaari – Kohti osallistavia iäkkäiden palveluja
26.10.2023 klo 09:30 - 15:30 Helsinki + verkossa
Tervetuloa Vertailukehittämisen RAI-seminaariin lokakuussa 2023! Seminaarin teemana on Kohti osallistavia iäkkäiden palveluja, ja puheenvuoroissa syvennytään teemansa mukaisesti osallisuuden kehittämiseen.
Vertailukehittämisen RAI-seminaari – Kohti osallistavia iäkkäiden palveluja (THL-tapahtumakalenteri
Vammaisuus yhteiskunnassa -blogisarja
Vammaissosiaalityön työntekijöille tarvitaan aikaa yksilöllisen asiakastyön lisäksi yhteiskunnalliseen muutostyöhön
Sosiaalityön lähtökohtana on aktiivinen vuorovaikutus sekä yhteisen ymmärryksen rakentaminen siitä, mitä tukea ja palveluita asiakas tarvitsee voidakseen elää tasavertaisena yhteiskunnan jäsenenä. Vammaispalvelujen sosiaalityössä tämä tarkoittaa sitä, että työntekijällä tulee olla mahdollisuus tutustua asiakkaan yksilölliseen elämään ja siinä tarvittavaan apuun ja tukeen. Tämä edellyttää luonnollisesti riittäviä resursseja sosiaalityöhön.
Kirjoittajat: Päivi Hömppi, erityisasiantuntija ja Rut Nordlund-Spiby, asiantuntija THL:n Vammaisuus yhteiskunnassa -tiimistä.
Lue lisää uusimmasta Vammaisuus yhteiskunnassa -blogistamme!
Asunto ja asumisen palvelut mahdollistavat oman näköisen elämän myös vammaisille ihmisille – vai mahdollistavatko?
Vammaisten henkilöiden asumisessa ja sitä mahdollistavissa palveluissa on kyse yhdenvertaisista mahdollisuuksista elää ja toimia yhteiskunnassa muiden kansalaisten tavoin. Vammaisuus 2022 -selvitys kuvaa vammaispalvelujen tilannetta syksyllä 2022. Selvityksessä toteutettiin kaksi kyselyä, joista toinen kunta- ja kuntayhtymille ja toinen vammaispalvelujen työntekijöillä. Kyselyiden tulokset antavat vahvoja viitteitä siitä, että asumispalvelujen tilanne ei ole maassamme riittävällä tasolla. Vammaisten ihmisten asumispalveluiden toteutuksen haasteena on henkilöstöpula ja yksilöllisiin tarpeisiin vastaavien palvelujen puute.
Kirjoittajat: Päivi Nurmi-Koikkalainen, johtava asiantuntija ja Maija Voutilainen, lakimies THL:n Vammaisuus yhteiskunnassa -tiimistä.
Lue lisää Vammaisuus yhteiskunnassa -blogistamme!
Muita uutiskirjeitä
Tilaa myös THL:n muita uutiskirjeitä!
- Tiedonhallintaa yhteentoimivaan soteen uutiskirje (THL)
- Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelman ajankohtaiskirje (THL)
- Muut Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen uutiskirjeet (THL)
Tilaa myös Innokylän uutiskirje!
Innokylän uutiskirje sosiaali- ja terveysalan kehittäjille
Palautetta uutiskirjeestä
Voit antaa palautetta uutiskirjeestä: Palautetta Vammaispalvelujen käsikirjalle -sivustolla.