Vammaisuus yhteiskunnassa -uutiskirje 4/2023
Tämä on vuoden 2023 viimeinen Vammaisuus yhteiskunnassa -uutiskirje. Vammaispalvelujen käsikirja toivottaa kaikille hyvää joulua ja onnea vuodelle 2024!
Vammaispalvelujen neuvottelupäivät tulevat 7.-8.2.2024
Vammaispalvelujen neuvottelupäivät järjestetään seuraavan kerran 7.-8.2.2024 etätapahtumana verkossa. Tapahtuma on maksuton ja avoin kaikille. Ilmoittautuminen avataan tammikuussa.
Teemoina päivillä ovat uusi valvontalaki ja asiakastietolaki - unohtamatta tietenkään uutta vammaispalvelulakia. Lisäksi pureudutaan mm. vammaispalvelujen järjestämiseen hyvinvointialueilla.
Lisätietoa Vammaispalvelujen neuvottelupäivistä löytyy Vammaispalvelujen käsikirjasta.
Tutustu uuden vammaispalvelulain mukaisiin palveluihin Uusi vammaispalvelulaki -osiosta
Vammaispalvelujen käsikirjaan on lisätty jo runsaasti sisältöä uuden vammaispalvelulain mukaisista palveluista. Tutustu näihin Uusi vammaispalvelulaki -sivuilta (ent. Vammaispalvelulainsäädännön uudistus -sivu)!
Uusi vammaispalvelulaki
Uuden vammaispalvelulain soveltamisalaa tarkennetaan erikseen annettavalla hallituksen esityksellä vuoden 2024 aikana. Voit seurata uuden vammaispalvelulain soveltamisalan tarkentamisen etenemistä vammaispalvelulain soveltamisalan tarkentamisen sivulta. Sieltä löydät myös STM:n pitämät diaesitykset soveltamisalan tarkentamista koskevissa kuulemistilaisuuksissa ja Verkostoituvat vammaispalvelut -tilaisuuksissa.
Vammaispalvelulain soveltamisalan tarkentaminen
Neurokirjon lasten ja nuorten palvelut hyvinvointialueilla: katsaus kehittämiseen syksyllä 2023
Selvityksessä luodaan katsaus neurokirjon lasten, nuorten ja heidän perheidensä palvelujen tilanteeseen ja tilannekuva palvelujen kehittämiseen hyvinvointialueilla sekä sitä ennen kunnissa ja kuntayhtymissä.
Yleiskuvana hyvinvointialueiden vastauksista piirtyi suuri vaihtelu palveluketjujen jatkuvuudessa ja palvelujen järjestämisen tavoissa kansallisella tasolla. Selkeitä eroja hyvinvointialueiden välillä oli paitsi palveluketjuissa, myös monialaisissa konsultaatio- ja yhteistyörakenteissa. Suurin ero hyvinvointialueiden välillä neurokirjon lasten ja nuorten palvelujen nykytilassa näyttää liittyvän siihen, miten pitkällä eri hyvinvointialueilla ollaan palveluketjujen tai -kokonaisuuksien kehittämisessä.
Selvitys on suunnattu hyvinvointialueiden johtajille ja lähiesimiehille, lasten ja nuorten palvelujen kansallisen tason kehittäjille sekä kaikille aiheesta kiinnostuneille.
Neurokirjon lasten ja nuorten monialaisen palvelukokonaisuuden kehittäminen kolmella alueella
Tutkimuksessa tarkasteltiin neurokirjon lasten ja nuorten palvelukokonaisuuksien kehittämistä ja toteuttamista kolmella alueella syksyllä 2023. Tutkimus oli osa THL:n laajaa sosiaali- ja terveydenhuollon integraatiota koskevaa tutkimuskokonaisuutta, jota sosiaali- ja terveysministeriö rahoitti vuosina 2022–2023.
Lasten ja nuorten nepsy-palvelukokonaisuuksien ja -ketjujen kehittämisen taustalla tunnistettiin kolmella alueella samoja tarpeita esimerkiksi tarve selkeyttää palvelujärjestelmää sekä palveluita ja vastuita perustasolta aina erikoissairaanhoitoon asti; ongelmia on etenkin palveluiden saatavuudessa, katkoksissa ja siinä, ettei perheellä ole tiedossa, keneen olla yhteydessä; tarve vahvistaa sosiaali- ja terveydenhuollon sekä sivistystoimen henkilöstön nepsyosaamista.
Harkittua vammaissosiaalityötä
Harkinta vammaissosiaalityössä -selvitys toteutettiin yhteistyössä Lapin yliopiston, Itä-Suomen yliopiston ja Kehitysvammaliiton kanssa. Selvitys tarjoaa tutkimuksellisia näkökulmia vammaissosiaalityön harkinnasta ja harkintavallasta sekä lisää ymmärrystä asiakaslähtöisen ja ammatillisesti laadukkaan harkinnan ehdoista ja mahdollisuuksista vammaissosiaalityössä. Tämän lisäksi selvitys avaa teoreettisia ja empiirisiä näkökulmia vammaissosiaalityön harkinnan ja harkintavallan kysymyksiin. Selvitys pohjautuu useiden tutkimusaineistojen hyödyntämiseen, kuten vammaistuen saajille suunnattuun kyselyyn, vammaisten henkilöiden ja vammaissosiaalityöntekijöiden kirjoituksiin, korkeimman hallinto-oikeuden vuosikirjapäätöksiin ja sosiaalityön konsultaatioaineistoon.
Tiedä ja toimi: Orpha-koodien käyttö mahdollistaa harvinaissairauksien tietopohjan rakentamisen
Havinaissairauksia on yli 7 000. Terveydenhuollon ICD-10-tautiluokitus tunnistaa vain seitsemän prosenttia harvinaissairauksista. Uusimmassa tiedä ja toimi -kortissamme on tietoa harvinaisten sairauksien täsmällisistä diagnoosikoodeista Orpha-koodeista, jotka tuovat näkyvyyttä harvinaissairauksille ja mahdollistavat tarkan diagnoosin kirjaamisen terveydenhuollossa.
Suomessa Orpha-koodien käyttöönotto on alkanut yliopistosairaaloissa vuoden 2023 aikana. Jatkossa Orpha-koodien kirjaamista edistetään myös muualla erikoissairaanhoidossa.
Harvinaissairauksien perusteet -verkkokurssi vastaa harvinaissairauksien suurimpaan haasteeseen: tiedon puutteeseen
Verkkokurssilla saat perustietoa harvinaisista sairauksista, diagnostiikasta ja hoidosta sekä tietopohjaa harvinaisiin sairauksiin, mukaan lukien Harvinaissairauksien täsmällisten Orpha-koodien esittely. Kurssi kuuluu Duodecim Oppiportin kurssikokoelmaan ja sopii erityisesti sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstölle ja terveydenhuoltoalan opiskelijoille.
Kurssin ovat luoneet Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen (THL) asiantuntijat Satu Wedenoja (ylilääkäri) ja Helena Kääriäinen (tutkimusprofessori).
Muita uutisia
Selvitys: Vammaiset henkilöt kokevat laaja-alaista eriarvoisuutta (STM)
Vammaiset henkilöt kokevat laaja-alaista eriarvoisuutta ja syrjintää arjessaan. Huolta ja negatiivisia kokemuksia liittyy etenkin työllistymiseen, riittävään elintasoon ja turvallisuuteen. Nämä tiedot selviävät tuoreesta selvityksestä, jonka Helsingin yliopisto teki osana vammaisten henkilöiden oikeuksia koskevaa tutkimushankettaan.
Selvityksen kohteena olivat vammaisten henkilöiden omat kokemukset arkisissa tilanteissa sekä se, miten he näkevät vammaisten ihmisten oikeuksien toteutuvan 2020-luvun alun Suomessa. Selvityksen tilasi Vammaisten henkilöiden oikeuksien neuvottelukunta (VANE).
Uutinen: Selvitys: Vammaiset henkilöt kokevat laaja-alaista eriarvoisuutta (THL)
STM: Ohje sosiaali- ja terveydenhuollon valvontalain soveltamisesta julkaistu
STM on julkaissut soveltamisohjeen, joka koskee 1.1.2024 voimaan tulevaa uutta sote-valvontalakia (laki sosiaali- ja terveydenhuollon valvonnasta 741/2023). Laissa säädetään sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestäjien valvonnasta sekä yksityisten ja julkisten palveluntuottajien toimintaedellytyksistä, rekisteröinnistä, omavalvonnasta ja viranomaisvalvonnasta.
Samalla kun sote-valvontalaki tulee voimaan, kumotaan voimassa olevat yksityisistä sosiaalipalveluista annettu laki (922/2011) ja yksityisestä terveydenhuollosta annettu laki (152/1990). Myös sosiaali- ja terveydenhuollon palvelulainsäädännössä olevat valvontaa koskevat säännökset kumotaan pääosin.
Vaikka valvontalakia sovelletaan 1.1.2024 alkaen, kuitenkin sen 28 § tulee voimaan vasta 1.1.2025 siltä osin kuin siinä viitataan uuteen vammaispalvelulakiin. Tämä johtuu vammaispalvelulain voimaantulon lykkäämisestä. 28 §:ssä säädetään palveluntuottajan velvollisuudesta ja henkilökohtaisen avun työnantajamallin mukaan toimivan henkilön oikeudesta tarkistaa työntekijöiden rikosrekisteriote iäkkäiden ja vammaisten henkilöiden sosiaali- ja terveyspalveluissa.
Uutinen: STM: Ohje sosiaali- ja terveydenhuollon valvontalain soveltamisesta julkaistu (THL)
Sosiaali- ja terveydenhuollon valvontalain soveltamisohje (pdf 598kt)
LVM: Esteettömyysvisio julki – tavoitteena sujuva, turvallinen ja itsenäinen matkanteko kaikille
Liikenne- ja viestintäministeriö on julkaissut liikennejärjestelmän esteettömyysvision. Visio määrittelee, millaista kehitystä liikennejärjestelmän esteettömyydessä ja saavutettavuudessa tavoitellaan koko Suomessa.
Visio pyrkii takaamaan jokaiselle sujuvan, turvallisen ja itsenäisen matkanteon, henkilökohtaisista rajoitteista riippumatta. Vision arvot ovat esteetön matkaketju, moniaistisuus, käyttäjäkokemus ja yhteistyö.
Verkostoituvat vammaispalvelut
Tilaisuus on tarkoitettu kaikille vammaispalveluista kiinnostuneille, erityisesti ammattilaisille ja järjestöedustajille. Kuukausittaisten tilaisuuksien ohjelma sisältää vaihtuvan ajankohtaisen teeman lisäksi Hyvilin (Hyvinvointialueyhtiö Hyvil Oy) ja THL:n terveiset sekä sosiaali- ja terveysministeriön ajankohtaisia asioita.
Seuraavat Verkostoituvat vammaispalvelut tapaamiset:
- Ruotsinkieliset Verkostoituvat vammaispalvelut 26.1.2024
- Verkostoituvat vammaispalvelut 15.3.2024
- Verkostoituvat vammaispalvelut 19.4.2024
Vammaisuus yhteiskunnassa -blogisarja
Lääketieteen kehitys tuo mahdollisuuksia harvinaissairauksien parempaan diagnostiikkaan ja hoitoon
Jopa 300 000 suomalaisella on jokin harvinainen sairaus. Todellista lukua ei kuitenkaan tiedetä ja merkittävä osa sairauksista on todennäköisesti diagnosoimatta. Tämä merkittävä potilasryhmä jää usein huomiotta sote-palveluja suunniteltaessa.
EU-tason aktiviteetit ovat kuitenkin vauhdittaneet lääkekehitystä ja sairauksien diagnostiikkaa sekä hoitoa. Harvinaissairauksien virtuaaliset osaamisverkostot puolestaan ovat mahdollistaneet ammattilaisten verkostoitumisen ja osaamisen vahvistamisen. Harvinaissairauksien kenttä rakentuu pikkuhiljaa kansallisesti ja Euroopan tasolla. Onneksi yhtenä tärkeänä moottorina harvinaissairauksia vie eteenpäin myös lääketieteen kehitys.
Kirjoittajat: Satu Wedenoja, ylilääkäri, Iiro Toikka, kehittämispäällikkö ja Anna Kanninen, suunnittelija, THL:n Vammaisuus yhteiskunnassa -tiimistä.
Lue lisää uusimmasta Vammaisuus yhteiskunnassa -blogistamme!
Vammaisten lasten laitosasuminen pitäisi voida lakkauttaa jo nyt
Suomessa asuu edelleen vammaisia lapsia laitoksissa. Tämä viittaa siihen, että vammaiset lapset ja heidän perheensä eivät saa sopivia ja riittäviä palveluja kotiin. Laitosasumisen purkamista tulee jatkaa jo ennen uuden vammaispalvelulain voimaantuloa, joka ei laitosasumista mahdollista. Vammaisen lapsen tulee saada elää oman perheensä ja yhteisönsä kanssa kuten muutkin lapset elävät.
Kirjoittajat: Marika Kangas-Aramo, erikoissuunnittelija, Rut Nordlund-Spiby, asiantuntija ja Maija Voutilainen, lakimies THL:n Vammaisuus yhteiskunnassa -tiimistä.
Lue lisää Vammaisuus yhteiskunnassa -blogistamme!
Vammaisten lasten laitosasuminen pitäisi voida lakkauttaa jo nyt (THL-blogi)
Lue myös muita Vammaisuus yhteiskunnassa -sarjan blogeja:
Vammaispalvelujen järjestäminen hyvinvointialueilla on vielä käymistilassa (THL-blogi)
Kirjoittajat: Elina Lindström, kehittämispäällikkö ja Maria Valtokari, kehittämispäällikkö THL:n Vammaisuus yhteiskunnassa -tiimistä.
Poikkeus- ja kriisitilanteisiin varautuminen on aina ajankohtaista (THL-blogi)
Kirjoittaja: Maria Valtokari, kehittämispäällikkö THL:n Vammaisuus yhteiskunnassa -tiimistä.
Uutiskirjevalikoimamme on uudistunut
Uutiskirjeemme ja niiden valikoima ovat uudistuneet! Mukana on nyt uusia teemoitettuja kirjeitä. Tutustu kirjeisiimme ja tilaa sinulle parhaiten sopivat. Vinkkaa niistä myös kollegalle. Näin saatte ajankohtaisimmat jutut luettavaksenne ja materiaalimme käyttöön tuoreeltaan.
Uutis- ja verkostokirjeemme tarjoavat ajankohtaista tietoa terveydestä ja hyvinvoinnista sosiaali- ja terveysalalla toimiville, kuntapäättäjille ja eri alojen asiantuntijoille
Uusien uutiskirjeiden aiheet ovat:
- Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen
- Ikääntyminen
- Lapset ja nuoret
- Mielenterveys, päihteet ja riippuvuudet
Palautetta uutiskirjeestä
Voit antaa palautetta uutiskirjeestä: Palautetta Vammaispalvelujen käsikirjalle -sivustolla.