Vammaisalan toimijoita ja järjestöjä

Tällä sivulla kerrotaan vammaisalan toimijoista, jotka yhteistyössä vammaisjärjestöjen kanssa  edistävät vammaispalvelujen toteutumista ja kehittävät niitä. 

Vammaisalan järjestöt on koottu myös yhdelle sivulle. 
Vammaisalan järjestöt (Vammaispalvelujen käsikirja)

Verkostoituvat vammaispalvelut -verkosto

Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisvastuu eli myös samalla vammaispalvelujen järjestämisvastuu siirtyi 1.1.2023 kunnilta hyvinvointialueille. Sote-uudistus tuo työhön uusia yhdyspintoja, ja vammaispalvelulainsäädännön sekä asiakas- ja potilaslakien uudistukset tulevat osaltaan vaikuttamaan toimintatapojen muotoutumiseen. Työkäytäntöjen ja -rakenteiden tulee uudistua palveluja tarvitsevien tarpeisiin sopiviksi.

Hyvinvointialueyhtiö Hyvil Oy ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos tukevat hyvinvointialueiden vammaispalvelujen toimijoita Verkostoituvat  vammaispalvelut -kehittämisverkoston avulla.

Verkosto kokoontuu säännöllisesti etäyhteydellä. Tapaamisiin ovat tervetulleita kaikki vammaispalveluista kiinnostuneet, erityisesti ammattilaiset ja järjestöedustajat! Seuraavat verkoston tapaamiset löytyvät THL:n tapahtumakalenterista.
Tapahtumakalenteri

Lisätietoja

Jaana Viemerö
erityisasiantuntija
Hyvinvointialueyhtiö Hyvil Oy
etunimi.sukunimi(at)hyvil.fi

Päivi Nurmi-Koikkalainen
johtava asiantuntija
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos
etunimi.sukunimi(at)thl.fi

Kehitysvamma-alan asumisen neuvottelukunta (KVANK)

Kehitysvamma-alan asumisen neuvottelukunta on kehitysvamma-alan järjestöjen ja julkisten toimijoiden yhteistyöverkosto.

Neuvottelukunta edistää YK:n vammaisten ihmisten oikeuksia koskevan yleissopimuksen toimeenpanoa Suomessa ja tekee työtä asumiseen, työhön ja päivätoimintaan liittyvien palveluiden laadukkaan järjestämisen puolesta. Itsemääräämisoikeus, täysi osallisuus ja valinnan mahdollisuudet kuuluvat myös kehitysvammaisille ihmisille.

Valtakunnallinen sosiaali- ja terveysalan eettinen neuvottelukunta ETENE

Valtakunnallinen sosiaali- ja terveysalan eettinen neuvottelukunta käsittelee sosiaali- ja terveysalaan sekä potilaan ja asiakkaan asemaan liittyviä eettisiä kysymyksiä periaatteelliselta kannalta ja antaa niistä suosituksia.

Neuvottelukunta

  • tekee aloitteita
  • antaa lausuntoja ja asiantuntija-apua
  • herättää yhteiskunnallista keskustelua sekä
  • välittää tietoa sosiaali- ja terveysalan kansallisista ja kansainvälisistä eettisistä kysymyksistä.

ETENE:n toiminnan perustana ovat potilaslaki ja laki sosiaalihuollon asiakkaan asemasta ja oikeuksista. Toiminnan tarkoituksena on edistää sosiaali- ja terveysalalla potilaan ja asiakkaan perusoikeuksia, ihmisarvoa, itsemääräämistä, yhdenvertaisuutta, oikeudenmukaisuutta sekä hyvää hoitoa, hoivaa, palvelua ja kohtelua.

ETENE järjestää myös seminaareja. Aiempien seminaarien aiheina ovat olleet mm. itsemääräämisoikeus, mielenterveysetiikka sekä terveyden edistämisen etiikka. ETENE toivoo ammattilaisilta ja kansalaisilta mielipiteitä ajankohtaisesta eettisistä kysymyksistä.

Valtakunnallinen sosiaali- ja terveysalan eettinen neuvottelukunta ETENE

Sosiaalialan osaamiskeskukset

Sosiaalialan osaamiskeskustoiminnan tarkoituksena on luoda ja ylläpitää koko maan kattava alueellinen yhteistyörakenne sosiaalialan perus- ja erityisosaamisen edistämiseksi sekä sosiaalialan alueellista yhteistyötä edellyttävien erityisosaamista vaativien erityispalvelujen ja asiantuntijapalvelujen turvaamiseksi. 

Toiminnasta vastaavat alueelliset sosiaalialan osaamiskeskukset, joiden toimialueet kattavat hyvinvointialueet. Ruotsinkielisen väestön tarpeita varten on lisäksi ruotsinkielinen osaamiskeskus. 

Laki sosiaalialan osaamiskeskustoiminnasta 1 §

Lisätietoa sosiaalialan osaamiskeskuksista STM:n verkkosivuilta