Hälsoundersökningen 2023 och ytterligare undersökningen

Hälsoundersökningen.

Vi kallade 10 000 av dem som fått enkäten till en omfattande hälsoundersökning som genomfördes i januari-juni 2023 på olika håll i Finland.

Vad gjordes man under hälsoundersökningen?

Undersökningen och de tillhörande laboratorieundersökningarna är gratis och frivilliga.

Vid hälsoundersökningen mätte

  • längd, vikt samt midjans, höftens och halsens omkrets
  • blodtryck
  • funktionsförmåga (bl.a. syn och hörsel, minne, uppmärksamhet och koncentration, ledernas rörlighet, tryckkraft)
  • lungfunktion (spirometritest).

I hälsoundersökningen ingick dessutom

  • blodprov för fastställande av bl.a. D-vitamin-, sköldkörtel- och testosteronnivåer samt fett- och sockervärden. Dessutom bedömdes lever- och njurfunktionen
  • hårprov
  • avföringsprov som samlas in hemma
  • urinprov som samlas in hemma av en del av deltagarna
  • enkäter med vilka man kartlade hälsan, levnadsvanorna och funktionsförmågan.

Efter hälsoundersökningen kallade en del till ytterligare undersökningar som görs senare, där närmare information samlades in om

  • alkoholkonsumtion
  • mun- och tandhälsa
  • motion och sömn
  • leverfunktionen.

Vilken information får du själv tillgång till?

Du får respons om dina egna undersökningsresultat. En del av responsen ges genast under undersökningsbesöket (t.ex. blodtryck).

Cirka 2–4 månader efter ditt besök får du en personlig hälsoprofil där det utöver dina egna resultat även får information om referens- eller målvärden samt anvisningar om hur du ska agera om dina värden är avvikande. Hälsoprofilen innehåller utöver laboratorieresultaten en bedömning av din risk att insjukna i hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes, minnessjukdomar, levercirros och sömnapné samt information om dina levnadsvanor och rekommendationer i anslutning till dem.

Observera! På grund av förseningar i laboratorieresultat för hälsoprofiler kan det ta längre tid än beräknat att få feedback. Vi ber om ursäkt för denna situation.

Det är säkert att delta 

Hälsoundersökningarna genomförs av utbildad hälsovårdspersonal. Vi hanterar dina uppgifter konfidentiellt med beaktande av sekretess och dataskyddslagen. Webbenkäten har en skyddad förbindelse så att uppgifterna inte läcker ut till obehöriga. Inga enskilda deltagare kan identifieras i resultaten. Mer information om behandlingen av dina personuppgifter samt om dina rättigheter finns i meddelandet om datasäkerhet för undersökningen.

Ytterligare undersökning

Efter hälsoundersökningen kallades vissa in till uppföljande undersökningar i ett senare skede för att samla in mer detaljerad information om

  • leverhälsa
  • motion och sömn
  • alkoholkonsumtion
  • mun- och tandhälsa.

Undersökningen av levern 2024

Alla personer i åldern 21-81 år som bor i huvudstadsregionen och dess närområden och som tidigare har deltagit i undersökningen Hälsosamma Finland kallades till en leverundersökning.

Leversjukdomar är en latent grupp av sjukdomar som påverkas av många livsstilsfaktorer, såsom alkoholkonsumtion, kost och övervikt. Syftet med Hälsosamma Finland undersökningen av levern är att undersöka leverfunktionen, förekomsten av fettlever och förökning av bindväv i levern samt relaterade faktorer.

Hälsoundersökningen omfattade mätning av 

  • ultraljudsundersökning med leverelastografi för kontroll av levervävnadens funktion, inklusive en bedömning av mängden bindväv
  • mätning av din vikt
  • provtagning av venöst blod
  • en kort enkät som kan fyllas i online före eller efter hälsokontrollen
  • återkoppling om resultatet av elastografi-ultraljudsundersökningen vid besöket.

Rörelsemätarundersökning 2023

En del av dem som har kallats till att delta i hälsoundersökningen inom Hälsosamma Finland kallades också till ytterligare undersökningar. En av dessa var en Rörelsemätarundersökning, som tidigare har genomförts år 2017. 

I omfattande befolkningsundersökningar utnyttjas för uppföljning av fysisk aktivitet förutom enkäter även mätningstekniker, såsom accelerationssensorer. Dessutom är det intressant att granska stillastående eller orörlig tid, för vars identifiering rörelsemätarna är noggrannare än i enkäterna. När man mäter den fysiska aktiviteten under hela dygnet får man också information om människans sömnrytm och sömn. Med hjälp av resultaten får man noggrannare mätinformation om finländarnas fysiska aktivitet, stillasittande och sömn samt förändringar i dessa.

Hur genomfördes Rörelsemätarundersökningen?

Vid hälsoundersökningen tillfrågades de som ingår i Rörelsemätarundersökningen om de var villiga att använda en rörelsemätare i en vecka. Mätaren med anvisningar, en kort dagbok och ett returkuvert skickades hem till deltagarna inom en vecka efter hälsoundersökningen. Rörelsemätaren som påminner om en armbandsklocka bärs runt handleden i en vecka. Efter en vecka avslutades användningen av mätaren och mätaren och dagboken returnerades till THL i det bifogade returkuvertet. Returneringen var avgiftsfri. Deltagarna fick senare personlig respons om sin aktivitet och sömn under mätningsperioden.

Enkäten om dryckesvanor 2023

En del av dem som hade kallats till att delta i hälsoundersökningen inom Hälsosamma Finland kallades också till ytterligare undersökningar. En av dessa var Enkäten om dryckesvanor.
Enkäten om dryckesvanor har sina rötter i undersökningen om dryckesvanor som samlades in med åtta års mellanrum under åren 1968–2016. Med hjälp av resultaten får man mer information om mångfalden och förändringarna i finländarnas alkoholkonsumtion samt om sambandet mellan olika alkoholkonsumtionssätt med de olika dimensionerna inom hälsa.

Hur genomfördes enkäten?

I Enkäten om dryckesvanor genomfördes intervjuerna antingen per telefon eller på distans med hjälp av Teams-mötessystemet.

Avföringsundersökningen 2023

Som en del av undersökningen Hälsosamma Finland genomfördes också en Avföringsundersökning. Avföringsproverna som samlas in inom ramen för undersökningen är avsedda att användas i forskning om hur finländarnas tarmflora har förändrats under de senaste 20 åren. Undersökningen möjliggör också högkvalitativ finländsk forskning om kopplingar mellan tarmflora och hälsa. Forskningsdata kan i framtiden eventuellt utnyttjas också i utvecklingen av nya behandlingsformer.

Tarmmikrobernas mångfald och även enskilda mikrobarter har under de senaste åren kopplats ihop med människans matvanor och hälsa. Tidigare undersökningar har gett viktig information om tarmmikrobernas koppling till bland annat diabetes, blodtryckssjukdomar och fettlever. Vissa tarmmikrober har till och med visat sig vara kopplade till den förväntade livslängden.

Hur genomförs undersökningen?
I Avföringsundersökningen fick in ett avföringsprov hemma och fyllades i ett frågeformulär i samband med provet. Vid hälsoundersökningen ingick den utrustning som behövs för att samla in ett avföringsprov och mer detaljerade instruktioner om hur du samlades in och skickades provet.

Tandläkarkontrollen 2023

En del av dem som har kallats till att delta i hälsoundersökningen inom Hälsosamma Finland kallades också till ytterligare undersökningar. En av dessa var Munhälsoundersökningen. Undersökningen innefattade en tandläkarundersökning, en symtomenkät för mun, tänder och svalg (TMD-symtomenkät) samt en enkät om användningen av tjänster och den upplevda munhälsan. 

I Finland har man tidigare genomfört två undersökningar som representerar befolkningen och som omfattande utreder den kliniska mun- och tandhälsan: Mini-Finland på 1970-talet och Hälsa 2000 vid millennieskiftet. Munhälsoundersökningen är en fortsättning på dessa undersökningar. Resultaten från undersökningarna har utnyttjats i planeringen av mun- och tandvårdstjänster, i arbetet med att främja hälsan och i utarbetandet av bedömningar av utbildningsbehovet, vårdanvisningar och rekommendationer.

Vad gjordes vid kontrollen?
Under undersökningsbesöket undersökte tandläkaren munnens slemhinnor, sammanbitningen, tändernas och tandköttets skick, symtom i käklederna och tuggmusklerna samt eventuella löstagbara tandproteser. På en del orter tas också en panoramaröntgenbild av käkarna och tänderna.

Kontaktuppgifter

E-post: tervesuomi(at)thl.fi