Alkohol- och drogtestning av hälsovårdsskäl

Alkohol- och drogtestning görs i allmänhet i samband med diagnostiseringen av en sjukdom, vid uppföljningen av en behandling eller till exempel i samband med en överdos. Då ska testningen inte vara förknippad med sociala, ekonomiska eller rättsliga konsekvenser. 

Vid testning som görs av hälsovårdsskäl kan man i vissa begränsade fall använda ett enklare förfarande än vid annan alkohol- och drogtestning. Avvikelser från praxis enligt rekommendationerna ska dock alltid motiveras separat.

Inte alltid möjligt att förutse följderna av ett narkotikatest som görs av hälsovårdsskäl

Det finns dock situationer där också tester som ursprungligen gjorts av hälsovårdsskäl kan ha allvarliga sociala eller rättsliga konsekvenser för provgivaren. Eventuella följder av ett positivt testresultat kan till exempel vara att barnen omhändertas eller att vårdplatsen förloras. Därför ska man säkerställa att positiva resultat verifieras på ändamålsenligt sätt och att det i journalhandlingarna inte finns oklara anteckningar om overifierade positiva screeningresultat.

Redan vid minsta misstanke om att testresultatet nu eller i framtiden kan ha sociala eller rättsliga konsekvenser för patienten ska förfarandet därför vara det samma som vid testning i kontrollsyfte. 

Rekommendationerna beskriver ändamålsenliga narkotikatest 

Ändamålsenlig testpraxis beskrivs heltäckande i rekommendationerna, bland annat i den omfattande rekommendation som en expertgrupp utarbetade om narkotikatestning år 2008 (Moodi 2/2008) och i rekommendationen God medicinsk praxis (Huumeongelmaisten hoito) som innehåller ett avsnitt om narkotikatestning och ändamålsenliga förfaranden.   

THL bereder i samarbete med Valvira en rekommendation som beskriver ändamålsenliga förfaranden vid testning av narkotiska ämnen och vid behandlingen av resultat och deras betydelse inom hälso- och sjukvården. Rekommendationen är avsedd för all social- och hälsovårdspersonal som deltar i narkotikatestning av patienter eller drar slutsatser utgående från testresultat och för aktörer som bär ansvaret för att tillhandahålla och producera social- och hälsovårdstjänster. 

Läs också

Finas-logo

THL gör alkohol-, narkotika- och läkemedelsanalyser för missbrukarvården, hälso- och sjukvårdssektorn, företagshälsovården, polismyndigheterna och de judiciella myndigheterna.

THL:s ackrediterade kompetensområde (på finska)