Laboratorieundersökningar av apkoppsvirus

Denna anvisning är avsedd för laboratorier. Anvisningen är en rekommendation och är inte juridiskt förpliktande

Indikationer för provtagning

Provtagning är befogad om en person misstänks ha smittats av apkoppor. Tecken på apkoppor kan vara ett oförklarligt lokalt eller generaliserat makulopapulärt eller vesicopustulärt utslag, som vanligen utvidgas centrifugalt främst på extremiteterna och i ansiktet. Före eller samtidigt kan det förekomma lymfadenopati, feber, huvudvärk, ryggvärk och/eller trötthet. 

Största delen av fallen som förekommit i Europa på senaste tiden har konstaterats hos män som har sex med män. De första symtomen i fallen har varit lindriga eller så har det inte uppkommit några symtom alls. Hudförändringarna har först uppstått i genitalområdet och i perianalområdet. Smittofallen misstänks hänföra sig till internationella sammankomster i Europa.

Vi rekommenderar att prov tas om personen har en klinisk bild av det slag som nämns ovan (efter 1.3.2022) och inom de föregående 21 dygnen och dessutom

  • har varit i kontakt med en person som insjuknat i apkoppor eller 
  • har rest i ett område där apkoppor förekommer eller 
  • har haft flera sexpartner.

Provtagning kan också övervägas från fall till fall enbart utifrån en klinisk bild som passar in på apkoppor. 

Rekommenderade mikrobiologiska undersökningar vid misstanke om apkoppsvirus

Apkoppsviruset hör till släktet Orthopoxvirus. Vid misstanke om apkoppor ska orthopoxvirusdiagnostik begäras endast efter att en infektionsläkare har konsulterats. Provtagningen av den misstänkta apkoppssmittan ska meddelas till THL:s smittskyddsläkare på numret 029 524 8557 eller till e-postadressen tartuntatautilaakari(at)thl.fi.

Rekommenderade mikrobiologiska undersökningar

Innan prov skickas till laboratorieenheter för klinisk mikrobiologi ska deras diagnostikberedskap utredas.

Påvisning av Orthopoxvirus-DNA (begäran PoxPAK, KL nr 15392)

Metoden identifierar nukleinsyran i apkoppsviruset, men urskiljer den inte från andra orthopoxvirus. Ett positivt resultat säkerställs genom sekvensering.

Dessutom rekommenderar vi orthopoxvirus IgM- och IgG-antikroppsbestämningar (S-PoxAb, KL nr 4609). Parade serumprover med 2–4 veckors mellanrum. 

För påvisningsundersökningar av DNA tas alltid parallella prov som skickas från det undersökande laboratoriet för klinisk mikrobiologi till det virologiska laboratoriet vid THL:s enhet för mikrobiologisk expertis. 

Innan proverna skickas är det mycket viktigt att kontakta det undersökande laboratoriet för klinisk mikrobiologi. Kontaktuppgifter finns i slutet av anvisningen.

Som diagnostiskt prov tas prov av hudblåsor. Både pinnprov och hudbiopsiprov lämpar sig för provtagningen.

Virusodlingsundersökningar, även differentialdiagnostiska virusodlingar, ska endast utföras i laboratorier som uppfyller kriterierna för skyddsklass 3 (BSL-3). 

Skyddsnivåkrav för virusodling

Från fall till fall kan man efter att ha konsulterat en infektionsläkare göra andra differentialdiagnostiska bestämningar:

  • herpes simplex-virus
  • vattkoppor (varicella zoster-virus)
  • enterovirus
  • molluscum contagiosum-virus (mollusker)
  • syfilis (Treponema pallidum).

Laboratoriet som gör de nödvändiga analyserna inom klinisk kemi kontaktas på förhand.

Provtagning, packning och transport av prov

Provtagarna skyddar sig på samma sätt som den övriga vårdpersonalen (skyddsrock, skyddshandskar, andningsskydd FFP2/3, skyddsglasögon eller visir). 

Närmare information:

Anvisningar för förebyggande och bekämpning av infektioner

Sedvanliga skyddsåtgärder och skyddsklassificering

Provtagning

Provtagning av blåsa:

  • Från en skadad blåsa tas vätska med en steril dacron- eller nylonpinne.  Pinnen placeras i ett transportrör eller alternativt i ett fabriksrent plaströr i vilket cirka 1 ml steril koksaltlösning har tillsatts. 
  • För diagnostiken kan man också ta hudprov från flera färska eller torkade blåsor. Det är bra att ta hudbitar från blåsor på olika kroppsdelar. 
  • Hudproverna läggs i ett separat rör med transportvätska eller alternativt i ett fabriksrent plaströr i vilket cirka 1 ml steril koksaltlösning har tillsatts.   

Packning av prov

  • Packa proven på samma sätt som smittfarliga prov med hänsyn till gällande anvisningar.
  • Postens instruktion om sändning av laboratorieprover (PDF 197 kb) 
  • Placera varje provrör i en egen återförslutbar påse (t.ex. Minigrip-påse) eller i ett transportfodral av plast med skruvkork tillsammans med en absorberande dyna.
  • Lägg proven i en ny återförslutbar plastpåse eller i en styroxbehållare med lämpligt packningsmaterial, till exempel cellulosavadd.
  • Skriv ”apinarokkoepäily” på den återförslutbara plastpåsen.
  • Placera påsen/styroxlådan i en separat ytterförpackning, till exempel i en gul- och svartrandig kartong. Täta lådor för transport av prov finns hos leverantörer av sjukhus- och laboratoriematerial.
  • Förse ytterförpackningen med etiketterna UN3373 och BIOLOGINEN MATERIAALI, KATEGORIA B. 
  • OBS! Även differentialdiagnostiska prov ska packas och märkas på samma sätt så länge misstanken gäller. Transportförpackningen ska klart och tydligt märkas med ”INFEKTIOHÄLYTYS - POX-epäily”. Med hjälp av denna märkning öppnas provet på ett säkert sätt i det mottagande laboratoriet.
  • Om det diagnostiska provet och/eller apkoppsviruset eller apkoppsvirusodlingen skickas någonstans utanför Finland, ska försändelsen genomföras i enlighet med Kategori A, UN2814.

Transport av prov till laboratoriet

Prov ska skickas till det undersökande laboratoriet som kyltransporter (+4°C). 

För att minimera transportdröjsmål ska proven skickas till det undersökande laboratoriet genom specialarrangemang antingen med expresstransport eller med taxitransport. 

Det rekommenderas inte att proven skickas per post. 

Anvisningar om sjukhusets interna provtransporter ges av de berörda enheterna.

Mer information

THL, Avdelningen för hälsosäkerhet (under tjänstetid)

Niina Ikonen tfn 029 524 8413
Carita Savolainen-Kopra tfn 029 524 8884
THL/smittskyddsläkare tfn 029 524 8557

HUSLAB

Hannimari Kallio-Kokko tfn 050 427 0476

Laura Mannonen tfn 040 838 4009

Maija Lappalainen, överläkare, tfn 040 838 4004

Viruslaboratoriet (PCR-undersökningar), tfn 050 427 2127

Förfrågningar under jourtid (vardagar kl. 15.00–7.00 och veckoslut):
HUSLAB/Jourhavande laboratorieskötare inom virologi tfn 040 837 4010 eller tfn 040 837 4011
HUS jourhavande infektionsläkare tfn (09) 4711