Vanliga frågor om ebola
Hur kan man smittas av ebola?
Man kan smittas av ebola genom direkt kontakt med blod, uppkastning, avföring, urin, bröstmjölk eller saliv från en person som insjuknat i eller avlidit av ebola.
Ebola kan också smitta genom oskyddat sex med en insjuknad person eller en person som håller på att tillfriskna, ända upp till tre månader efter tillfrisknandet.
Man kan även få sjukdomen vid direkt kontakt med blod och andra sekret från ett djur – till exempel en apa, gorilla, antilop, piggsvin, gnagare eller fladdermus – som smittats eller avlidit av sjukdomen.
Dessutom kan smittan överföras inom hälso- och sjukvården vid hantering av föremål som nedsmutsats av sekret från insjuknade personer, till exempel nålar och sprutor som används i vården.
Ebola smittar inte via luften, vatten eller i allmänhet via mat. I Afrika kan ebola smitta via vilt. Myggor sprider inte heller ebola.
Hur dödligt är viruset?
Mer än 50 procent av alla smittade dör.
Dödligheten beror på virustypen och vid tidigare epidemier har den varierat mellan 25 och 90 procent. En snabbt påbörjad behandling kan avsevärt förbättra sannolikheten att bli frisk.
Hur dör ebolavirus?
Ebolavirus dör lätt av tvål och klorbehandling samt på torra ytor och i solljus.
Finns det vaccin mot ebola?
Det har tagits fram ett experimentellt vaccin mot ebola som gav mycket lovande resultat i fältundersökningar i Guinea 2015.
Vaccinet har använts i stor utsträckning för att bekämpa den pågående epidemin av ebola i Demokratiska republiken Kongo. Världshälsoorganisationen WHO har tillsvidare endast tillåtit användning av vaccinet i nödsituationer.
Kan husdjur eller produktionsdjur smittas av ebola?
Fruktfladdermöss betraktas som naturliga värdar för ebolaviruset. I ebolaområden kan viruset dessutom förekomma hos apor, gorillor, antiloper och piggsvin.
Man känner inte till att det afrikanska ebolaviruset som är farligt för människor skulle ha spridit sig via husdjur eller produktionsdjur.
Kan jag resa till ett land där en ebolaepidemi pågår?
I allmänhet är risken väldigt liten att en resenär smittas av ebola i områden där ebola förekommer.
En möjlig epidemi kan om den är omfattande öka risken. THL följer den internationella lägesbilden för smittsamma sjukdomar och får regelbundet information om förekomsten av ebola via ECDC och WHO.
Även om risken att en resenär smittas är liten, kan funktionsstörningar i trafiken och det övriga samhället under en epidemi medföra problem för resenärer.
WHO utfärdar i regel inte resebegränsningar för epidemiområden, eftersom det skulle försvåra arbetet med att bekämpa epidemin och de övriga samhällsfunktionerna på plats.
Hur kan jag skydda mig mot ebola?
Om det är nödvändigt att du reser till områden där en ebolaepidemi pågår ska du följa myndighetsanvisningarna och iaktta andra försiktighetsåtgärder:
- Tvätta händerna ofta och använd handsprit.
- Vidrör inte en frisk eller sjuk persons kroppssekret såsom blod, urin, saliv eller sperma eller föremål där sådana sekret kan finnas.
- Vidrör inte avlidna.
- Vidrör inte vilda djur och ät inte kött från vilda djur.
- Undvik lokala sjukhus där ebolapatienter vårdas.
Jag har återvänt från ett epidemiområde. Vad ska jag göra?
Observera hur du mår under 21 dagar.
Sök vård omedelbart om du
- får feber
- känner dig oförklarligt trött
- drabbas av diarré eller kräkningar
- får blödningar
- får kraftig huvudvärk.
Kontakta emellertid först sjukhuset per telefon och berätta om ditt resande.
Jag misstänker ebolasmitta. Vad ska jag göra?
Om du har återvänt från ett epidemiområde under de senaste 21 dygnen och du har symptom på ebola såsom
- feber
- oförklarlig trötthet
- diarré eller kräkningar
- blödningar
- kraftig huvudvärk
ska du först ta telefonkontakt med det närmaste centralsjukhuset eller universitetssjukhuset där det är möjligt att konsultera en infektionsläkare.
Om inget annat är möjligt kan du ringa det allmänna nödnumret 112 och be om råd. Symtomen kan också bero på någon annan tropisk sjukdom.
Har personer som smittats av ebola anlänt till Finland?
Nej, inte hittills.
Är det möjligt att resenärer som kommer från ett epidemiområde tar med sig ebola till Finland?
Det är möjligt att en smittsam ebolapatient dyker upp i Europa. Risken för att smittan förs vidare är dock liten i Europa, men inte helt utesluten.
I Finland håller bekämpningen av smittsamma sjukdomar en hög nivå: vi har beredskap att identifiera och isolera ett misstänkt ebolafall i ett tidigt skede.
Hur har hälso- och sjukvården i Finland förberett sig på en ebolaepidemi?
Hälso- och sjukvårdens verksamhetsanvisningar har uppdaterats. Personalen utbildas och sjukvårdsdistrikten tränar på verksamheten. Regionförvaltningsverken har skickat anvisningar till serviceproducenter inom den privata hälso- och sjukvården. Universitetssjukhusen har förberett sig på att vårda eventuella personer som insjuknat i ebola.
Vad gör THL, SHM och övriga myndigheter?
Institutet för hälsa och välfärd (THL) följer det internationella läget i fråga om smittsamma sjukdomar, gör riskbedömningar och deltar i arbetet med att upprätta anvisningar för hälso- och sjukvårdssystemet.
Vid behov tar Social- och hälsovårdsministeriet över ansvaret för den allmänna ledningen av en ebolasituation.
Utrikesministeriet utfärdar anvisningar till resenärer och anvisar humanitärt stöd till epidemiområdet. Även Inrikesministeriet och trafik- och kommunikationsmyndigheterna deltar i beredskapen.
Kan ebola spridas i Finland?
Ebola kan inte spridas till en omfattande epidemi i Finland.
Finland har god beredskap för att bekämpa smittsamma sjukdomar, även farliga sådana. Sjukhusen i Finland är förberedda på att identifiera och vårda personer som insjuknat i ebola.
Hur kan en ebolaepidemi stoppas?
Bekämpningen av en epidemi grundar sig på traditionella metoder, till exempel att
- intensifiera uppföljningen
- spåra och stoppa smittvägar
- isolera och behandla sjukdomsfall
- upplysa samhället och tillämpa säkra begravningsförfaranden.
Förutom traditionella bekämpningsmetoder kan ebolavaccin på särskilt beslut av WHO användas för att stoppa en epidemi.
Vaccinet är än så länge experimentellt, men det har använts i stor utsträckning för att bekämpa den pågående epidemin av ebola i Demokratiska republiken Kongo.