Vanliga frågor om BCG-vaccinationer
Rekommenderas vaccination av barn till föräldrar som arbetar inom hälso- och sjukvården?
Vaccination rekommenderas för barnet, om föräldern i sitt arbete i avsevärd grad utsätts för tuberkulos (t.ex. obduktionspersonal) eller MDR-tuberkulos. I övrigt är risken att insjukna i tuberkulos något större hos personer som arbetar inom hälso- och sjukvården än hos övriga finländare. Risken är dock inte så mycket större att den ger upphov till en betydande risk hos deras barn.
Tuberkulos har nyligen bekräftats hos en familjedagvårdares man. Borde dagbarnen vaccineras?
Om mannen bor i samma bostad som familjedagvårdaren, rekommenderas vaccination av barnen. Först måste man dock säkerställa att barnen inte redan har smittats.
Borde dagbarnen vaccineras, om tuberkulos konstateras hos en av daghemmets anställda?
Ja. Först måste man dock säkerställa att barnen inte redan har smittats.
Ges BCG-vaccination åt adoptivbarn om barnet kommer från ett land med betydande tuberkulosförekomst?
Vid vaccination av större barn iakttas samma principer som vid vaccination av nyfödda. Endast barn i riskgrupper vaccineras.
Om ett barn adopterats från ett land med betydande tuberkulosförekomst hör barnet till riskgruppen. Om ett under 7 år gammalt barn inte har fått BCG-vaccination i sitt födelseland, är det viktigt att barnet vaccineras barnet i Finland.
Om det är fråga om ett barn som fyllt 6 månader, görs ett IGRA- eller tuberkulintest före vaccinationen. Vaccinet ges endast om testresultatet är negativt.
Barnets mamma har tidigare vårdat sin egen mamma som haft tuberkulos. Ska barnet vaccineras?
Barnets mamma har tidigare exponerats för tuberkulos när hennes mamma insjuknat. Vaccination rekommenderas.
Föräldrarna vill att barnet ska få BCG-vaccination, men barnet hör inte till någon riskgrupp i det nationella vaccinationsprogrammet. Kan barnet ändå få vaccinet?
Om barnet inte löper verklig risk för att smittas av tuberkulos, ges inte vaccinet i det nationella vaccinationsprogrammet. Att föräldrarna vill låta barnet vaccineras utgör inte ensamt någon indikation för vaccination.
Vaccineras vuxna med BCG-vaccinet?
Personer över sju år vaccineras inte i Finland, eftersom det inte finns tydliga bevis för skyddseffekten vid vaccination i vuxen ålder.
Jag har råkat få BCG-vaccin i ögat? Vad ska jag göra?
Det räcker med att noggrant skölja ögat med vatten.
Om du har haft kontaktlinser vid vaccinationen, ska stabila linser som släpper igenom syre desinficeras i peroxidlösning i cirka en halvtimme och rengöras på normalt sätt före användning. Peroxidlösning fås hos optikern.
Mjuka linser ska kasseras.
En person som flyttar utomlands har fått BCG-vaccinet som barn. Personen har genomgått Mantoux-test och resultatet har varit negativt. Ska personen vaccineras?
Personen behöver inte omvaccineras. En del vaccinerade är tuberkulinnegativa, trots att de har ett skydd. I Finland vaccineras personer över sju år inte alls.
BCG-vaccinet har tydligen injicerats för djupt på rådgivningen, eftersom ingen blåsa har bildats. Lider vaccinationseffekten?
Effekten lider inte nödvändigtvis, men biverkningar, såsom varbildning och abscesser kan förekomma lättare.
BCG-injektionsstället utsöndrar var. Hur ska barnet vårdas?
Vid BCG-injektionsstället uppkommer normalt en bula efter 2–6 veckor och därefter ett sår som vanligen läks inom två månader. Såret efterlämnar ett ärr.
Om såret utsöndrar var, ska det täckas med ett torrt och luftigt förband. Om ett BCG-ärr utsöndrar i längre än två månader är det bra att visa det för en barnläkare. En anmälan om biverkning görs till Fimea.
En prematur fick BCG-vaccinet vid fem månaders ålder, trots att barnet endast vägde 2 900 g. Var barnet för litet?
Barnet var inte för litet för vaccination. Den rekommenderade viktgränsen är 2 500 g. Prematuritet är i sig inget hinder för vaccination.
BCG-ärret hos ett barn utsöndrar var varannan månad. Först bildas en sårskorpa och därefter utsöndras var i ungefär en vecka. Under den tid som var utsöndras förekommer ibland också feber. Vad ska jag göra?
Om injektionsstället utsöndrar var klart över två månader är det skäl att visa ärret för en läkare. Abscess kan kräva kirurgiskt dränage. Symtomet ska anmälas som vaccinationsbiverkning till Fimea.