Utkomstskydd

När du håller på med arbetsverksamhet i rehabiliteringssyfte får du din utkomst i form av antingen arbetslöshetsförmån eller utkomststöd. Dessutom får du antingen kostnadsersättning eller sysselsättningspenning. Du har också rätt till reseersättning.

När du får arbetslöshetsförmån

Om du får arbetslöshetsdagpenning eller arbetsmarknadsstöd betalas de ut under tiden du deltar i arbetsverksamhet i rehabiliteringssyfte. 

Utöver arbetslöshetsförmån får du kostnadsersättning för de dagar du har deltagit i arbetsverksamhet i rehabiliteringssyfte. Kostnadsersättningen är 9 euro. Om du deltar i arbetsverksamhet i rehabiliteringssyfte fyra dagar i veckan får du 36 euro.

Kostnadsersättningen betalas ut även om det har gjorts avdrag på din arbetslöshetsförmån eller om den har blivit jämkad.

Kostnadsersättningen betalas inte ut om din arbetsinkomst eller socialförmån är så stor att någon arbetslöshetsförmån inte betalas ut.

För att du ska kunna få arbetslöshetsförmån och kostnadsersättning måste din arbetsansökan vara i kraft. Du måste också ansöka om arbetslöshetsförmån från FPA eller din arbetslöshetskassa. Gör en anmälan om arbetslöshetstiden där du reder ut hur många dagar du deltar i arbetsverksamhet i rehabiliteringssyfte och hur länge arbetsverksamheten pågår.

När du inleder arbetsverksamhet i rehabiliteringssyfte meddelar kommunen TE-byrån om det. TE-byrån ger å sin sida FPA eller arbetslöshetskassan ett utlåtande om att förutsättningarna för att du ska få arbetslöshetsförmån uppfylls.

När du får utkomststöd

Om du får utkomststöd betalas det ut under perioden för arbetsverksamhet i rehabiliteringssyfte. Därtill får du sysselsättningspenning för de dagar du har deltagit i arbetsverksamheten.

Sysselsättningspenningen är 9 euro. Om du till exempel deltar i arbetsverksamhet i rehabiliteringssyfte fyra dagar i veckan får du 36 euro i sysselsättningspenning. Sysselsättningspenningen påverkar inte utkomststödet.

Reseersättningar

Du har rätt att få reseersättning för de resekostnader som orsakas av att du deltar i arbetsverksamhet i rehabiliteringssyfte. Reseersättningen betalas ut enligt det förmånligaste färdsättet.

Om det är nödvändigt att använda ett eget fordon för att det till exempel saknas lämpliga kollektivtrafikförbindelser, kan ersättningar betalas ut för det.

Om du får utkomststöd påverkar inte reseersättningen utkomststödet.

Om du är ung och saknar utbildning

Om du är under 25 år och saknar utbildning kan du få utkomststöd eller arbetslöshetsförmån. Det finns dock en del undantag när det gäller unga.

Om du är under 18 år och saknar utbildning som ger yrkesfärdigheter har du inte rätt till arbetslöshetsförmån.

Du förlorar din rätt till arbetslöshetsförmån om 

  • du är under 25 år och
  • saknar yrkesutbildning
  • du inte har ansökt om minst två studieplatser till studier som inleddes under föregående hösttermin.

Du förlorar också din rätt till arbetslöshetsförmån om

  • du själv har gjort något som lett till att du inte får en studieplats
  • du inte tar emot en studieplats
  • du inte inleder utbildningen eller
  • avslutar utbildningen utan giltig orsak.

I allmänhet gäller skyldigheten att ansöka om studieplats studier som inleds på hösten. Det går dock att komma överens om något annat i din aktiveringsplan.

Om du av ovan nämnda orsaker får utkomststöd i stället för arbetslöshetsförmån, kan grunddelen sänkas med högst 20 procent.

Du måste alltså ansöka om studieplats för att få behålla din arbetslöshetsförmån. Det går dock att komma överens om ersättande åtgärder i din aktiveringsplan om det finns en giltig orsak till det. Sådana orsaker är till exempel

  • problem med hälsan
  • inlärningssvårigheter
  • språkkunskaper eller
  • speciell inriktning på särskilda studier.

Även i dessa situationer måste du uppfylla din aktiveringsplan för att behålla rätten till arbetslöshetsförmån.