Olycksfall bland äldre

Befolkningen åldras snabbt och olycksfall bland äldre är ett folkhälso- och säkerhetsproblem.

Lagstiftningen och de nationella programmen utgör en stabil grund för arbetet med att förebygga olycksfall och olyckor bland äldre. Kommunernas välfärdsberättelser och välfärdsplaner borde utnyttjas mer än i dag för att främja den förebyggande verksamheten samt välfärden, hälsan och funktionsförmågan. 

De vanligaste olycksfallen bland äldre personer är fallolyckor, vägtrafikolyckor, förgiftningar och drunkningar. Säkerhet från barndom till ålderdom – Program för förebyggande av olycksfall i hemmen och på fritiden 2021–2030 lyfter dessutom fram brandsäkerhet samt de anhöriga och närstående som främjare av säkerheten när det kommer till att skydda äldre mot olycksfall.

I programmet fastställs mål för förebyggandet av olycksfall och åtgärder i anslutning till dem. Många äldre personer bor på serviceboende med heldygnsomsorg eller får stöd av hemvården, och därför är det viktigt att beakta även dessa aktörers perspektiv på främjandet av säkerheten. 

Läs mer om Säkerhet från barndom till ålderdom – Program för förebyggande av olycksfall i hemmen och på fritiden 2021–2030

Innehållet på denna sida:

Fallolyckor

Fallolyckor är den vanligaste typen av olycksfall bland äldre och den vanligaste olycksplatsen är hemmet. Fallolyckor kan leda till olika skador, såsom höftfrakturer, och hos äldre personer är följderna av fallolyckor allvarligare än hos yngre åldersgrupper. Varje år dör cirka tusen personer i Finland till följd av ett fall. 

Förebyggande åtgärder är centrala för att förebygga fallolyckor. Den äldre personens fallrisk bedöms systematiskt och förebyggande åtgärder inriktas individuellt. De bästa resultaten uppnås i multiprofessionell verksamhet där man också samarbetar med klienten och klientens närstående.

UKK-instituuttis Utvärdering av fallolyckor 
FRAT-indikator (pdf 106 kt)
 

Förgiftningar

Äldre personer är sårbara för förgiftningar, eftersom en normal dos av läkemedel för vuxna kan orsaka skador hos äldre personer på grund av de förändringar som sker i kroppen när man åldras.

Hos äldre personer blir också problem med läkemedelsintag vanligare och i synnerhet för personer med minnessjukdom kan det vara svårt att ta rätt läkemedel i rätt tid och med rätt dosering. Äldre personer använder dessutom ofta rikligt med läkemedel, som i kombination med alkoholkonsumtion kan leda till skadliga effekter. Etanol är den vanligaste orsaken till förgiftning hos äldre personer.

Vägtrafikolyckor

Äldre personers trafiksäkerhet förbättras genom att man utvecklar deras säkerhet när de rör sig med bil, cykel och till fots. Körförmågan har en betydande roll för den äldre personens livskvalitet, åtkomst till hälso- och sjukvårdstjänster och upprätthållande av sociala band. Med hjälp av tillgänglighetsanpassade rutter kan man i sin tur underlätta för äldre personers att röra sig på egen hand. 

Särskild uppmärksamhet ska fästas vid hur åldersförändringar, sjukdomar och medicinering påverkar trafiksäkerheten. De anhöriga har en viktig roll i främjandet av äldre personers trafiksäkerhet. Dessutom ska personer inom social- och hälsovården informeras om till exempel den fysiska funktionsförmågans betydelse för trafiksäkerheten.

Drunkningar

Antalet drunkningar bland personer över 65 år har ökat under de senaste åren och vid en internationell jämförelse drunknar många äldre i Finland.

Åldersförändringar, sjukdomar och medicinering försämrar de äldres vattensäkerhet. Genom att upprätthålla rörelseförmågan samt träna styrka och balans ökar man säkerheten för den som rör sig i, vid och på vatten. Dessutom måste man fästa uppmärksamhet vid användningen av säkerhetsutrustning.

Brandsäkerhet

En god funktionsförmåga tryggar den äldre personens boendesäkerhet. Det är bra om den äldre personen till exempel kan ta sig ut ur bostaden tillräckligt snabbt vid en brand. Brandsäkerheten kan förbättras med säkerhetsteknik såsom spisvakter och brandvarnare. 

För att främja brandsäkerheten och förebygga brännskador och dödsfall på grund av brand krävs samarbete mellan flera olika experter vid sidan av den äldre personens egna åtgärder och de närståendes åtgärder. Särskild uppmärksamhet bör fästas vid personer med minnessjukdomar.

Anhöriga och närstående som främjare av säkerheten

De anhörigas och närståendes samt frivilligas säkerhetskompetens spelar en central roll för att äldre personer ska kunna fortsätta bo tryggt hemma, men den ökar också den äldres trygghet inom boendeservicen och heldygnsomsorgen.

Anhöriga och närstående behöver träning, utbildning och handledning för att främja säkerheten. En av förutsättningarna för att stöd för närståendevård av en officiell närståendevårdare ska beviljas är att man genom säkerheten i hemmiljön kan minska risken för olycksfall för närståendevårdaren och vårdtagaren.

Faktablad: Trygg läkemedelsbehandling för äldre – närståendevårdare

Säkerheten inom heldygnsomsorgen och hemvården

Social- och hälsovårdspersonalen sörjer för säkerheten inom heldygnsomsorgen och hemvården.

Man förbättrar säkerheten genom att tillämpa säkerhetsledning, upprätthålla en sund säkerhetskultur, sköta om det egna välbefinnandet, beakta klientens perspektiv, sörja för säkerheten i förväg, förebygga tryckskador och fallolyckor, hålla en god hygien, förebygga eldsvådor, identifiera riskerna i miljön, rapportera tillbud samt kommunicera och sprida information på ett smidigt sätt.

Dessutom är det viktigt att säkerheten tillgodoses multiprofessionellt och i samarbete med klienten och hans eller hennes närstående.

Källor

Korpilahti m.fl. (red). Säkerhet från barndom till ålderdom: Program för förebyggande av olycksfall i hemmen och på fritiden 2021–2030. SHM:s publikationer 2021:18.

Saarsalmi O. & Koivula R. Näkökulmia sosiaalihuollon palvelujen turvallisuuteen. THL 2017. (sammandrag på svenska)