Iäkkäiden tapaturmat
Suomen väestö ikääntyy nopeasti. Iäkkäiden henkilöiden tyypillisimmät tapaturmat ovat kaatumiset ja putoamiset, tieliikenneonnettomuudet, myrkytykset ja hukkumiset. Omaisten, läheisten ja vapaaehtoisten toiminta on merkittävää iäkkäiden oman toiminnan ohella iäkkäiden arjen turvallisuuden varmistamisessa.
Erityisesti kaatumisten ehkäiseminen on iäkkäiden henkilöiden turvallisen elämän varmistamiseksi ensiarvoisen tärkeää. Turvallisesti kaiken ikää – koti- ja vapaa-ajan tapaturmien ehkäisyn ohjelmassa 2021–2030 on kirjattuna yhteensä 29 toimenpidettä iäkkäiden henkilöiden tapaturmien ehkäisemiseksi.
Iäkkäiden tapaturmien ehkäisy on osa kuntien ja hyvinvointialueiden hyvinvointikertomustyötä
Lainsäädäntö ja kansalliset ohjelmat antavat vahvan perustan iäkkäiden tapaturmien ja onnettomuuksien ehkäisytyölle. Kuntien ja hyvinvointialueiden hyvinvointikertomuksia ja -suunnitelmia tulisi hyödyntää nykyistä enemmän ennaltaehkäisevän toiminnan sekä hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistämisessä.
Iäkkäiden tapaturmien ehkäisemiseen kuntia ja hyvinvointialueita kannustaa tuleva hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen valtionosuuden lisäosa eli HYTE-kerroin.
Lue lisää:
HYTE-kerroin – kannustin kunnille (Kaatumisiin ja putoamisiin liittyvät hoitojaksot)
HYTE-kerroin – kannustin hyvinvointialueille (Lonkkamurtumat)
Tässä osiossa
- Kaatumiset ja putoamiset
- Myrkytykset
- Tieliikenneonnettomuudet
- Hukkumiset
- Paloturvallisuus
- Omaiset ja läheiset turvallisuuden edistäjinä
- Turvallisuus ympärivuorokautisessa hoidossa ja kotihoidossa
Lähteet
Huhta J. & Karppanen S. Kohti ikäystävällistä yhteiskuntaa. Iäkkäiden henkilöiden palvelujen uudistamistyöryhmän raportti. STM raportteja ja muistioita 2020:16.
Korpilahti ym. (toim) Turvallisesti kaiken ikää: Koti- ja vapaa-ajan tapaturmien ehkäisyn ohjelma 2021–2030 sekä selvitys kustannuksista. STM julkaisuja 2020:30.
Yhteystiedot
Riitta Koivula
kehittämispäällikkö
puh. 029 524 8437
[email protected]