Kvalitetsregistrens måendemätare

I kvalitetsregistren samlas uppgifter om social- och hälsovårdstjänsterna och vården. Största delen av uppgifterna uppkommer inom social- och hälsovården yrkesutbildade personer gör anteckningar vid klient- och patientmöten. Sådana uppgifter är till exempel diagnoser och resultat av laboratorieprov. För uppföljningen av tjänsternas och behandlingarnas kvalitet behövs, utöver de uppgifter som vårdpersonalen har dokumenterat, även information om klientens mående och behandlingens effekter som klienterna och patienterna själva har rapporterat. Sådana uppgifter är till exempel resultat från PROM-mätare (Patient Reported Outcome Measures) som beskriver patientens eget mående eller symtom.  

Måendemätarna är standardiserade enkäter med vilka patienten till exempel bedömer sin livskvalitet, sina symtom, sin funktionsförmåga och sinnesstämning eller hur väl hen upplever att hen klarar sig med sin sjukdom. Måendemätarna kan vara antingen allmänna eller sjukdomsspecifika.

  • Allmänna eller generiska måendemätare används för att mäta livskvaliteten, funktionsförmågan och måendet på en allmänt plan i olika patientgrupper och bland hela befolkningen.
  • De sjukdomsspecifika mätarna har planerats för uppföljning av en viss sjukdom och för att lätt få fram information om förändringar i hälsan och funktionsförmågan hos den aktuella patientgruppen. 

Preliminär riktlinje – den allmänna måendemätaren i THL:s kvalitetsregister är EQ-ED-5L

En allmän måendemätare som används gemensamt på riksnivå främjar den nationella jämförbarheten av information om effektiviteten och hjälper till att identifiera objekt för att förbättra vården.

I THL:s kvalitetsregisterverksamhet gjordes under 2021–2023 en utredning på basis av vilken tre mätare valdes till kandidater för den allmänna måendemätaren:

  • EQ-5D-5L (EuroQol 5-Dimensions 5-Levels)
  • PEI (Patient Enablement Instrument)
  • WHODAS 2.0 (WHO Disability Assessment Schedule), mätare med 12 frågor

Av dessa tre mätare valde THL:s kvalitetsregister EQ-5D-5L som primär allmän måendemätare. En fråga i PEI-mätaren har gett god användarerfarenhet av primärvården, där användningen av den också rekommenderas. Användningen av WHODAS 2.0-mätaren rekommenderas särskilt inom rehabiliteringstjänster för att komplettera EQ-5D-5L eller till och med, efter övervägande, ersätta den. 

EQ-5D-5L valdes till primär allmän måendemätare bland annat på basis av följande egenskaper:

  • Mätaren har endast fem frågor, vilket belastar respondenterna mindre än andra alternativa mätare
  • Mätaren används omfattande internationellt och den är känd, vilket gör det möjligt att jämföra uppgifter mellan olika länder
  • Kvalitetsjusterade levnadsår (Quality Adjusted Life Years, QALY) som beräknas med mätaren möjliggör kostnadseffektivitetsanalyser.
     

Det slutliga beslutet om mätaren kommer att fattas på basen av användarerfarenheter 

Under 2024–2026 utvidgas användningen av EQ-5D-5L-mätaren i kvalitetsregisterverksamheten. Det är också viktigt att diskutera med aktörerna inom social- och hälsovården om användningen av mätaren och nyttan med den. En omfattande bedömning görs av användarerfarenheterna och på basen av den fattas beslut om den slutgiltiga mätaren som åtföljs av en rekommendation om hur den ska användas.  

Så här valdes den allmänna måendemätaren

Arbetet med att välja mätare inleddes i THL:s kvalitetsregisterprojekt 2021 enligt den modell som beskrivs i THL:s koncept för information om arbets- och funktionsförmåga.

Työ- ja toimintakykytiedon konsepti (Konceptet för uppgifter om arbets- och funktionsförmåga) Länk till en annan webbplats.

  • I augusti–december 2021 gjordes en kartläggning av de allmänna måendemätare som används nationellt och internationellt
  • I februari–augusti 2022 valdes ett begränsat antal mätare som utvärderades (bl.a. tillförlitlighet, reproducerbarhet och kompetens). 
  • I augusti–september 2022 genomfördes en remissrunda om de utvalda mätarna. 
  • I oktober 2022 föreslogs tre mätare för fortsatt granskning.
  • I februari–maj 2023 samlade man in information om användningen av mätarna och forskningsresultat om dem, samt kartlade förutsättningarna för att ta i bruk mätaren
  • Under webbinariet som hölls i juni 2023 informerades om den preliminära riktlinjen för mätaren. Riktlinjer för THL:s kvalitetsregister för generiska PROM-mätare (Youtube-video). Öppnas i en ny flikLänk till en annan webbplats.

Processen för val av mätare presenteras på en poster: One for all, all for one : Reaching for consensus on choosing one generic PROM for all National Clinical Quality Registers in Finland Öppnas i en ny flikLänk till en annan webbplats.

Mer om ämnet

PROM-mätare på THL:s webbplats om funktionsförmåga

 

Mer information

Liisa Penttinen
utvecklingschef 
tfn 029 524 6094
[email protected]