Trygga alltid klientens säkerhet i en akut våldssituation.
- Gör en riskbedömning av våldet och gör upp en säkerhetsplan.
- Ta reda på om det är tryggt för klienten att återvända hem. Ordna vid behov plats på skyddshem. Ta också hand om de övriga familjemedlemmarnas, särskilt barnens, akuta säkerhet och behov av hjälp.
- Hänvisa klienten till en läkarmottagning om det är fråga om akut fysiskt eller sexuellt våld. Om klienten berättar om skador som våldet orsakat, se till att personen besöker en läkarmottagning och att skadorna dokumenteras noggrant där. Se också till att gravida klienter besöker moderskapspolikliniken vid behov.
- Om klienten berättar att det förekommer våld i hemmet just nu och att det finns minderåriga barn där, ska du berätta att du har en skyldighet att göra en barnskyddsanmälan.
- Om klienten är gravid ska du göra en föregripande barnskyddsanmälan.
- Uppmuntra klienten att göra en polisanmälan eller be om klientens samtycke till att göra det. Berätta att en polisanmälan och till exempel en ansökan om besöksförbud ibland kan vara det enda sättet att trygga klientens säkerhet.
- Berätta för klienten att en polisanmälan inte är ett krav för att få annan hjälp. Brottsofferjouren (RIKU) erbjuder hjälp och råd om straffprocessen, vid behov även anonymt.
- Om klienten inte är beredd att ta emot hjälp just nu eller har svårt att göra det, ska du sänka tröskeln för att söka hjälp på nytt. Ge klienten kontaktuppgifter till olika instanser som erbjuder hjälp samt ytterligare information om våld i nära relationer och dess effekter. Boka en ny tid åt klienten.
Planera och genomför akuta åtgärder men även andra nödvändiga åtgärder.
- Utred klientens och familjens behov av vård och hjälp.
- Gör upp en helhetsplan tillsammans med klienten.
- Kom på förhand överens om vilken instans som ansvarar för åtgärderna och tjänsterna som helhet.
Barnskyddsanmälan (Handbok för barnskyddet)