MARAK - multiprofessionell riskbedömning

MARAK är en multiprofessionell metod för riskbedömning och för att hjälpa offret vid allvarligt våld i parrelationen. MARAK samlar de myndigheter och organisationer som arbetar med att hjälpa offret och samordnar stödet till offret. Det finns MARAK-arbetsgrupper på tiotals orter i Finland.

MARAK består av systematisk riskbedömning av våld. Om risken är förhöjd, hjälper en multiprofessionell arbetsgrupp offret. Arbetsgruppen utarbetar en multiprofessionell plan vars syfte är att förbättra offrets säkerhet.

Vem är MARAK avsedd för?

MARAK är avsedd för personer som upplever våld i parrelationen eller lever under hot om våld. Våld i parrelationen kan vara fysiskt, psykiskt eller sexuellt. MARAK kan också används för att hantera fall av hedersrelaterat våld. Våldsutövaren kan vara en nuvarande eller tidigare make/maka eller partner.

Vad är målet med MARAK?

Målet är att våldet i parrelationen och hotet om det ska upphöra. Offret får hjälp av yrkesutbildade personer och myndigheter så enkelt och så snabbt som möjligt.

Faser i MARAK-arbetet

  1. Offret underrättar en yrkesutbildad person eller myndighet om våld eller hot om våld som han eller hon utsatts för.
  2. Offret diskuterar sin situation konfidentiellt med en yrkesutbildad person eller en myndighet. Under samtalet fyller man i checklistan för riskbedömning. 
  3. Om det finns en hög risk för våld, hänvisas fallet med offrets samtycke till den lokala MARAK-arbetsgruppen för behandling.
  4. Arbetsgruppen utarbetar en säkerhetsplan för offret. Offret får en stödperson under processen.

Fördelar med MARAK

  • Det multiprofessionella arbetet ger yrkespersonen en ny uppfattning om hur yrkespersoner inom olika branscher och myndigheter kan hjälpa våldsoffer. 
  • Arbetet minskar arbetsmängden, eftersom det blir mindre dubbelarbete och det är lättare att utbyta information mellan yrkespersonerna och myndigheterna. 
  • Arbetet ger direkt respons om huruvida våldsoffret har fått den hjälp och det stöd som behövs.
  • Offret får hjälp snabbare. Den multiprofessionella arbetsgruppen planerar hur offrets säkerhet kan förbättras.

MARAK-blanketter

Checklistan för riskbedömning (MARAK), samtyckesblanketterna och den personliga säkerhetsplanen finns på vår webbplats.
Blanketter för registrering och kartläggning av våld

MARAK-utbildning

THL koordinerar MARAK-modellen och ibruktagandet av den i Finland. MARAK-modellen används på 38 orter i Finland. Nedan finns material som stöd för ibruktagandet av MARAK-modellen.

Anvisningar för yrkespersoner inom olika branscher