Susanna Raulio
Nimi: Susanna Raulio
Virkanimike: Erikoistutkija
Puh: 029 524 8574
Sähköposti: [email protected]
Asiantuntemus
- ruokapalvelut
- terveys- ja hyvinvointierojen sosioekonomiset determinantit, erityisesti ruokatottumukset ja ravitsemus
- ravitsemussuositukset
Päätehtävät
- ruokapalveluiden kehittäminen ja seuranta, asiantuntija- ja tutkimustehtävät
- Elintavat ja ravitsemus -aihesivuston aihekoordinaattori
- ravitsemuspolitiikkatehtävät
- Best-ReMaP-hankkeen työpaketti 7
- Ruoka-askel -hankkeen asiantuntija- ja tutkimustehtävät
Koulutus
- 2011, filosofian tohtori, kansanterveystiede, Helsingin yliopisto
- 1999, elintarviketieteiden maisteri, ravitsemustiede, Helsingin yliopisto
- 2016, johtamisen erikoisammattitutkinto, Omnia aikuisopisto
Työkokemus
- 2012–, erikoistutkija, THL
- 2002–2011, tutkija, THL
- 1999–2002, suunnittelija, Elintarvikevirasto
Käynnissä olevat projektit
- Joukkoruokailun kehittäminen ja seuranta
- Best-ReMaP -hanke (työpaketti 7) (EU)
- Ruoka-askel -hanke (Suomen Akatemia)
- Kattava kouluruoka ja välkyt välipalat -hanke (VNK)
- Korkeakouluopiskelijoiden ruokailusuosituksen päivitystyö (VRN)
Edustukset
- Korkeakouluopiskelijoiden ruokailusuositustyöryhmä (VRN)
- Ravitsemusasiantuntija-lehden neuvottelukunta
- VRN:n Kunta- ja maakuntaopas -työryhmä
- VRN:n sidostyöryhmä
- MMM:n Elintarvikelainsäädännön ja valvonnan jaoston alainen kuluttajainformaatio -työryhmä
- MMM:n Elintarvikelainsäädännön ja valvonnan jaoston alainen ravitsemus-työryhmä
- Sosiaalilääketieteen yhdistys ry:n hallitus
- Ammattikeittiöosaajat ry:n johtokunta
Julkaisuja
Väitöskirja
Raulio Susanna (2011). Lunch eating patterns and their social and work-related determinants. Study of Finnish employees. THL Research 68/2011. Helsinki.
Tieteelliset artikkelit
- Mäki P, Ikonen R, Hedman L, Raulio S, Laatikainen T. Ylipainon ja elintapojen yhteys selittyy osittain nuoren sosioekonomisilla tekijöillä. Suomen Lääkärilehti 16/2021 vsk 76.
- Vieux F, Privet L, Georges Soler L, Irz X, Ferrari M, Sette S, Raulio S, Tapanainen H, Hoffmann R, Surry Y, et al. More sustainable European diets based on self-selection do not require exclusion of entire categories of food. Journal of Cleaner Production, Elsevier, 2020, 248, pp.1-10.
- Raulio S, Ali-Kovero K, Tapanainen H, et.al (2017) Potential Effects of Heart Symbol Compliant Foods on Nutrient Intake. J Nutrition Health Food Sci 5(2):1-8.
- Raulio S, Erlund I, Männistö S, Sarlio-Lähteenkorva S, Sundvall J, Tapanainen H, Vartiainen E, Virtanen SM. Successful nutrition policy: improvement of vitamin D intake and status in Finnish adults over the last decade. European Journal of Public Health, Volume 27, Issue 2, April 2017, Pages 268–273
- Prättälä R, Lallukka T, Levälahti E, Mäki-Opas T, Männistö S, Paalanen L, Raulio S, Suominen S, Vasankari T. From margarine to butter: predictors of changing bread spread in an 11-year population follow-up. Public Health Nutrition 2016;19(9):1707–17.
- Raulio S, Hyvärinen H, Virtanen SM. Suomalaisten D-vitamiinitilanne korjaantumassa. Lääkärilehti 2015;70:1411–4.
- Ovaskainen M-L, Tapanainen H, Raulio S, Männistö S, Pakkala H, Paturi M, Helldan A, Virtanen S, Vartiainen E. Finravinto-tutkimus: Kovan rasvan käyttö kasvoi selvästi vuosina 2007–2012 (pdf 237, 64 kt). Suomen Lääkärilehti 2014;69:1067–72.
- Raulio S, Roos E, Prättälä R. Sociodemographic and work-related variation in employees’ lunch eating patterns. International Journal of Workplace Health Management 2012;5(3):168-80.
- Raulio S, Roos E. Työaikaisen aterioinnin väestöryhmäerot ja yhteys ruokavalion laatuun. Sosiaalilääketieteellinen Aikakauslehti 2012;49(2):140–7.
- Raulio S, Roos E, Prättälä R. School and workplace meals promote healthy food habits. Public Health Nutrition 2010;13(6A):987–92.
- Raulio S, Ovaskainen M-L, Roos E, Prättälä R. Food use and nutrient intake at worksite canteen or in packed lunches at work among Finnish employees. Journal of Foodservice 2009;20:330–41.
- Raulio S, Roos E, Mukala K, Prättälä R. Can working conditions explain differences in eating patterns during working hours? Public Health Nutrition 2008;11:258–70.
- Raulio S, Roos E, Rahkonen O, Prättälä R. Twenty year trends of workplace lunches in Finland. Food Service Technology 2005;5(4):57–66.
- Raulio S. Ravitsemuksellisesti täydennettyjen elintarvikkeiden käyttö ja sen taustatekijät suomalaisilla aikuisilla. Suomen Lääkärilehti 2003;58(14):1685–8.
- Suojanen A, Raulio S, Ovaskainen ML. Liberal fortification – the risks? A study relating to Finland. Journal of Epidemiology and Community Health 2002;56:259–64.
- Ovaskainen ML, Raulio S, Valsta L, Virtanen M, Vartiainen E. Sydäninfarktin sairastaneiden, diabeetikoiden ja korkeariskisten ruokavalio suomalaisessa aikuisväestössä. Suomen Lääkärilehti 2000;55(38):3787–94.
Monografiat
- Tilles-Tirkkonen T, Jalkanen H, Laitinen A, Paronen E, Huhtala M, Jämsén P, Raulio S, Rautiainen T, Rantakari N. Kattava koululounas ja välkyt välipalat - Koulupäivän aikainen ruokailu tänään ja huomenna. Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja 2021:31.
- Somersalo L, Raulio S, Kaartinen N, Kuusio H. Ravitsemus. Teoksessa: Ulkomaalaistaustaisten terveys ja hyvinvointi Suomessa. FinMonik-tutkimus 2018–2019. Kuusio H, Seppänen A, Jokela S, Somersalo L, Lilja E (toim.). THL – Raportti. 1/2020.
- Finnish Institute for Health and Welfare, Kaartinen N, Tapanainen H, Reinivuo H, Pakkala H, Aalto S, Raulio S, Männistö S, Korhonen T, Virtanen S, Borodulin K, Koskinen S and Valsta L, 2020. The Finnish National Dietary Survey in Adults and Elderly (FinDiet 2017). EFSA supporting publication 2020:EN-1914. 26 pp. doi:10.2903/sp.efsa.2020.EN-1914.
- Lehtimäki J, Koskela I-M, Kuusipalo H, Aulake M, Raulio S, Virtanen S, Paloniemi R. Monimuotoinen luonto tukee lasten terveyttä muuttuvassa ympäristössä. Teoksessa: Maapallon tulevaisuus ja lapsen oikeudet (pdf 6,44 Mt). Helsinki 2020.
- Valtion ravitsemusneuvottelukunta, THL. Vireyttä seniorivuosiin: ikääntyneiden ruokasuositus. Helsinki 2020.
- Kuusipalo H, Raulio S. Energiajuomat ja lasten terveys. Onko laille myyntikiellosta perusteita (pdf 353,61 kt)? THL 2019.
- Valtion ravitsemusneuvottelukunta, OPH, THL. Hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä ruokailusta: ruokailusuositus ammatillisiin oppilaitoksiin ja lukioihin. Helsinki 2019.
- Raulio S, Tapanainen H, Kaartinen N, Valsta L. Ateriointi. Teoksessa: FinRavinto 2017-tutkimus. THL. Helsinki 2018.
- Valtion ravitsemusneuvottelukunta, OPH, THL. Terveyttä ja iloa ruoasta - varhaiskasvatuksen ruokailusuositus. Helsinki 2018.
- Valve R, Itkonen I, Huhtala M, Jämsén P, Mertanen E, Mäkeläinen P, Paavola S, Raulio S, Suominen M ja Tuikkanen R. Ikäihmisten ruokapalvelut muuttuvassa toimintaympäristössä -hankeraportti. Valtioneuvoston selvitys ja tutkimustoiminnan julkaisusarja 73/2018.
- Raulio S, Nelimarkka K, Tapanainen H, Kuusipalo H, Virtanen S. Koulujakeluhanke. Työpaperi 25/2018. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Helsinki.
- Valsta L, Männistö S, Tapanainen H, Sääksjärvi K, Kaartinen N, Raulio S, Lundqvist A. 6.3 Ruokatottumukset. Terveys, toimintakyky ja hyvinvointi Suomessa 2017 - FinTerveys 2017 -tutkimus. THL. Helsinki 2018.
- Nelimarkka K, Raulio S, Saarela A-M, Kantala J, Laatikainen T. Minä valitsen ja ympäristö tukee - Asiakkaiden ruokavalinnat henkilöstöravintolassa. Työpaperi 4/2018. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Helsinki.
- Valtion ravitsemusneuvottelukunta, OPH, THL. Syödään ja opitaan yhdessä – kouluruokailusuositus. Helsinki 2017.
- Vikstedt T, Raulio S, Helakorpi S, Jallinoja P, Prättälä R. Työaikainen ruokailu Suomessa 2008–2010. Ruokapalveluiden seurantaraportti 4. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Raportti 23. Helsinki 2012.
- Vikstedt T, Raulio S, Puusniekka R, Prättälä R. Suomalaisnuorten kouluaikainen ateriointi. Ruokapalveluiden seurantaraportti 5. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Raportti 22. Helsinki 2012.
- Vikstedt T, Raulio S, Prättälä R, Joukkoruokailutyöryhmä. Julkisten ruokapalveluiden ravitsemuslaatu. Hankintailmoitusrekisteri tarkastelussa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen raportteja 18/2011, Helsinki.
- Sosiaali- ja terveysministeriö. Joukkoruokailun kehittäminen Suomessa. Joukkoruokailun seuranta- ja kehittämistyöryhmän toimenpidesuositus. Sosiaali- ja terveysministeriön julkaisuja 2010:11, Helsinki.
- Roos E, Ovaskainen M-L, Raulio S, Pietikäinen M, Sulander T, Prättälä R. Dietary habits. In: Palosuo H ym. (ed). Health inequalities in Finland. Trends in socioeconomic health differences 1980−2005. Publications of Ministry of Social Affairs and Health 9/2009. Helsinki. p.149–58.
- Alden-Nieminen H, Raulio S, Männistö S, Laitalainen E, Suominen M, Prättälä R. Ikääntyneiden suomalaisten ateriointi - Ruokapalveluiden seurantaraportti 3. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen raportteja 7/2009, Helsinki.
- Roos E, Ovaskainen M-L, Raulio S, Pietikäinen M, Sulander T, Prättälä R. Ruokatottumukset. Teoksessa: Palosuo H ym. (toim). Terveyden eriarvoisuus Suomessa. Sosioekonomisten terveyserojen muutokset 1980−2005. Sosiaali- ja terveysministeriön julkaisuja 23/2007. Helsinki. ss.149–58.
- Raulio S, Pietikäinen M, Prättälä R ja joukkoruokailutyöryhmä. Suomalaisnuorten kouluaikainen ateriointi. Ruokapalveluiden seurantaraportti 2. Kansanterveyslaitoksen julkaisuja B26/2007.
- Raulio S, Mukala K, Ovaskainen M-L, Lahti-Koski M, Sirén M, Prättälä R. Työaikainen ruokailu yli 15-vuotiailla. Teoksessa:Lahti-Koski M, Sirén M. Ravitsemuskertomus 2003. Kansanterveyslaitoksen julkaisuja B4/2004. pp.43–7.
- Raulio S, Mukala K, Ovaskainen M-L, Lahti-Koski M, Sirén M, Prättälä R. Työaikainen ruokailu Suomessa. Kolmen valtakunnallisen seurantatutkimuksen tuloksia. Kansanterveyslaitoksen julkaisuja B3/2004.
- Raulio S, Nurttila A. Elintarvikkeiden täydentäminen foolihapolla – mallinnettu saanti suomalaisilla aikuisilla. Elintarvikeviraston julkaisuja 11/2001.
- Raulio S, Nurttila A, Mannonen L. Adding phytosterols and -stanols to food – modelling the amount received by Finnish adults. Publications of the National Food Agency 10/2000.
- Raulio S, Nurttila A, Mannonen L. Kasvisterolien ja -stanolien lisääminen elintarvikkeisiin - mallinnettu saanti suomalaisilla aikuisilla. Elintarvikeviraston julkaisuja 7/2001.
- Raulio S, Suojanen A. Elintarvikkeiden täydentäminen kalsiumilla – hyödyt ja haitat Suomessa. Elintarvikeviraston Tutkimuksia 11/2000.
Yleistajuiset julkaisut
- Raulio S, Lyytikäinen A. Etätyö muuttaa arjen ruokarutiineja. THL blogi 2021.
- Tilles-Tirkkonen T, Jalkanen H, Laitinen A, Paronen E, Huhtala M, Jämsén P, Raulio S, Rautiainen T, Rantakari N. Policy Brief: Tulevaisuuden kouluruokailu – Vahvempaa yhteistyötä ja tasavertainen mahdollisuus välipaloihin (pdf 737 kB). Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan artikkelisarja 8/2021.
- Lyytikäinen A, Raulio S. Koululaisten ja opiskelijoiden ravitsemus. Duodecim terveyskirjasto.
- Sarlio S, Lyytikäinen A, Raulio S, Virtanen S. Ravitsemussitoumusjärjestelmällä laadukkaampaa ruokaa ja vastuullisia toimintatapoja. Kohti terveellistä ja kestävää ruokavaliota. Duodecim 2020;136:117–9.
- Tanja Tilles-Tirkkonen, Henna Jalkanen, Aija Laitinen ja Susanna Raulio: Koulupäivän aterioilla kohti terveyttä - Miten toteutuu ravitsemuksellisesti riittävä kouluateria? Blogi: Tieto käyttöön!, 2020.
- Raulio S, Mäki P, Ikonen R. Aamupala ja koululounas antavat puhtia koulutyöhön – tutuista asioista on hyvä muistuttaa. THL blogi 2020.
- Mäki P, Raulio S, Kuusipalo H. Elintarvike- ja kaupan alalla avaimet lasten hyvän ravitsemuksen edistämiseen. THL blogi 2020.
- Kivelä A, Kuusipalo H, Raulio S. Luonnon monimuotoisuus ja ihmisen terveys kulkevat käsi kädessä. THL blogi 2019.
- Kivelä A, Kuusipalo H, Raulio S, Paloniemi R, Koskela I-M, Kaljonen M, Lahti L, Silvennoinen K, Virtanen S, Haahtela T. Luonnosta terveyttä lapsille. Ravitsemusasiantuntija 3/2019.
- Raulio S. Laadukkaampaa ruokaa ja parempaa terveyttä ikääntyneille – indikaattoreita päätöksen teon tueksi. Ravitsemusasiantuntija 1/2019.
- Raulio S, Mäki P, Kuusipalo H. Kaikki syömään, koululounas on katettu! THL blogi 2018.
- Kuusipalo H, Raulio S, Mäki P. Energiajuomistako energiaa? – Vastuu lasten terveydestä ja jaksamisesta on aikuisilla. THL blogi 2018.
- Raulio S. Kouluruoka maistumaan yhteistyöllä. Ravitsemusasiantuntija 4/2018.
- Raulio S. Kouluruokailun kehittäminen vaatii yhteistyötä. Ravitsemuskatsaus 2/2018.
- Raulio S, Tapanainen H, Kuusipalo H, Virtanen S. Mitä löytyy koululaisten tarjottimilta? Tutkimuksesta tiiviisti 21, syyskuu 2018. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Helsinki.
- Raulio S, Nelimarkka K, Tapanainen H, Kuusipalo H. Koulujakelu. Ravitsemusasiantuntija 2/2018.
- Raulio S, Erlund I, Männistö S, Sarlio-Lähteenkorva S, Tapanainen H, Sundvall J, Vartiainen E, Virtanen S. FINRISKI -tutkimus: Työikäisten suomalaisten D-vitamiinitasot nousseet. Tutkimuksesta tiiviisti 32, lokakuu 2017. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Helsinki.
- Laatikainen T, Mäki P, Raulio S. Palasteltaisiinko terveyden edistämisen tavoitteet? THL blogi 2017.
- Raulio S. Ruokapalvelut terveellisen ruokailuympäristön mahdollistajana. Ravitsemusasiantuntija 3/2017.
- Raulio S. Kasvisten ja hedelmien kulutuksessa positiivinen suuntaus. Elintarvike ja terveys 3/2017.
- Mäki P, Raulio S, Männistö S, Kuusipalo H, Laatikainen T. Syödään ja opitaan yhdessä - uudistetut kouluruokailusuositukset. Kotitalous-lehti 1/2017.
- Mäki P, Jousilahti P, Männistö S, Raulio S, Ståhl T, Laatikainen T. Kunta päättää: Ravitsemus, liikunta ja lihavuuden ehkäisy kuntalaisten arjessa. THL – Päätösten tueksi 1/2017
- Raulio S, Tapanainen H, Männistö S, Valsta L, Vartiainen E, Virtanen S. Ravitsemuksessa eroja koulutusryhmien välillä – Finravinto 2012 -tutkimuksen tuloksia. Tutkimuksesta tiiviisti 26, joulukuu 2016. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Helsinki.
- Roivas K, Raulio S, Laatikainen T, Saarela A-M, Kantala J, Ahtiainen R. ”Tää on päivän pääateria” Lounasruoalla edistetään terveyttä ja hyvinvointia. AmmattikeittiöOsaaja 4/2016.
- Mäki P, Raulio S, Männistö S, Borodulin K, Laatikainen T. Haaste toimijoille – voidaanko yhteistyöllä kaventaa väestöryhmien välisiä eroja lihavuuden yleisyydessä? Ravitsemusasiantuntija 3/2016.
- Raulio S, Mertanen E. Eriarvoisuus joukkoruokailussa. Ravitsemusasiantuntija 3/2016.
- Ovaskainen M-L, Männistö S, Tapanainen H, Raulio S, Virtanen SM, Peltonen M. Aikuisten ruokavaliossa tarvitaan terveyttä edistäviä muutoksia. Tutkimuksesta tiiviisti 35, marraskuu 2015. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Helsinki.
- Mäki P, Tammelin T, Raulio S, Laatikainen T. Ravinnosta ja liikunnasta koululaisille terveyttä ja hyvinvointia. LIITO-lehti 4/2015.
- Raulio S. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos seuraa kouluruokailua. Elintarvike ja Terveys 2014;28(1):16–9.
- Raulio S, Ovaskainen M-L, Laatikainen T, Männistö S, Vartiainen E, Virtanen S. Tyydyttyneen rasvan saanti suomalaisilla aikuisilla: Finravinto 2012 -tutkimus. Tutkimuksesta tiiviisti 11/2014. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Helsinki.
- Vartiainen E, Laatikainen T, Tapanainen H, Ovaskainen M, Raulio S, Virtanen S. Vähähiilihydraattinen ruokavalio ja veren kolesteroli. Tutkimuksesta tiiviisti 1/2014. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Helsinki.
- Raulio S. Finravinto 2012 -tutkimus – Suomalaisten ruokavaliossa monenlaisia muutoksia. Ravitsemuskatsaus 2013;(2):10–1.
- Raulio, S, Ovaskainen M-L, Tapanainen H, Paturi M, Virtanen S, Helldán A. Ruokavalio entistä rasvaisempi, kovan rasvan osuus kasvanut - Finravinto 2012 -tutkimuksen tuloksia. Tutkimuksesta tiiviisti 4, lokakuu 2013. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Helsinki.
- Raulio S. Henkilöstöravintolassa nautittu lounas tukee terveellisiä ruokavalintoja. Espoo Catering: Uutisia Sinulle 2013;(1):7–8.
- Kara A, Mertanen E, Raulio S. Ruokapalveluiden kilpailuttaja: osaatko vaatia ravitsemuslaatua? AmmattikeittiöOsaaja 2013;1:28–30.
- Raulio S. Lämmintä ruokaa työpaikalla – henkilöstöravintoloiden käyttö ja käyttäjät. Ravitsemuskatsaus 2011;(2):29.
- Raulio S. Henkilöstöravintola - useiden etuoikeus, harvempien hyödyntämä. Bolus 2011;(3):10–3.
- Vikstedt T, Raulio S, Prättälä R. Ruoan ravitsemuslaatu harvoin kriteerinä julkisissa ruokapalvelu- ja elintarvikehankinnoissa. AmmattikeittiöOsaaja 2011;(3):16–7.
- Raulio S. Lämmintä ruokaa työpaikalla ja koulussa, ruokapalveluiden käyttö ja käyttäjät. Elintarvike ja terveys 2008;22 (5-6):22–5.
- Raulio S. Suomalaisten työaikainen ateriointi. Fidalainen 2008;(3):10
- Raulio S. Kouluruoka maistuu useimmille – syömättömyys yhteydessä nuorten elintapoihin ja kouluviihtyvyyteen. Kansanterveys 2008(2):21.
- Raulio S. Kouluruoan syömättä jättäminen yhteydessä nuorten elintapoihin ja kouluviihtyvyyteen. Ravitsemuskatsaus 2007(2):16–7.
- Raulio S. Lämmin ateria työpaikalla. Hiidenkivi 2007(6):11–3.
- Raulio S. Laadukasta lounasruokaa kaikille. Kansanterveys 2007(2):25.
- Raulio S. Laadukas lounas jokaiselle. Työ Terveys Turvallisuus 2006(12):46.
- Prättälä R, Raulio S. Eating outside home. In:Nutrition in Finland. National Public Health Institute, Helsinki 2006.pp.21–2.
- Raulio S. Joukkoruokailun seurantaa – miksi ja miten? Henkilöstöravintoloissa syödään usein ja valitaan terveellistä ruokaa. Kotitalous 2005;(4):13.
- Raulio S. Elintarvikkeiden täydentäminen – kansanterveyden vai myynnin edistämistä? Elintarvike ja terveys 2005;(1):48–53.
- Raulio S. Korkeasti koulutetut lounastavat yleisemmin henkilöstöravintolassa. Kehittyvä Elintarvike 2004;(2):46–7.
- Raulio S. Ajankohtaista tietoa työaikaisesta ruokailusta. Työterveyslääkäri 2004;(1):58–9.
- Raulio S. Kuka täydennettyjä elintarvikkeita käyttää ja miksi? KAARI pellolta pöytään 2003;(3):25.
- Raulio S. Suomalaisten ruoka on riittävän rautaista. KAARI pellolta pöytään 2002;(6):21.
- Raulio S. Elintarvikkeiden täydentäminen raudalla – mallinnettu saanti suomalaisilla aikuisilla. Elintarvikeviraston julkaisuja 7/2002.
- Raulio S. Täydennetyt elintarvikkeet – kuka niitä tarvitsee? Kunnallislääkärilehti 2002;17(5):27–9.
- Raulio S. Suomalaisruoka sisältää riittävästi foolihappoa. KAARI pellolta pöytään 2002;(2):20–1.
- Raulio S. Kasvisterolien mallinnettu saanti suomalaisilla aikuisilla. Elintarvikevalvonta 2001;(6):15–6.
- Raulio S. Kalsiumia mehuista, leivästä ja karamelleista – miten arvioida kokonaissaantia? Kehittyvä Elintarvike 2001;5:8–9 (korjaus Kehittyvä Elintarvike 2001;6:34).
- Nurttila A, Raulio S. Liian vähän – liikaa – sopivasti? - miten arvioida ravitsemuksellista täydentämistä? Elintarvikevalvonta 2001(4):8–11.
- Raulio S. Tuoretta tietoa suomalaisten ravitsemuksesta – neljäs ravitsemuskertomus ilmestyi. Elintarvikevalvonta 2001(2):24–5.