Kaksostutkimus biopankissa
Suomalainen kaksoskohorttitutkimus
Helsingin yliopiston keräämä kaksostutkimusaineisto on Suomen laajin aiheeseen liittyvä näytekokoelma. Kaksostutkimuksen tarkoituksena on selvittää terveyteen ja sairastuvuuteen liittyviä ympäristötekijöitä ja perintötekijöitä suomalaisissa kaksosissa. Tutkimus on ollut käynnissä jo yli 40 vuoden ajan ja kaikkiaan aineistossa on yli 15 000 henkilön näytteet sekä monenlaista tutkimusten yhteydessä kerättyä tietoa.
Kaksostutkimusaineisto koostuu laajoista kyselytutkimuksista, jotka toteutettiin seurantatutkimuksena, sekä yksittäisten lisätutkimusprojektien yhteydessä kerätyistä tiedoista, mittaustuloksista sekä biologisista näytteistä ja näytemäärityksistä. Seurantatutkimusaineisto koostuu nk. vanhemmasta kaksoskohortista (ennen vuotta 1958 syntyneet kaksosparit) ja nuoremmasta kaksoskohortista (1974–1979 ja 1983–1987 syntyneet kaksosparit). Seurantaa tehtiin molemmissa kohorteissa vähintään neljä eri kertaa. Ensimmäiset kyselyt tehtiin v. 1975. Lisätutkimuksiin osallistujat valittiin seurantakyselyiden ja/tai rekisteritietojen perusteella. Tutkimusaineistoon on kerätty näytteitä ja tietoja myös kaksosten perheenjäsenistä. Aineistoon kuuluu myös identtisyysmäärityksiä varten kerättyjä näytteitä.
Tutkimuksessa on yhdistetty epidemiologian, genetiikan, kliinisen lääketieteen ja psykologian tutkimusmenetelmiä, joilla pyritään selvittämään eri tekijöiden osuutta ja niiden keskinäisiä vuorovaikutuksia henkilön ominaisuuksissa ja tautien synnyssä.
Tutkimusaineiston siirto biopankkiin
Helsingin yliopiston kaksoskohorttitutkimuksen tutkimusaineisto, joka kerättiin ennen 31.5.2017, siirrettiin THL Biopankkiin 21.12.2018 käyttämällä biopankkilain 13 § sallimaa julkista tiedonantomenettelyä.
Julkinen tiedonanto: Helsingin yliopiston Kaksostutkimusaineistot
Biopankkiin siirrettiin jokaisesta osallistujasta DNA-näyte sekä siitä määritettyä genomitietoa. Biopankkiin siirrettiin henkilötietojen lisäksi tietoja terveydestä ja terveyteen vaikuttavista tekijöistä, joita tutkimuksessa on kerätty kyselylomakkeilla, haastatteluilla ja mittauksilla. Biopankkiin siirretään vaiheittain myös näytteistä määrityksissä syntynyttä tietoa (esim. geenien ilmentymiseen liittyvää tietoa ja laboratoriomittauksia). Biopankissa näytteitä ja tietoja voidaan hyödyntää Kaksostutkimuksen ohella myös biopankkitutkimuksissa, joilla pyritään ehkäisemään sairauksia ja kehittämään uusia hoitomuotoja.
Lue lisää vanhojen tutkimusaineistojen siirtämisestä biopankkiin
31.5.2017 jälkeen Kaksostutkimukseen osallistuneiden henkilöiden näytteitä on siirretty THL Biopankkiin vain, mikäli he ovat antaneet myös kirjallisen biopankkisuostumuksensa THL Biopankkiin.
Lue lisää näytteenantajan oikeuksista
Kiitos osallistujille!
Arvokasta Kaksostutkimuksen aineistoa ei olisi voitu koota, ilman osallistuneiden henkilöiden myönteistä suhtautumista tutkimukseen. Tutkijat haluavat lämpimästi kiittää kaikkia osallistuneita, sillä he ovat ratkaisevalla tavalla myötävaikuttaneet tutkimustyön onnistumiseen.