SETTI-syövänehkäisytutkimus biopankissa
SETTI-syövänehkäisytutkimus (ATBC-tutkimus)
SETTI-syövänehkäisytutkimuksen tutkimusaineisto kerättiin Kansaterveyslaitoksen (nykyinen THL) ja Yhdysvaltain kansallisen syöpäinstituutin (National Cancer Institute, NCI) yhteistyönä vuosina 1984–1993. Tutkimukseen osallistui lähes 30 000 tupakoivaa 50–69-vuotiasta suomalaista miestä.
Tutkimuksen ensisijaisena tavoitteena oli seurata, voidaanko keuhkosyöpää ja muita syöpiä ehkäistä beetakaroteeni- ja/tai E-vitamiinivalmisteilla (alfatokoferoli). Siksi SETTI-tutkimus tunnetaan myös nimellä ATBC-tutkimus (englanniksi Alpha-Tocopherol, Beta-Carotene Cancer Prevention Study). Tutkittavat jaettiin satunnaisesti neljään ryhmään sen mukaan mitä vitamiinivalmistetta he saivat: 1) beetakaroteeni, 2) E-vitamiini, 3) beetakaroteeni + E-vitamiini ja 4) plasebo. Tutkittavien terveydentilaa seurattiin tutkimuskäynneillä noin 6 vuoden ajan. Tutkimuskäynneillä tutkittavista otettiin keuhkojen röntgenkuva, mitattiin pituus, paino, verenpaine, pulssi ja näkökyky. Tutkimuskäynneillä kerättiin myös veri- ja varpaankynsinäytteitä. Lisäksi tietoja kerättiin kyselylomakkeilla ja haastatteluilla mm. koulutuksesta, tupakoinnista, lääkityksistä, terveydentilasta, ammattihistoriasta sekä ravinnosta.
SETTI-tutkimuksessa kerätty aineisto on ainutlaatuinen ja kansainvälisestikin yksi merkittävimmistä oman alansa aineistoista. Aineistosta on julkaistu yli 450 tieteellistä artikkelia, jotka käsittelevät syövän ehkäisyä ja syntyä sekä merkkitekijöitä syövän aikaisen vaiheen havainnointiin ja optimaaliseen hoitoon.
Tutkimusaineiston siirto biopankkiin
SETTI-syövänehkäisytutkimuksen tutkimusaineisto siirrettiin THL Biopankkiin 31.12.2019 biopankkilain 13 § sallimalla henkilökohtaisella tiedonantomenettelyllä, jolloin kaikkia elossa olevia, SETTI-tutkimukseen osallistuneita henkilöitä tiedotettiin biopankkisiirrosta kirjeitse. Kaikki tutkimuksessa kerätyt näytteet ja tiedot (poislukien röntgenkuvat) siirrettiin biopankkiin, mikäli tutkittavat eivät kieltäneet siirtoa.
Biopankissa tätä arvokasta tutkimusaineistoa voidaan hyödyntää laajemmin biopankkitutkimuksissa, joilla pyritään ehkäisemään sairauksia ja kehittämään uusia hoitomuotoja. THL Biopankki haluaa kiittää SETTI-tutkimuksen osallistujia aktiivisesta osallistumisesta biopankkitoimintaan.
Lue lisää vanhojen tutkimusaineistojen siirtämisestä biopankkiin
Kiitos osallistujille!
Arvokasta SETTI-tutkimusaineistoa ei olisi voitu koota, ilman osallistuneiden henkilöiden myönteistä suhtautumista tutkimukseen. Tutkijat haluavat lämpimästi kiittää kaikkia osallistuneita, sillä he ovat ratkaisevalla tavalla myötävaikuttaneet tutkimustyön onnistumiseen.