Terveys 2000- ja 2011-tutkimukset biopankissa

Terveys 2000- ja 2011-tutkimukset ovat vuosina 2000 ja 2011 toteutetut suomalaista aikuisväestöä edustavat seurantatutkimukset. Tutkimusten avulla on saatu luotettava ja monipuolinen kuva suomalaisten terveydestä ja siihen vaikuttavista tekijöistä sekä näiden muutoksista.

Terveystarkastuspaikkaa osoittava kyltti kadulla.

Laaja-alainen tutkimus työikäisten ja iäkkään väestön terveydestä

Terveys 2000- ja 2011-tutkimusten päätavoite on tuottaa kattava ajankohtainen kuva työikäisen ja iäkkään väestön terveydestä, toimintakyvystä ja niiden muutoksista. Tutkimuksessa selvitettiin erilaisten terveysongelmien yleisyyttä ja syitä sekä niihin liittyvän hoidon, kuntoutuksen ja avun tarvetta.

Tutkimus toteutettiin vuosina 2000–2001 80 alueella (yhden tai useamman kunnan muodostamilla terveyskeskusalueilla), joilla tutkittaviksi valittiin satunnaisotannalla yhteensä 10 000 henkilöä. Tutkimukseen kutsuttiin myös vuosina 1978–1980 toteutettuun Mini-Suomi-terveystutkimukseen osallistuneita henkilöitä. 30-vuotiaille ja sitä vanhemmille tutkimukseen osallistuville tehtiin terveyshaastattelu ja terveystarkastus, johon kuului muun muassa sydänsähkökäyrä (EKG) ja verenpaineen mittaus, hammastarkastus, näön ja kuulon tarkastus sekä muita toimintakykymittauksia, lääkärin tutkimus, mielenterveyshaastattelu sekä laboratoriomäärityksiä. 18–29-vuotiaat osallistuivat vain haastattelututkimukseen. Lisäksi kaikilta osallistujilta kerättiin tietoja kyselylomakkeilla. Alaotoksille tehdyissä syventävissä tutkimuksissa kartoitettiin muun muassa verenkiertoelimistön ja suun terveyttä ja mielenterveyttä.

Vuosina 2011–2012 toteutettiin seurantatutkimus, johon kutsuttiin kaikki elossa olevat Terveys 2000-tutkimuksen osallistujat sekä uusi otos nuoria aikuisia. Tutkimukseen kuului terveystarkastus, terveyshaastattelu ja kyselylomakkeita. Terveystarkastus toteutettiin 59 paikkakunnalla ja siihen sisältyi muun muassa EKG ja verenpaineen mittaus, näön tarkastus sekä useita muita toimintakykymittauksia. Terveystarkastuksessa otettiin myös verinäytteitä, joista tehtiin laboratoriomäärityksiä. Alaotoksille tehdyissä syventävissä tutkimuksissa kartoitettiin esimerkiksi liikuntaa, suun terveyttä ja migreeniä.

Ainutlaatuista tietoa väestön hyvinvoinnista

Terveys 2000- ja 2011-tutkimukset ovat Suomessa ja kansainvälisesti ainutlaatuinen väestön hyvinvointitutkimus, joka tarjoaa merkittävää tietoa suomalaisen väestön terveydestä ja siihen vaikuttavista tekijöistä.

Hankkeessa arvioidaan aikuisten terveydentilan kehittymistä ja kehitysnäkymiä vertaamalla tutkimuksen tuloksia aikaisempiin, esimerkiksi Mini-Suomi-terveystutkimuksen tietoihin. Vertailujen perusteella laaditaan myös arvioita terveyspalvelujen ja terveysturvan tarpeista ja niiden kehitysnäkymistä väestön ikääntyessä.

Väestön terveydestä tarvitaan välttämättä tällaisia luotettavia, monipuolisia tietoja, jotta tulevaisuudessa osattaisiin kohdentaa erilaisia palveluja ja etuuksia kansalaisten tarpeita vastaaviksi. Näiden aineistojen perusteella ratkaistaan, miten suomalaisten terveys‑ ja muitakin palveluja kehitetään. Jotta päätökset perustuisivat oikeaan tietoon kansalaisten tarpeista, on tärkeää, että tiedot on saatu mahdollisimman monista otokseen valituista henkilöistä.

Tutkimusaineiston siirto biopankkiin

Terveys 2000- ja 2011-tutkimusaineistot siirrettiin THL Biopankkiin 26.5.2015 käyttämällä biopankkilain 13 § sallimaa julkista tiedonantomenettelyä.
Julkinen tiedonanto: Terveys 2000 ja Terveys 2011 -tutkimukset

Lue lisää vanhojen tutkimusaineistojen siirtämisestä biopankkiin

Kiitos osallistujille!

Terveys2000- ja 2011 aineistoja ei olisi voitu koota, elleivät tutkimukseen kutsutut henkilöt olisi suhtautuneet tutkimukseen myönteisesti ja uhranneet aikaansa osallistumalla terveystarkastuksiin. Tutkijat haluavat lämpimästi kiittää kaikkia osallistuneita, sillä he ovat ratkaisevalla tavalla myötävaikuttaneet tutkimustyön onnistumiseen. Ilman tutkittavien arvokasta panosta tämä kaikkien suomalaisten terveyden ja hyvinvoinnin kohentamisen kannalta tärkeä tutkimus ei olisi onnistunut.

Lisätietoja

Lue lisää Terveys 2000- ja 2011-tutkimuksista