Autoklinikan terveystutkimukset biopankissa

Autoklinikka oli Kansaneläkelaitoksen perustama liikkuva tutkimusyksikkö, joka teki terveystarkastuksia eri puolilla Suomea 1960-luvulta 1980-luvun alkuun. Terveystarkastukset toteutettiin neljän tutkimusauton voimin. Niiden sisälle oli rakennettu tutkimusasema röntgenlaitteineen ja laboratorioineen. Autoklinikan terveystarkastuksiin osallistui aikanaan noin 100 000 suomalaista.

Autoklinikka-busseja.

Seulontatoiminnasta kansanterveyden seurantaan

Liikkuvassa tutkimusyksikössä tehtiin terveystarkastuksia eri puolilla Suomea kolmessa väestötutkimuksessa. Ensimmäistä päävaihetta (1966–72) kutsutaan Autoklinikan moniseulontatutkimukseksi ja toista vaihetta (1973–76) sen uusintatutkimukseksi.

Tarkoituksena oli löytää väestöstä yleisiä sairauksia jo ihan niiden alkuvaiheessa, kun asianomainen henkilö ei niistä vielä tiennyt. Toiminnalla haluttiin parantaa hoitoa, lievittää sairauksien oireita sekä estää työkyvyttömyyttä. Samalla saatiin tutkimustietoa sairauksien yleisyydestä eri osissa maata ja eri väestöryhmissä.

Moniseulontatutkimukseen osallistui kaikkiaan 57 000 suomalaista 31 paikkakunnalla. Heistä 19 500 tutkittiin uudelleen 12 paikkakunnalla.

Mini-Suomi-tutkimus (1977–81) oli kolmas päävaihe. Se oli tarkoitettu Suomen kansallisen terveysseurantajärjestelmän perustaksi. Tavoitteena oli tutkia monipuolisesti ja luotettavasti väestön terveyttä, hoidon tarvetta ja toimintakykyä. Tutkimuksen kohteina olivat yleiset kansansairaudet: verenkierto-, hengitys- sekä tuki- ja liikuntaelinten sairaudet sekä mielenterveyden häiriöt. Tutkimus toteutettiin 40 alueella ympäri maata ja se kohdistui yli 30-vuotiaita suomalaisia edustaneeseen 8 000 henkilön otokseen.  

Mini-Suomi-tutkimus on edelleen 2000-luvulla edelläkävijän asemassa Euroopassa terveysseurantamenetelmiä kehitettäessä. Sittemmin toteutetut vastaavat väestötutkimukset nimeltä ”Terveys 2000” ja ”Terveys 2011” ovat tuottaneet arvokasta tietoa kansanterveyden kehityksestä.  Näissä käytettiin pitkälti samoja menetelmiä kuin Mini-Suomi-tutkimuksessa.
Terveys 2000- ja 2011 -tutkimukset

Monipuolinen terveystarkastus

Tutkimukseen kuului esitietojen hankkiminen, terveystarkastus sekä tarvittaessa jälkitutkimus. Autoklinikan terveystarkastuksessa otettiin muun muassa virtsa- ja verinäytteet, mitattiin verenpaine, tehtiin yksityiskohtainen ravintohaastattelu sekä otettiin leposydänsähkökäyrä ja rintakehän röntgenkuva.

Mini-Suomi-tutkimus oli monipuolisempi: terveystarkastukseen kuului myös muun muassa hammastutkimus, spirometria eli keuhkojen toimintakykytutkimus, käsien röntgentutkimus ja lihasvoimamittauksia.

Seulonnoissa saatujen tulosten perusteella keskimäärin noin joka kolmas tutkituista kutsuttiin jälkitutkimukseen, johon liittyi lääkärintarkastus. Samalla hoitoa tarvitsevat tutkittavat saivat lääkäriltä ohjeita tai lähetteen jatkohoitoon.

Arvokas näytekokoelma

Aineisto koostuu tutkittavien terveystarkastuksessa antamista tiedoista ja näytteistä, sekä terveyttä koskevista seurantatiedoista yli 40 vuoden ajalta. Veri- ja virtsanäytteistä tehtiin välittömästi perusmääritykset: hemoglobiini, hematokriitti ja punasolujen määrä verestä, sekä sokeri, valkuainen ja veri virtsasta. Yhteensä 51 500 tutkitun verinäytteistä eroteltuja seerumi- ja plasmanäytteitä säilytetään pakastettuna ja niitä käytetään edelleen. Näytevarasto on osoittautunut kansainvälisestikin poikkeuksellisen arvokkaaksi.

Näytteitä käytetään tieteellisiin tutkimuksiin, joiden tavoitteena on uusien analyysimenetelmien avulla selvittää kansansairauksien syitä. Viime kädessä tämä tutkimustoiminta tähtää sairauksien ehkäisyyn.

Tieteellinen menestystarina

Autoklinikan terveystutkimus näytevarastoineen ja kansallisista rekistereistä saatavine seurantatietoineen on tuottanut vuosikymmenten saatossa yli 300 tieteellistä alkuperäisartikkelia kansainvälisiin lehtiin ja lähes 50 väitöskirjaa. Näistä tohtoreista osa on kehittynyt alansa johtaviksi asiantuntijoiksi. Työ jatkuu yhä ja vireillä on useita väitöskirjatutkimuksia.

Tutkimusaineiston siirto biopankkiin

Autoklinikkatutkimuksen aineistot siirrettiin THL Biopankkiin 26.5.2015 käyttämällä biopankkilain 13 § sallimaa julkista tiedonantomenettelyä.
Julkinen tiedonanto: Autoklinikka

Lue lisää vanhojen tutkimusaineistojen siirtämisestä biopankkiin

Kiitos osallistujille!

Autoklinikan aineistoa ei olisi voitu koota, elleivät tutkimukseen kutsutut henkilöt olisi suhtautuneet tutkimukseen myönteisesti ja uhranneet aikaansa osallistumalla terveystarkastuksiin. Tutkijat haluavat lämpimästi kiittää kaikkia osallistuneita, sillä he ovat ratkaisevalla tavalla myötävaikuttaneet uraauurtavan tutkimustyön onnistumiseen.

Lisätietoja

Lue lisää Autoklinikan terveystutkimuksista