Migreenitutkimus biopankissa

Migreenitaudin geenitutkimuksen tavoitteena on tunnistaa migreeniin, päänsärkyyn, niiden oireisiin ja niihin liittyvien kroonisten sairauksien riskitekijöihin liittyviä geenimuutoksia.

Migreeni esiintyy kohtauksittain, ja kohtauksen voi laukaista useat erilaiset ympäristötekijät, kuten stressi, väsymys ja erilaiset aistiärsykkeet. Tutkimuksissa on myös havaittu migreenille altistavia perintötekijöitä ja taipumus migreeniin vaikuttaa esiintyvän perheittäin. Alttiuteen kuitenkin tarvitaan useita geenimuutoksia, sillä yksittäisen geenimuutoksen vaikutus on tavallisesti pieni.

Migreenitutkimuksessa kerätty tutkimusaineisto on tietääksemme maailman suurin migreeniperheaineisto. Näytteen tutkimukseen ovat antaneet migreenidiagnoosin saaneet henkilöt, sekä heidän tutkimuksesta kiinnostuneet perheenjäsenensä ja sukulaisensa. Tutkimusaineiston keräys, joka on alkanut vuonna 1992, on tehty yhteistyössä Helsingin yliopiston ja Helsingin yliopistollisen keskussairaalan kesken. Tutkimus jatkuu edelleen ja uusia osallistujia kerätään jatkuvasti.

Tutkimusaineiston siirto biopankkiin

Migreenitaudin geenitutkimusaineisto, joka kerättiin 1992-30.4.2017 välisenä aikana siirrettiin THL Biopankkiin 28.12.2017 biopankkilain 13 § sallimalla tiedonantomenettelyllä. Biopankkiin siirrettiin jokaisesta osallistujasta DNA-näyte (mukaan lukien siihen liittyvä genomitieto) ja kyselylomaketiedon perusteella määritetty migreenidiagnoosi.
Julkinen tiedonanto: Helsingin Yliopiston Migreeni-tutkimus

Lue lisää vanhojen tutkimusaineistojen siirtämisestä biopankkiin

1.5.2017 alkaen kerättyjä migreenitaudin geenitutkimukseen osallistuneiden henkilöiden näytteitä on siirretty biopankkiin vain, mikäli he ovat antaneet myös kirjallisen biopankkisuostumuksensa THL Biopankkiin.

Lue lisää näytteenantajan oikeuksista

Kiitos osallistujille!

Migreenitutkimuksen aineistoa ei olisi voitu koota, elleivät tutkimukseen kutsutut henkilöt olisi suhtautuneet tutkimukseen myönteisesti ja uhranneet aikaansa vastaamalla kyselylomakkeisiin ja luovuttamalla näytteitään. Tutkijat haluavat lämpimästi kiittää kaikkia osallistuneita, sillä he ovat ratkaisevalla tavalla myötävaikuttaneet tutkimustyön onnistumiseen.