Kansallinen FINRISKI -tutkimus biopankissa

FINRISKI-tutkimus sai alkusysäyksen 1960-luvulla, kun Itä-Suomessa havaittiin merkittävästi enemmän sydänkuolleisuutta kuin muualla Suomessa. Pohjois-Karjala projekti perustettiin kartoittamaan riskitekijöitä vuonna 1972. Pohjois-Karjala projekti on jatkunut kansallisena FINRISKI-terveystutkimuksena. Tutkimus toteutettiin viiden vuoden välein vuoteen 2012 asti. FINRISKI- ja Terveys 2000 -tutkimukset yhdistettiin uudeksi FinTerveys -väestötutkimukseksi, jonka ensimmäinen keräys tehtiin vuoden 2017 keväällä.

Verenpaineen mittaus käynnissä terveystarkastuksen yhteydessä.

Väestötutkimus 40 vuoden ajalta

FINRISKI-tutkimus on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen eli entisen Kansanterveyslaitoksen laaja väestötutkimus kansantautien riski- ja suojatekijöistä suomalaisessa väestössä.

Tutkimuksen tavoitteena on

  • kerätä tietoa keskeisimpiin kansantauteihimme, kuten sydän- ja verisuonitauteihin, syöpiin, diabetekseen, astmaan ja allergiaan liittyvistä riskitekijöistä
  • seurata kansantautien esiintymistä väestössä
  • seurata suomalaisväestön terveydentilaa

FINRISKI-tutkimus alkoi Pohjois-Karjala projektina, ja se oli myös osa Maailman terveysjärjestö WHO:n MONICA-projektia vuosina 1982–1992 nimellä FINMONICA. Koko 40 vuoden tutkimusjaksoa alkaen vuodesta 1972 voidaan kutsua nimellä 'Kansallinen FINRISKI-tutkimus'.

FINRISKI-kokoelmat vuosilta 1992–2012 biopankissa

THL Biopankkiin on siirretty FINRISKI-tutkimuksen näytekokoelmat vuosilta 1992, 1997, 2002, 2007, 2011 ja 2012. Näinä vuosina tehtyihin tutkimuksiin osallistui yhteensä yli 38 000 suomalaista.

Tutkimuspaikkakuntina vuodesta 1992 ovat olleet Pohjois-Karjalan ja Kuopion läänit, Turku ja Loimaan alueen kunnat, Helsinki ja Vantaa. Oulun lääni lisättiin tutkimuspaikaksi vuonna 1997. Lapin lääni oli tutkimuspaikkana kerran, vuonna 2002, ja alueella tehtiin myös postikysely vuonna 2007. Ensimmäinen tutkimus, jossa kerättiin lähes kaikilta osallistujilta DNA-näyte, toteutettiin vuonna 1992 ja viimeisin tutkimus tehtiin keväällä 2012.

Tutkimukseen valittiin kunakin tutkimusvuotena satunnaisesti 25−74-vuotiaita henkilöitä. Tutkittavat kutsuttiin 2–4 viikkoa aikaisemmin kotiin lähetyllä kirjeellä, jossa oli kutsu terveystarkastukseen. Kaikille tutkimukseen tulleille tehtiin seuraava kliininen tarkastus: pituuden ja painon mittaaminen, vyötärön ja lantion ympärysmittojen otto, verenpaineen ja pulssin mittaaminen. Lisäksi tutkimukseen osallistuneilta kerättiin näytteitä, joista tehtiin laboratoriomäärityksiä sekä pyydettiin osallistujia täyttämään erilaisia kyselylomakkeita.

Jokaisena tutkimusvuotena kerättiin lisäksi useita erilaisia alaotoksia, jotka keskittyivät tiettyihin aihepiireihin, esimerkiksi ravitsemus, alkoholinkäyttö, allergiat, suun terveys, fyysinen aktiivisuus ja erilaiset altistumiset. Alaotoksiin osallistuvilta henkilöiltä voitiin kerätä lisätietoja erilaisilla kyselyillä tai haastatteluilla, tehdä tarkentavia mittauksia tai tutkimuksia sekä tarvittaessa kerätä lisänäytteitä.

DILGOM 2014 -tutkimus

DILGOM on kansallisen FINRISKI 2007 -tutkimuksen sokeri- ja rasva-aineenvaihdunta-alaotos, josta tehtiin seurantatutkimus vuonna 2014.

DILGOM (DIetary, Lifestyle, and Genetic determinants of Obesity and Metabolic syndrome) on lääketieteellinen väestötutkimus, jonka tavoitteena on tutkia ravinnon, elintapojen, psykososiaalisten tekijöiden, ympäristön sekä perimän yhteyttä lihavuuteen ja metabolisen oireyhtymään syntyyn. Seurantatutkimuksessa vuonna 2014 Helsingin ja Vantaan kaupungeissa sekä Turun ja Loimaan kaupungeissa osallistujien näytteet kerättiin suoraan THL Biopankkiin.

DILGOM 2014 -seurantatutkimus

Arvokas tietopankki suomalaisten terveydestä ja elintavoista

FINRISKI on pitkäaikainen seurantatutkimus, jonka avulla seurataan suomalaisten terveyttä. FINRISKI-tutkimus on Suomen oloissa ainutlaatuinen ja Suomen suurin väestötutkimus. Tutkimusaineisto on kansallisesti arvokas tietopankki suomalaisten terveydestä ja elintavoista 1970-luvulta tähän päivään.

Kaikista tutkittavista kerätään myös terveystietoja kansallisista rekistereistä, kuten sairaaloiden hoitoilmoitusrekisteristä, lääkekorvausrekisteristä ja kuolinsyyrekisteristä. Tutkimuksen avulla yhteiskunnan voimavaroja vakavien terveysuhkien torjuntaan osataan kohdentaa.

Tutkimuksen tuloksia on julkaistu alan huippulehdissä ja tutkimus on mukana useissa kansainvälisissä yhteistyötutkimuksissa. Tutkimusaineiston analysointi ja raportointi jatkuu aktiivisesti.

Tutkimusaineiston siirto biopankkiin

FINRISKI 1992-2012 -tutkimusaineistot siirrettiin THL Biopankkiin 26.5.2015 käyttämällä biopankkilain 13 § sallimaa julkista tiedonantomenettelyä.
Julkinen tiedonanto: Kansallinen FINRISKI -tutkimus 1992-2012

Lue lisää vanhojen tutkimusaineistojen siirtämisestä biopankkiin

Kiitos osallistujille!

FINRISKI-aineistoja ei olisi voitu koota, elleivät tutkimukseen kutsutut henkilöt olisi suhtautuneet tutkimukseen myönteisesti ja uhranneet aikaansa osallistumalla terveystarkastuksiin. Tutkijat haluavat lämpimästi kiittää kaikkia osallistuneita, sillä he ovat ratkaisevalla tavalla myötävaikuttaneet tutkimustyön onnistumiseen. Ilman tutkittavien arvokasta panosta tämä kansanterveyden kannalta tärkeä tutkimus ei olisi ollut mahdollinen.

Lisätietoja

Lue lisää FINRISKI-tutkimuksesta