THL Diabetes-tutkimukset biopankissa

Suomessa sairastuu vuosittain satoja lapsia ja nuoria tyypin 1 eli nuoruustyypin diabetekseen. Meillä sairaus on yleisempi kuin missään muussa maassa. Tällä hetkellä Suomessa on noin 50 000 tyypin 1 diabeetikkoa.

Tyypin 1 diabetes on elinikäinen sairaus ja vaatii jatkuvaa insuliinihoitoa. Sairauden hyvä hoito on erittäin vaativaa sekä sairastuneelle että hänen perheelleen.

Syynä tyypin 1 diabeteksen yleisyyteen Suomessa ovat sekä altistava geeniperimä että taudin laukaisevat ympäristötekijät. Taudin puhkeamiseen vaikuttavia ympäristötekijöitä ei vieläkään täysin tunneta, ilmeisesti niitä voi olla useita. Laukaiseviksi tekijöiksi on epäilty esimerkiksi tiettyjä virusinfektioita ja ravintotekijöitä.

Vuosina 1989–2010 kerättiin laaja tutkimusaineisto perheistä, joissa oli tyypin 1 diabetekseen sairastunut lapsi tai nuori. Näytteitä ja tietoja kerättiin eri puolilta Suomea. Tutkimuksiin osallistuneiden perheiden elintavoista, ympäristöolosuhteista, sairauksista ja niiden riskitekijöistä kerättiin tietoa kyselylomakkein ja erilaisin mittauksin. Tutkimusaineiston avulla saatiin arvokasta tietoa tyypin 1 diabeteksen perinnöllisestä taustasta ja sen avulla selviteltiin taudin syntyyn vaikuttavia ympäristötekijöitä.

Tyypin 2 eli aikuistyypin diabetes on Suomessa vielä yleisempi kuin tyypin 1 diabetes, sairastuneita on noin puoli miljoonaa. Vaikka perimällä on merkitystä myös tyypin 2 synnyssä, taudin jatkuva yleistyminen on seurausta länsimaisista elintavoista - ihmiset syövät liikaa ja liikkuvat liian vähän. 

Sekä tyypin 1 että tyypin 2 diabetes ovat vakavia, jatkuvaa hoitoa vaativia sairauksia ja lisäksi ne ovat merkittäviä riskitekijöitä useille muille sairauksille. Tutkimuksen avulla diabeetikkojen elämänlaatua pystytään jatkuvasti parantamaan.

Tutkimusaineiston siirto biopankkiin

THL:n keräämät diabetestutkimusaineistot siirrettiin julkisen tiedonannon kautta THL Biopankkiin 4.4.2018 biopankkilain 13 § sallimalla julkisella tiedonannolla. Siirretty diabetesaineisto sisältää DIME-, IDDMGEN-, T1D-GEN-, YA-, YA-EPID- JA FUSBIOPS-tutkimukset.
Julkinen tiedonanto: THL:n Diabetes-tutkimukset

Lue lisää vanhojen tutkimusaineistojen siirtämisestä biopankkiin

Kiitos osallistujille!

Diabetestutkimuksen aineistoja ei olisi voitu koota, elleivät tutkimukseen kutsutut henkilöt olisi suhtautuneet tutkimukseen myönteisesti ja uhranneet aikaansa osallistumalla terveystarkastuksiin. Tutkijat haluavat lämpimästi kiittää kaikkia osallistuneita, sillä he ovat ratkaisevalla tavalla myötävaikuttaneet tutkimustyön onnistumiseen.