Verkostokirje 5/2022

Hyte-verkostokirjeen logo: luminen kuusenoksa.

Ajankohtaisia asioita hyvinvoinnin ja terveyden edistämisestä sekä eriarvoisuuden vähentämisestä

Joulukuu 2022

Tilaa verkostokirje sähköpostiisi tai peruuta tilaus

Blogeista nostettua

Näin teette paremman hyvinvointikertomuksen kuntaanne

Sote-uudistuksen myötä yhdenlainen hyvinvoinnin asiantuntijuus siirtyy kauemmaksi kunnasta ja kunnan oma hyvinvointiymmärryksen ja -asiantuntijuuden merkitys korostuu. Yhteisöllisessä toimintatavassa ensin kootaan paikalliset huolet kokemustiedon ja hiljaisen tiedon avulla. Vasta sen jälkeen katsotaan ne ”pakolliset” vähimmäistietomittarit läpi, että unohtuiko jotain ja että millä voidaan verrata oman kuntamme kehitystä naapureihin. Tämä yhteisöllisempi mittareiden tunnistamisen tapa on tietysti hitaampi, mutta varmasti sitouttavampi, sillä ongelman määrittelyssä mukana olleet paremmin myös sitoutuvat yhteisiin tavoitteisiin, ehdottaa Tapani Kauppinen 20.10.2022.

Lue myös muut ehdotukset kuntien hyvinvointityöhön THL-blogista

On tärkeää, että järjestöt otetaan tiiviisti mukaan tekemään kuntien ja hyvinvointialueiden hyvinvointikertomuksia, sillä järjestöjen kautta saadaan asukkaiden ääni mukaan

SOSTE:n (Suomen sosiaali ja terveys ry:) Sosiaalibarometrin hyte-erilliskatsauksen 2022 mukaan vuoden 2022 alussa hyvinvointikertomuksen ja -suunnitelman arvioitiin toteutuvan kunnissa kokonaisuutena valtaosin hyvin. Erityisen myönteisesti hyvinvointikertomuksen katsottiin palvelleen tiedolla johtamista, palveluvajeiden havaitsemista ja laajemmin koko kunnan palvelujen pitkäjänteistä suunnittelua. Kuitenkin järjestöjen osuutta on kuvattu hyvin vähän. Tätä voi teknisesti selittää kunnittaisen järjestötiedon haasteellinen kerääminen, puutteelliset yhteystiedot, tai tietoa on kerätty vain yhteistyöjärjestöiltä, kirjoittavat Kaarina Tamminiemi (SOSTE) ja Tanja Tasala (THL).

Lue koko Blogi SOSTE:n sivulta

Tutkittua

Tiedoksi TEAviisarista

Kuvion sisältö kuvattu nettisivulle: https://thl.fi/fi/-/aikaisempaa-useampi-suuri-kaupunki-perii-maksuja-koulujen-liikuntasalien-kaytosta-lasten-ja-nuorten-harjoitusvuoroilla.

Liikunta kunnan toiminnassa 2022 -tiedonkeruun tulokset julkaistiin lokakuussa.

Terveydenedistämistämisaktiivisuus (TEA) perusterveydenhuollossa 2022 -tiedonkeruun tulokset julkaistiin 8.12.

Lue lisää

Suomalaisten hyvinvointi 2022 -kirja julkaistu

Teoksessa esitellään hyvinvoinnin kehitystä ja sen jakautumista sekä arvioidaan hyvinvointipolitiikkaa. Se tarjoaa monipuolisen tietoperustan hyvinvointipolitiikan arvioimiseksi, kehittämiseksi ja tutkimiseksi.

Lue kirja Julkari-tietokannasta

Nuorten elinolot -vuosikirja 2022 on julkaistu

Nuoret joutuivat sopeutumaan koronapandemian aikana poikkeuksellisiin rajoituksiin, joista seurasi nuorten yksinäisyyden lisääntymistä ja osallisuuden ja psyykkisen kuormittuneisuuden heikentymistä. Nuorten elinolot 2022 -vuosikirja koostuu nuorten elinoloja kuvaavasta tilasto-osuudesta, tutkimusartikkeleista ja nuorten omista kirjoituksista.

Laaja tutkimuskooste: Korona-ajan poikkeukselliset rajoitukset koettelivat nuoria – yksinäisyys lisääntyi ja osallisuus heikkeni (THL 9.11.2022)

Koronavuodet heikentäneet lasten uimataitoa – uudet lasten uimataitotutkimustulokset julkaistu

Uusimman uimataitotutkimuksen mukaan kuudesluokkalaisista on uimataitoisia 55 prosenttia. Määrä on laskenut selvästi (76 %) edellisestä tutkimuksesta vuonna 2016. Koronapandemiasta johtuneet rajoitukset ovat vaikuttaneet merkittävästi oppilaiden uimiseen kouluissa ja vapaa-ajalla.

Lue lisää

Lapsibarometri 2022 tulokset kertovat esikoululaisten ajatuksista turvallisuudesta

Esiopetusikäiset suomalaislapset pelkäävät tuoreen Lapsibarometri 2022 tulosten mukaan eniten pimeää, painajaisia ja luonnonilmiöitä. Kyselyyn vastanneista lapsista vain 58 prosenttia koki aina olonsa turvalliseksi esikoulussa. Vähän koulutettujen vanhempien lapset tunsivat esikoulussa enemmän turvattomuutta kuin korkeasti koulutettujen vanhempien lapset.

Lue tuloksista lisää

Väkivallaton lapsuus -toimenpidesuunnitelmaan tulossa uusia avauksia

Lapsiin kohdistuvan väkivallan ehkäisyn ja haittojen minimoinnin kansallisia toimia sisältävän Väkivallaton lapsuus -suunnitelman 2020- 2025 väliarviointi on meneillään vuoden loppuun saakka. Asetetut toimenpiteet ovat edenneet hyvin ja uusina avauksina sisältöihin on tulossa mukaan lasten ja nuorten keskinäinen väkivalta oppilaitoksissa, seurustelusuhteissa ja katuväkivalta.

Suunnitelmasta lisätietoa THL:n sivulta

Katuväkivaltaan ja jengiytymiseen liittyen ministeri Mikkonen keskusteli 30.11. eri alan asiantuntijoiden kanssa nuorisorikollisuudesta, katuväkivallasta ja jengiytymisestä. Pyöreän pöydän tapaamiseen oli kutsuttu kokemusasiantuntijoita, nuorten kanssa ennalta estävää työtä tekeviä tahoja sekä viranomaisia kuten eri ministeriöt ja THL.

Lue lisää sisäministeriön tiedote 1.12.2022

Mielenterveysstrategian ja mielenterveysvaikutusten ennakkoarvioinnin nykytila Suomessa ja maailmalla -julkaisu

Kysyimme keväällä kunnista ja sairaanhoitopiireistä mielenterveysstrategian ja mielenterveysvaikutusten ennakkoarvioinnin nykytilasta Suomessa. Napakkaan raporttiin on lisätty myös kuvaus kansainvälisestä tilanteesta.

Lue lisää THL:n julkaisusta

Väitös: Säällä on merkittävä vaikutus liukastumisriskiin

Tuoreessa väitöskirjassa tarkastellaan sään vaikutusta jalankulkijoiden liukastumisriskiin ja jalkakäytävien liukkauden ennustamista.

Lue lisää Marjo Hipin väitöksestä ilmatieteen laitoksen sivulta

Tuore tietopaketti: Tarinat lisäävät tutkitusti osallisuutta

Ihmisiä nuotiolla.

Tietopaketti tarjoaa ammattilaisille tietoa siitä, miten tarinoita ja tarinallisuutta voidaan hyödyntää erityisesti heikossa asemassa olevien aikuisten osallisuuden ja hyvinvoinnin lisäämiseen. Menetelmiä voidaan hyödyntää esimerkiksi sote-palveluissa, hyvinvoinnin edistämistyössä sekä sivistys- ja vapaa-ajan toiminnoissa.

Lue lisää: Tarinallisuus osallisuuden edistämisen keinona (Thl.fi)

Tutkimus: Sateenkaarinuorten osallisuuden kokemus heikentyi korona-aikana selvästi muita nuoria enemmän

Heikossa asemassa olevien nuorten osallisuuden kokemus heikentyi koronavuosina jopa kaksinkertaisesti muihin nuoriin verrattuna. Tulosten perusteella osallisuutta vahvistavia toimia pitää suunnata kaikille nuorille, mutta erityisesti niille, jotka ovat korona-ajan jälkeen entistä heikommassa asemassa. Tutkimus nuorten osallisuuden kokemuksen muutoksista on ensimmäinen laatuaan.

Lue tutkimuksesta kertova uutinen (THL 14.11.2022)

Kehitettyä

Terveisiä Terveyden edistämisen -määrärahahankkeilta

Uusia toimintamalleja hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen on liitetty Innokylään! Mukana muun muassa

  • Satapsykiatrian kulttuurifoorumi,
  • Elämänlaatua ruuasta-konsepti,
  • Ikäruoka 2.0 toimintamalli,
  • Ikäystävällinen Etelä-Karjala-hankkeen verkostojohtamisen malli.
    Käyhän tutustumassa Innokylään

Miten voisit tukea työn arjessa kohtaamiesi ihmisten voimavaroja ja edistää heidän hyvinvointiaan?

  • Thinglink-multimedia-alustalle rakennettu Meijän perhe liikkeellä -hankkeen (2020−2022) Kohtaamisten poluilla -kokonaisuus on rakennettu hyvinvoinnin edistäjien inspiraatioksi. Kokonaisuus on suunnattu sosiaali-, terveys- ja kasvatusalalla kuten myös vapaa-aika-, kulttuuri ja nuorisotoimessa sekä järjestöissä, seurakunnissa ja seuroissa toimiville.
  • Katso esittelyvideo (Youtube) ja suuntaa Kohtaamisten poluille! (Jyväskylän ammattikorkeakoulu)

Konnevesi uusin Terve Kunta -verkoston kunta

Nainen mökin ovella.

Terve Kunta -verkosto kehittää hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen toimintatapoja ja rakenteita Suomessa ja edistää alaa kansainvälisesti osana WHO European Healthy Cities -verkostoa. 

Tutustu Konneveden hyvinvointityöhön

Järjestöt laajasti mukana HYTE-palvelukonseptin kansallisessa kehittämistyössä

Järjestöjen ja kuntien hyvinvointia ja terveyttä edistävät toiminnot ovat kolmen vuoden päästä nykyistä paremmin sekä sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten että tavallisten ihmisten saatavilla koko Suomessa. Kansallinen hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen (hyte) palvelukonsepti on kehitteillä turvaamaan palvelujen helposti löydettävyyttä.

Tammikuussa kampanjoidaan tapaturmien ehkäisemiseksi

Perinteiset tapaturmien ehkäisyn kampanjat näkyvät 2023 tammikuussa.

Molempien kampanjoiden verkkosivuille päivittyy uutta materiaalia joulukuun aikana.

Sosiaaliturva on uudistettava hyvinvointia edistäväksi

THL:n asiantuntijat ehdottavat, että sosiaaliturvaa uudistettaessa palvelutarvearvio erotettaisiin rahallisesta etuudesta. Tällöin ihmisen ei tarvitsisi tulojen menettämisen pelossa pantata tuen tarpeitaan.

Lue Erika Mäntylän ja Anna-Maria Isolan blogi Turun yliopiston sivulta

Uusi tietopaketti sateenkaarilasten ja -perheiden parissa toimiville ammattilaisille

Tietopaketti tarjoaa konkreettisia työvälineitä sote-palveluihin, kouluun, varhaiskasvatukseen ja nuorisotyöhön. Materiaalit ovat maksuttomia ja vapaasti hyödynnettävissä täydennyskoulutukseen tai itsenäiseen tiedonhakuun. Ruotsinkieliset materiaalit valmistuvat 2023 alussa.

Lue lisää THL:n sivulta

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen webinaarisarja

Päijät-Hämeen tulevalla hyvinvointialueella on koottu neljä hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen seminaari-tallennetta yhdelle kanavalle.

Katso Youtube-videoita

Lainsäädännön vaikutusten arvioinnin ohje on uudistunut -mukana ihmisvaikutusten arviointeja

Lainvalmistelun vaikutusarviointiohje auttaa lainvalmistelijoita suunnittelemaan vaikutusarviointia, tunnistamaan ja arvioimaan erilaisia vaikutuksia sekä hakemaan tarvittaessa lisätietoa. Arviointi tuottaa päätöksenteon tueksi mahdollisimman luotettavia arvioita uudistusten erilaisista toteuttamisvaihtoehdoista ja niiden olennaisista vaikutuksista.

Lue lisää aiheesta ja ohjetta valtioneuvoston sivulta

Tiedolla johtamisen maksuttomat verkkokoulut

Pilvetön taivas ja koulun sisäänkäynti.

Kohtaamisia

Webinaari raskaus- ja vauva-ajan ahdistuneisuudesta 20.1.2023 klo 8.15-9.45

Webinaarissa esitellään kanadalaisesta oppaasta suomennettu julkaisu, joka sisältää tietoa ja työkaluja ahdistuneisuudesta ja sen kanssa selviytymiseen. Tilanteesta riippuen opasta voi käyttää joko itsenäisenä hoitomuotona tai  yhdessä terveydenhuollon työntekijän kanssa, osana tuettua omahoitoa.

Opetushallituksen uusi kiusaamisen, häirinnän, syrjinnän ja väkivallan ehkäisyn sivusto julkaistaan 26.1.2023 klo 12.00-14.45 

Tilaisuus toteutuu lähitilaisuutena (rajoitettu osallistujamäärä, omakustanteisesti) ja tilaisuus myös suoratoistetaan, joten etäosallistuminen on mahdollista. Lisää tietoa myöhemmin.

Seuraa opetushallituksen tapahtumakalenteria

Hyte-treffit 10.2.2023 klo 10.00-11.00

Hyvinvointikoordinaattori tai -johtaja, tuntuuko, että teet työtäsi joskus liian yksin? Haluaisitko keskustella muiden hyte-työn ammattilaisten kanssa hyvinvointityön tavoitteista, menetelmistä tai vaikuttavuudesta? THL ja Kuntaliitto järjestävät joka toinen kuukausi kuntien hyte-koordinaattoreille ja muille hyte-työn tekijöille avoimen verkkotapaamisen.

Tutustu treffeihin ja löydä linkki treffeille Kuntaliiton sivulta